Hlavní obsah

Vláda požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu. Tentokrát prý naposled

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr vnitra Vít Rakušan vyjmenoval hned několik důvodů, proč je podle vlády prodloužení nouzového stavu nezbytné.

Reklama

aktualizováno •

Poslanci se ve čtvrtek odpoledne sejdou na další mimořádné schůzi. Budou rozhodovat o žádosti vlády Petra Fialy (ODS) o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dnů. ANO chce hlasovat pro maximálně 14 dnů.

Článek

Současný nouzový stav v Česku platí až do 31. května. Vláda nicméně tento týden rozhodla, že kvůli zvládnutí migrace z válkou sužované Ukrajiny je potřeba, aby Česko v nouzovém stavu vydrželo do konce června. Proto ve čtvrtek požádá Poslaneckou sněmovnu o jeho prodloužení o dalších 30 dnů.

Schůze Sněmovny začíná v 15 hodin. Opoziční lídři zatím žádné obstrukce neavizovali, avšak plnou podporu od nich vláda očekávat nemůže.

Že jeho poslanci budou hlasovat proti, oznámilo už s předstihem hnutí SPD. „Jsou tady mnohem mírnější nástroje. Hejtmani mohou vyhlásit stav nebezpečí, mohou nařídit poskytnutí věcných prostředků, mezi ty se počítají i služby včetně ubytovacích,“ vysvětlil na tiskové konferenci před začátkem jednání poslanec SPD Radovan Vích.

Hnutí nesouhlasí především s tím, aby ministerstva mohla nakupovat bez povinnosti vypsat výběrové řízení, což nouzový stav umožňuje. Vláda díky tomu v uplynulých dnech nakoupila do nouzových zásob třeba 2,4 TWh zemního plynu za 8,5 miliardy korun.

Hnutí ANO, nejsilnější klub ve Sněmovně, tak striktní není. Chce však nechat hlasovat o svém pozměňovacím návrhu, který by prodloužil nouzový stav jen o dva týdny. Předsedkyně klubu Alena Schillerová zároveň uvedla, že její poslanci dnes budou chtít vládě klást otázky, které mají.

„Důvody, pro které žádají prodloužení, chápeme. Ale budeme se ptát, jaký je plán vlády a kolik tu vlastně máme uprchlíků, protože informace se rozcházejí. Víme vůbec, kde ti lidé jsou? Budeme se také ptát, co všechno už vláda udělala, jak využila těch 89 dnů nouzového stavu,“ řekla Schillerová.

Prodloužení maximálně o 14 dnů navrhnou s tím, že po uplynutí lhůty by se vláda měla přijít do Sněmovny zpovídat z toho, co během nouzového stavu udělala. „Co zajistila, jak propojila systémy a podobně,“ dodala.

Několik důvodů

Nouzový stav je podle dřívějšího odůvodnění ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) nutný hned z několika důvodů.

Jako první zmínil možnost ubytovávat lidi v nouzových prostorech, „které by podle běžné legislativy ani nebyly k ubytování určené“. „A zároveň je na nouzový stav vázané i rychlé proplácení peněz krajům a rychlá krizová opatření, kterými reagujeme na lokální problémy,“ uvedl.

Bez nouzového stavu podle něj není ani možné propojovat humanitární IT systém se systémy cizinecké policie a Ministerstva práce a sociálních věcí. Dalších 30 dnů nouzového stavu chce vláda využít i k úpravě legislativy tak, aby od prázdnin nebyl už potřeba.

Rakušan také upozornil na to, že současný nouzový stav, jenž platí už od 4. března, nezasahuje – na rozdíl od těch vyhlašovaných vládou Andreje Babiše v dobách pandemie covidu-19 – do života běžných Čechů. „Neomezovali jsme otvírací doby, cestování z okresu a do okresu. Využívali jsme ho pro řešení uprchlické krize. A stejně tak to bude v těch dalších 30 dnech,“ dodal.

Předseda lidoveckého klubu Marek Výborný na dotaz Seznam Zpráv reagoval, že by rád věřil, že nebude zájmem opozice čtvrteční schůzi blokovat. V koalici proto zatím nejsou domluveni na zkracování času pro vystoupení v rozpravě.

„Pokud by se však opozice uchýlila ke zjevným obstrukcím, tak to jistě uděláme. Očekávám, že schůze skončí nejpozději v pozdních večerních hodinách, nejpozději okolo deváté desáté,“ prohlásil.

Už na minulých schůzích, kde opoziční poslanci obstruovali, koalice odhlasovala zkrácení času vystoupení v rozpravě na dvakrát deset minut pro každého poslance. Předsedové stran či poslaneckých klubů však mají přednostní právo a mohou hovořit neomezeně.

Reklama

Doporučované