Hlavní obsah

Vojenský materiál darovaný Ukrajině nám z velké části proplatí EU, řekl Fiala

Foto: eu2022.cz

Premiér a předseda ODS Petr Fiala.

Reklama

Premiér Petr Fiala ve čtvrtek ráno navštívil Ministerstvo obrany a jednal s ministryní Janou Černochovou. Pokračuje tak v bilančních návštěvách resortů, které zahájil v srpnu.

Článek

Premiér po jednání zopakoval svá dřívější slova, že je potřeba posílit obranyschopnost Česka kvůli válce na Ukrajině. Obrana je proto podle něj priorita vlády.

„Mezi priority vlády patří výdaje na obranu, modernizace armády a nově také pomoc Ukrajině. Díky darům spojenců výměnou za technikou dodanou na Ukrajinu se nám daří modernizovat armádu,“ prohlásil Fiala (ODS).

V té souvislosti také uvedl, že finančně nám pomoc Ukrajině bude výrazně kompenzovat Evropská unie. „Na pomoc Ukrajině jsme dodali vojenský materiál v hodnotě 3,8 miliardy korun, minimálně 80 procent této částky dostaneme proplaceno z Evropské unie,“ řekl předseda vlády.

Miliardové stíhačky. Vyplatí se?

Ministryně obrany na tiskové konferenci odmítla, že by dodávky vojenské techniky na Ukrajinu ohrožovaly bezpečnost Česka.

„To není o tom, že tady ohrožujeme naši obranyschopnost. Pokud bychom zbraně a vojenský materiál neposílali, kde by byla jistota, že se neposune Putin a jeho vojáci dál? To, že Poláci jdou na 3 procenta HDP, pobaltské země také, to není náhoda. Země vnímají, že Rusko je hrozba, předvedli to na Ukrajině a pokud bychom je nezastavili, posunuli by se dál do Evropy,“ řekla Černochová (ODS).

Česká armáda v posledních letech zažívá snahy o modernizaci. Vláda v létě rozhodla, že bude jednat napřímo se Švédskem o nákupu více než 200 pásových bojových vozidel pěchoty a se Spojenými státy o pořízení stíhaček F-35. Oba tendry budou mít hodnotu vyšších desítek miliard korun.

Právě za to, že začala jednání s Američany o nákupu stíhaček, které mají nahradit v budoucnu švédské gripeny, Fiala Černochovou pochválil. „Zaslouží si velké ocenění za zahájené jednání s USA ve věci nákupu víceúčelových nadzvukových letounů F-35, což je jeden z klíčových kroků pro modernizaci armády,“ dodal premiér Fiala.

Fiala s ministryní Černochovou potvrdili cíl dávat dvě procenta HDP na obranu v roce 2024 místo původně plánovaného roku 2025. Ruská invaze na Ukrajinu podle něj ukázala, že si kabinet po nástupu správně stanovil obranu a modernizaci armády jako své priority.

Reklama

Doporučované