Hlavní obsah

Vláda nese poslancům covidové návrhy. Pětikoalice má ale vlastní plány

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš ve Sněmovně.

Reklama

Sněmovna ve středu mimořádné projedná návrhy vládní pomoci lidem v karanténě. Poslanci sněmovní většiny už připravují vlastní pozměňovací návrhy.

Článek

Poslanecká sněmovna ve středu na své první mimořádné schůzi projedná vládní návrhy na takzvanou izolačku, krizové ošetřovné a kompenzační bonus na rok 2022.

Vláda v demisi, která návrhy předložila, se na nich bude muset dohodnout se svými nástupci. Ti totiž v Poslanecké sněmovně drží většinu hlasů.

Podle předběžných informací z politických klubů je ale už dopředu jasné, že zcela hladce návrhy končící vlády neprojdou. Strany takzvané pětikoalice, ale i opoziční SPD už připravují vlastní pozměňovací návrhy.

„Předpokládáme, že pokud tyto pozměňovací návrhy získají podporu na jednáních výborů, tak potom v tomto duchu bychom jednali i na plénu Poslanecké sněmovny,“ napsal Seznam Zprávám předseda lidoveckého poslaneckého klubu Marek Výborný.

Změny by se měly dotknout třeba živnostníků. „Navrhujeme například, aby na ošetřovné měly právo i OSVČ - živnostníci, kteří si platí nemocenskou. Jsme rádi, že tentokrát i po našich apelech nezapomněla vláda na dohodáře, za jejichž podporu jsme bojovali i v minulém volebním období,“ uvedla místopředsedkyně Sněmovny za Piráty Olga Richterová.

Podle místopředsedy ODS Martina Kupky je také zájem na tom, aby v některých případech mohli lidé čerpat dvě různé formy pomoci naráz.

„Lidé, kteří mají jít do izolace, nebo potřebují být doma s dětmi, se nesmí bát, zda jim pak zůstane na jídlo nebo nájem,“ dodal pirátský předseda Ivan Bartoš. Zástupci hnutí STAN a TOP 09 se zatím k návrhům detailně vyjádřit nechtěli, vše prý ještě musí projednat na středečních klubech.

Vlastní pozměňovací návrhy připravuje i SPD, která i v tomto volebním období zůstane v opozici. „Navrhujeme, aby nárok na toto ošetřovné měli mimo rodičů i příbuzní dítěte, i když s ním nežijí ve společné domácnosti. Stejný náš návrh již odsouhlasila Sněmovna na omezené období letos na jaře,“ uvedl předseda strany Tomio Okamura.

U kompenzačního bonusu pro rok 2022 SPD chce, aby na bonus měly nárok také fyzické osoby - společníci více než dvoučlenných společností s ručením omezeným.

Jediné, na čem se zatím sněmovní strany shodují, je projednání zákonů v takzvané legislativní nouzi. „Legislativní nouze by projít měla s ohledem na bezprostřední dopady vládních opatření na aktivity mnoha lidí,“ uvedl místopředseda ODS Martin Kupka.

Krizové ošetřovné má být podle vládního návrhu navýšeno na 80 procent denního vyměřovacího základu. Rodiče dostanou minimálně 400 Kč na den. Bude se vztahovat i na tzv. dohodáře, kteří odvádí pojistné. Podpora by se měla podle návrhu vyplácet zpětně od listopadu. K tomu, aby novela začala platit, ji kromě Sněmovny musí odhlasovat i Senát a podepsat prezident.

Příspěvek pro zaměstnance v karanténě, pro který se vžil název izolačka, má být 370 korun za každý kalendářní den, který stráví v nařízené karanténě. Nejdéle však po dobu prvních 14 kalendářních dnů trvání nařízené karantény.

Reklama

Doporučované