Hlavní obsah

Vláda představila „deštník proti drahotě“

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Ministři představují nový vládní Deštník proti drahotě.

Reklama

Web, na němž si každý najde dávku, na kterou má nárok, představili po středečním jednání zástupci vlády. Má sdružovat vládní pomoc proti zdražování.

Článek

Vláda dnešním dnem spouští Deštník proti drahotě. Tak pojmenovali webové rozcestí, v němž by si každý měl najít, na jakou pomoc má nárok. Ministři web představili na tiskové konferenci po jednání vlády.

„Je to rozděleno podle cílových skupin, aby pro občany bylo jednoduché se v jednotlivých formách pomoci zorientovat,“ představil novinku předseda vlády Petr Fiala (ODS).

Každá sekce podle něj obsahuje formuláře nebo odkazy na ně, ale také postupy a další informace týkající se různých typů vládní pomoci. Jedná se o příspěvky na dítě, podporu bydlení, energií, příspěvků důchodcům a podobně.

„Pomoc cílí nejen na seniory, samoživitele nebo domácnosti, ale i na podnikatele, živnostníky, malé firmy a podobně,“ dodal ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Web by podle něj měl obsahovat i kroky, které vláda v pomoci lidem zasaženým ekonomickými problémy teprve plánuje. Jedním z nich by mohla být třeba i pomoc s drahými energiemi pro nejchudší.

Ministr Jurečka uvedl, že příští týden by chtěl mít paragrafové znění novely, která by měla zaručit mimořádný pětitisícový příspěvek pro rodiče. „Rád bych, abychom stihli legislativní proces do půli června, abychom první platby mohli posílat v polovině července,“ uvedl.

S pojmem drahota pracuje ministerský předseda už od loňských voleb do Poslanecké sněmovny, kdy zdražování nazval „Babišovou drahotou“ s odkazem na hospodaření předchozí vlády Andreje Babiše (ANO). Nyní podle Fialy drahotu způsobuje zejména Ruskem rozpoutaná válka na Ukrajině.

Reklama

Doporučované