Hlavní obsah

Vláda váhá, zda se kvůli šéfovi BIS naposledy pustí do boje se Zemanem

Foto: SZ Michal Šula

Ředitel BIS Michal Koudelka. Jeho jmenování generálem už několik let blokuje prezident.

Reklama

aktualizováno •

Politici vládní pětikoalice se zatím plně neshodnou, zda na jaře opět navrhnou povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generála. Anebo zda počkají na nového prezidenta. Miloš Zeman totiž Koudelku dlouhodobě odmítá.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Vláda by měla na jaře představit seznam lidí, které navrhne prezidentovi Miloši Zemanovi ke jmenování generály. Jedno jméno je už mezi navrhovanými evergreen – Michal Koudelka, ředitel Bezpečnostní informační služby. Zda se i letos jeho jméno na seznamu objeví, není stoprocentně jisté.

„Osobně si myslím, že by pan Koudelka měl být navržený. Za svoji práci si to zaslouží. Ale je potřeba se zeptat i jeho, zda by s návrhem souhlasil,“ míní ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Premiér Petr Fiala (ODS), pod nějž BIS spadá, zatím nechtěl případné navržení či nenavržení komentovat. „Návrhem na povýšení Michala Koudelky se vláda bude teprve zabývat. Stanovisko bude možné sdělit až po projednání vládou,“ vzkázal přes svého mluvčího Václava Smolku.

Tiskový mluvčí BIS Ladislav Šticha na dotaz Seznam Zpráv, zda by Koudelka nominaci přijal, odpověděl následovně. „Pan ředitel BIS Michal Koudelka si vždy velmi vážil všech předchozích návrhů Vlády ČR na jeho povýšení do hodnosti generála. To samé bude platit pro jakýkoliv další případný návrh. Jedná se totiž vždy nejen o ocenění jeho práce, ale také činnosti celé BIS pod jeho vedením,“ uvedl.

Pokud by prezident Zeman významně neotočil, čekal by vládu nejspíš už sedmý neúspěšný pokus o udělení generálské hodnosti Koudelkovi. Prezident to v minulosti odmítl už šestkrát. Že by tak učinil i posedmé, řekl naposledy letos v únoru na Primě. Koudelku nepovažuje za člověka na svém místě a jím vedenou službu v minulosti hanlivě označoval jako „čučkaře“, a to když BIS varovala před čínskými a ruskými agenty.

Později zpochybňoval i zjištění BIS o tom, že výbuchy ve Vrběticích způsobili agenti z Ruska, když veřejně hovořil o více vyšetřovacích verzích. Zprávu BIS o výbuších pak na Hradě nedávno skartovali. Prý omylem.

Mezitím se však mnohé změnilo a Zeman už některé své postoje změnil. Po ruském vpádu na Ukrajinu třeba k překvapení řady lidí ostře odsoudil ruského prezidenta Vladimira Putina. Toho, s nímž v minulosti vtipkoval třeba o likvidaci novinářů.

Na to, jak by se k návrhu vlády postavil prezident tentokrát, jeho mluvčí Jiří Ovčáček neodpověděl. Ovčáček Seznam Zprávám na dotazy neodpovídá programově.

Anketa

Měl by prezident povýšit šéfa BIS Michala Koudelku na brigádního generála?
Ano
80,5 %
Ne
18,3 %
Nevím
1,2 %
Celkem hlasovalo 2977 čtenářů.

Členové vlády indicie, zda Zeman neotočil i v případě Koudelky, prý nemají. „S panem prezidentem jsem od jeho otočky nemluvil,“ prozradil Rakušan.

Politici vládní koalice se na tom, zda Koudelku opět navrhnout, anebo počkat, až budou na jeho povýšení vhodnější podmínky, plně neshodnou. I v pětikoalici jsou tací, podle nichž by šlo jen o natahování frašky, která se v uplynulých letech kolem (ne)udělování generálské hodnosti šéfovi BIS konala.

„Myslím, že by se to mělo odložit, protože všichni víme, jak to dopadne. Pan Koudelka ve svém postu ještě nějakou dobu pobude, není nutné na to proto spěchat. Ať je to důstojné,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) by však bylo vhodné, aby vláda Koudelku k povýšení na generála navrhla, alespoň symbolicky. „Měli bychom ukázat, že naše vláda a koalice za ním stojí,“ řekla. Dodala, že ona sama chce Koudelku navrhnout i na státní vyznamenání.

Zatím ani není jasný termín, kdy by vláda měla o budoucích generálech rozhodovat. Nejbližší termín pro ceremoniál, během nějž prezident hodnosti uděluje, je ve svátek 8. května. Vláda o kandidátech běžně rozhoduje zhruba měsíc před tím, což by mělo být v těchto dnech.

Aktualizace: Opravili jsme chybu v pravomocích členů vlády v souvislosti s BIS.

Reklama

Doporučované