Hlavní obsah

Vláda v demisi schválila nové velvyslance. Posty dostanou Kulhánek i Jindrák

Foto: vláda.cz

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek.

Reklama

„Last minute“ jmenování velvyslanců podle informací Seznam Zpráv má být dokonce předjednané mezi končící a nastupující vládou. Shoda panuje zejména na angažmá pro šéfdiplomata Hradu.

Článek

Vláda v demisi premiéra Andreje Babiše (ANO) na poslední chvíli schválila vyslání nových velvyslanců. Na Slovensko má jít ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák, prestižního postu na mezinárodní scéně se má dočkat končící ministr zahraničí Jakub Kulhánek – zamířit by měl do sídla OSN v New Yorku.

Nominace už vláda v uplynulých dnech stvrdila, Seznam Zprávám to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje.

Vysílání ambasadorů probíhá diskrétně a úřady je oficiálně nekomentují do doby, než mají noví velvyslanci souhlas hostitelské strany či instituce.

Mezi Hradem a Strakovkou

O plánu vyslat Jindráka do Bratislavy se v pražském politickém zákulisí mluví roky. Nyní by se tento přední český diplomat měl dočkat. Jindrák dosud působí nejen jako úředník prezidentské kanceláře, ale poslední roky byl zároveň poradcem premiéra Babiše.

Loni jej vláda také jmenovala svým zmocněncem pro vztahy s Ruskou federací, a to ve velmi turbulentních časech, které vyvrcholily kauzou Vrbětice. Jindrák nechtěl své vyslání na Slovensko pro Seznam Zprávy komentovat s odkazem na diplomatická pravidla.

Je každopádně jasné, že post v Bratislavě je k mání – stávající ambasador, bývalý policejní prezident a hradní oblíbenec Tomáš Tuhý už má mít podle dřívějších informací pojištěný nový post velvyslance na Slovinsku.

Jindrák je dlouholetým kariérním diplomatem, v minulosti působil jako velvyslanec v Maďarsku a řadu let také v Německu a je známý svým poměrně úzkým kontaktem s dnes již bývalou německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Coby ambasador v Berlíně úzce spolupracoval s vládami v čele s ODS.

Dlouholetý náměstek

Hladké přistání z funkce ministra čeká i Jakuba Kulhánka. Tento dlouholetý český úředník a odborník na bezpečnost se v čele Černínského paláce ocitl po stranických otřesech uvnitř ČSSD a v zásadě tam zastupoval svého dlouholetého politického souputníka Jana Hamáčka.

Kulhánek byl v minulosti náměstkem na Ministerstvu vnitra i na Ministerstvu obrany. Otazníky dříve budila jeho externí spolupráce s čínskou skupinou CEFC. Ve své funkci ministra pak Kulhánek například výrazně posílil proizraelské aktivity, čímž si nepochybně dále naklonil prezidenta Zemana.

Kulhánek na dotazy Seznam Zpráv ohledně jeho pracovní budoucnosti za oceánem neodpověděl. Dotaz nechal bez odpovědi i premiér v demisi Andrej Babiš. Mluvčí Černínského paláce Eva Davidová komentář rovněž odmítla.

Post v New Yorku je však také volný – nedávno jej opustila velvyslankyně Marie Chatardová a vyměnila jej za jinou prestižní destinaci – Londýn.

Jmenování velvyslanců je vždy citlivý proces. Dvojnásob to platí při změně vládních garnitur. Podle informací Seznam Zpráv ale u těchto dvou nominací nehrozí, že by je nová vláda stáhla. Má na nich být shoda na úrovni premiérů Andreje Babiše a Petra Fialy. „Rudolf Jindrák je jeden z nejzkušenějších českých diplomatů a Jakub Kulhánek by coby bývalý ministr zahraničí měl mít odpovídající uplatnění a stát by jeho zkušeností měl dál využít,“ uvedl zdroj blízký nové vládní koalici.

Rezervovaný postoj k možnému angažmá Kulhánka coby velvyslance při OSN ale dříve při diskrétních rozhovorech vyjadřovali někteří politici z vládní koalice.

Novým ministrem zahraničí má být Pirát Jan Lipavský, ten se ale o některých již schválených nominacích vyjádřil kriticky, konkrétně o plánu vyslat do diplomacie končícího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) a také Jindrákova zástupce Petra Pirunčíka.

Reklama

Doporučované