Hlavní obsah

Vláda vybrala novou zmocněnkyni pro lidská práva

Foto: Profimedia.cz

Klára Laurenčíková se stala novou zmocněnkyní pro lidská práva.

Reklama

aktualizováno •

Post zůstával po konci Heleny Válkové (ANO) více než čtvrt roku neobsazený. Místo dostane speciální pedagožka Klára Laurenčíková.

Článek

Vláda dnes vybrala novou zmocněnkyni pro lidská práva. Bude jí speciální pedagožka Klára Laurenčíková. Informaci získaly Seznam Zprávy od dvou na sobě nezávislých zdrojů. Její jméno následně potvrdil mluvčí vlády Václav Smolka.

„Vláda vybírala kandidáty na základě jejich odvedené práce a zkušeností v lidskoprávní oblasti a neziskovém sektoru,“ uvedl Smolka.

Dvaačtyřicetiletá Laurenčíková působí v Radě vlády pro lidská práva, je mimo jiné i členkou Výboru pro prevenci domácího násilí či předsedkyní správní rady organizace Asistence. V letech 2009 až 2010 byla náměstkyní na Ministerstvu školství, kde měla na starost inkluzivní vzdělávání a prevenci rizikového chování ve školách.

Později byla Laurenčíková poradkyní na Ministerstvu práce za sociální demokratky Michaely Marksové Tominové. Vystudovala speciální pedagogiku na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V minulosti pracovala v charitě či s postiženými dětmi v Jedličkově ústavu. Dříve politicky působila za Stranu Zelených.

Post vládní zmocněnkyně pro lidská práva je čtyři měsíce neobsazený. V lednu v této funkci skončila na vlastní žádost exministryně spravedlnosti Helena Válková. Válkovou do funkce vládní zmocněnkyně pro lidská práva jmenovala v květnu 2019 tehdejší Babišova vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů. Jmenování vyvolalo ostré reakce.

Výzvám k odstoupení čelila i později kvůli článku, který za minulého režimu napsala s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem. Ten v 50. letech poslal na smrt političku Miladu Horákovou. V textu s Válkovou společně obhajovali takzvaný ochranný dohled, který totalitní režim zneužíval k šikaně disidentů.

Válková tehdy na funkci zmocněnkyně rezignovat odmítla, rozhodla se ale nekandidovat na ombudsmanku. Zdůvodnila to svým někdejším členstvím v komunistické straně.

Zmocněnec pro Ukrajinu

Zmocněncem pro Ukrajinu naopak nadále zůstává ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který měl původně funkci zastávat jen na omezenou dobu, než se najde nový kandidát. Rakušan na postu zůstane minimálně do konce nouzového stavu. Ten zatím platí do 31. května, Rakušan chce ale příští týden navrhnout jeho možné prodloužení o další měsíc.

„Do té doby, co máme nouzový stav a držíme se krizového řízení, tak to má být předseda Ústředního krizového štábu odpovědný za vedení všech krizových skupin a podobně. Poté se o tom na vládě povede diskuze,“ řekl na dotaz Seznam Zpráv.

Nouzový stav by Rakušan chtěl prodloužit mimo jiné i z důvodu nouzového ubytování pro ukrajinské uprchlíky. Během nouzového stavu je podle něj totiž možné využívat k němu i objekty, které jinak neodpovídají normám. „Tento typ nouzového ubytování třeba bez kolaudací a podobně stále ještě potřebujeme,“ vysvětlil.

Reklama

Doporučované