Hlavní obsah

Vláda se chystá na státní podniky. Šéfa drah tíží i konexe s Nejedlým

Foto: Profimedia.cz

Ivan Bednárik stojí v čele Českých drah od prosince 2020. Jeho konexe sahají k finančníkům s vazbami na Východ.

Reklama

Ministr dopravy Martin Kupka řeší manažerské obsazení důležitých podniků. Ve hře je post šéfa Českých drah, který se netají známostí s poradcem prezidenta Miloše Zemana. V minulosti pracoval i pro miliardáře s kontakty v Kremlu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Strategické podniky ve vlastnictví státu jsou ta místa, kde vládnoucí garnitura může v praxi uplatňovat moc a prosazovat své zájmy.

K tomu však potřebuje mít dané společnosti obsazené loajálními manažery, jimž důvěřuje. A to je úkol, který má nyní před sebou nový kabinet Petra Fialy (ODS). Půjde o součást operace zvané deagrofertizace, jejímž cílem je snížení vlivu lidí spojených se skupinou Agrofert expremiéra Andreje Babiše (ANO).

Jedním z podniků, na který se upíná nyní pozornost, jsou České dráhy (ČD), spadající pod ministerstvo dopravy. Národního dopravce řídí od konce roku 2020 slovenský manažer Ivan Bednárik, který do drah přišel z čela dceřiné firmy ČD Cargo za vlády premiéra Babiše.

Podle zdroje blízkého vedení Fialovy vlády vyhodnocoval Bednárikovu situaci v průběhu ledna ministr dopravy Martin Kupka (ODS), následně by měl rozhodnout. Na přetřes přišly mimo jiné i Bednárikovy kontakty na finančníky z okolí expremiéra Babiše a bývalého slovenského předsedy vlády Roberta Fica či jeho známost s vlivným lobbistou a poradcem prezidenta Martinem Nejedlým.

Ministr dopravy Kupka možnost Bednárikova odvolání nechtěl komentovat. „Omlouvám se, ale teď se k tomu nebudu vyjadřovat,“ řekl místopředseda ODS Seznam Zprávám.

Generální ředitel Ivan Bednárik vyčká na rozhodnutí ministra, sám se odcházet nechystá. „Jestliže akcionář rozhodne, abych pokračoval v práci pro České dráhy, budu v ní pokračovat,“ vzkázal Bednárik skrze mluvčí ČD Vandu Rajnochovou.

Zdlouhavý proces

V tom, jak komplikované a zdlouhavé je prosadit do manažerských a kontrolních pozic své lidi, mohou České dráhy sloužit jako modelový případ.

Stát coby akcionář vykonává svá práva v ČD prostřednictvím Řídicího výboru, jehož složení má v kompetenci vláda. Tři zaměstnance vysílá ministerstvo dopravy, po jednom pak ministerstva financí, průmyslu a obchodu, místního rozvoje a obrany. Řídicí výbor může přeobsadit dozorčí radu, která teprve může jmenovat či odvolat členy představenstva ČD.

Osazenstvo výše zmíněných orgánů zdědil Fialův kabinet po předchozí vládě Andreje Babiše. Bude-li tedy nová vláda chtít překopat vedení drah, bude muset nejdříve jmenovat své lidi do Řídicího výboru.

Na dotaz, kdy vláda projedná jeho složení, ministr Martin Kupka neodpověděl. Podle informací mluvčí ČD se Řídicí výbor sejde 10. února, zasedání dozorčí rady bude teprve svoláno. „Program jednání těchto nadřízených orgánů se schvaluje vždy na začátku schůze a nepřísluší nám předjímat, zda budou projednávány personální záležitosti,“ dodala mluvčí Rajnochová.

Muž s konexemi

Ivan Bednárik nastoupil do vedení Českých drah v prosinci 2020. V době jeho nástupu se řešila kauza společnosti ČD Cargo, kterou do té doby řídil.

Šlo o prodej a pronájem nákladních vagonů. Obchodním případem, na který tehdy upozornily Seznam Zprávy, se začali zabývat detektivové pod dozorem vrchního státního zastupitelství vedeného Lenkou Bradáčovou.

Muži zákona v sídle ČD Cargo i na dalších místech zajistili materiály, aby prozkoumali, zda zakázka na vagony státní firmu nepoškodila. Kriminalisté podle zjištění redakce případ stále prověřují, vedení ČD Cargo se účinně brání celou řadou různých posudků a vyjádření.

Na jedné straně vagonového kontraktu stálo vedení ČD Cargo v čele s Bednárikem, na druhé společnost SMK podnikatele Ivana Petríčka. Seznam Zprávy zjistily, že ti dva se dobře znají. Přestože obě strany tvrdily, že se Petríček a Bednárik poznali přes železniční byznys, naše pátrání odhalilo, že se stýkají i soukromě – pojí je záliba v myslivosti. Chodí spolu nejen lovit zvěř, ale spolupráce se týká i obhospodařování revíru.

Bednárik se může pochlubit konexemi na další vlivné postavy v byznysu i politice. Seznam Zprávy tehdy upozornily, že prezidentův poradce Martin Nejedlý – muž se silnými vazbami na Rusko – podle vícero zdrojů redakce hovoří o Bednárikovi jako o svém dobrém příteli. Bednárik posléze přiznal, že k Nejedlému nemá daleko.

„Ano, známe se, ale označovat naše vztahy jako přátelství je naprostá hloupost. Znám spoustu lidí a beru to jako výhodu. Určitě je to lepší, než kdyby vedl České dráhy někdo, kdo nikoho nezná,“ odpověděl Bednárik v prosinci 2020 na dotaz Deníku, zda mu známost s Nejedlým pomohla k nástupu do čela Českých drah.

Sponzor Zemana, kolega Babiše

Než v listopadu 2014 do vedení ČD Cargo Ivan Bednárik nastoupil, pracoval pro firmu Express Group slovenského miliardáře s kontakty do vysokých míst slovenské, české i ruské politiky Alexeje Beljajeva.

Tento muž se dlouhodobě netají kontakty na vysoce postavené politiky. V první dekádě nového milénia sponzoroval slovenskou stranu HZDS. Blízko měl i ke garnituře bývalého slovenského premiéra Roberta Fica.

Uznalá slova pronesl Beljajev v roce 2017 před parlamentními volbami na adresu svého někdejšího parťáka z podniku zahraničního obchodu Petrimex, expremiéra Andreje Babiše.

V českých prezidentských volbách v roce 2018 sponzorovala Beljajevem tehdy spoluvlastněná firma DAKO-CZ Miloše Zemana. Se dvěma miliony korun byla hlavním Zemanovým financiérem, již v letech předtím sponzorsky podporovala i Stranu práv občanů – Zemanovce.

Beljajevovým dlouholetým klíčovým kontaktem v Kremlu je muž s nepopiratelným vlivem v tamějších strukturách – dnes už bývalý šéf ruských železnic Vladimir Jakunin.

Mimochodem, Beljajevovo napojení na poslední prezidentskou kampaň Miloše Zemana, častého zastánce Putinova režimu, se stalo i předmětem obchodního sporu v USA. Jak Seznam Zprávy upozornily loni v dubnu, američtí investoři u soudu ve státě Delaware kritizují proruské vazby Zemanova okolí, za jehož stěžejního hráče označili poradce Martina Nejedlého.

Reklama

Doporučované