Hlavní obsah

Volba nových radních ČT skončila fiaskem. V kuloárech se řeší, čí vinou

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Vedení Poslanecké sněmovny.

Reklama

aktualizováno •

V pětikoalici to dnes poprvé lehce zaskřípalo. Politici ukázali, že se nedokážou dohodnout na tom, koho by rádi viděli v mediálních radách.

Článek

Měla to být jednoduchá věc – zvolit koaliční většinou pět lidí do Rady České televize a jít domů. Vše ale skončilo fiaskem, kdy jednotlivé koaliční kluby přepočítávají výsledky a zjišťují, jak je možné, že ani napodruhé nebyly schopny prosadit své favority do mediální rady. Instituce, o kterou sváděly tvrdé souboje s někdejší vládou Andreje Babiše (ANO).

Byla to totiž koalice právě dnes vládnoucích stran, která zablokovala ke konci volebního období Sněmovnu, aby neprošli kandidáti ANO, SPD a komunistů.

Záhy po zveřejnění středečních výsledků přicházely ze sněmovních kuloárů první zprávy o tom, že za blamáží stojí největší poslanecké kluby, tedy ODS a STAN, každý s jinou motivací. Hledají se i „individualisté“ z menších klubů. Je totiž podezření, že volbu bojkotovali jednotlivci, kteří dali přednost vlastním preferencím a nehleděli na zájmy většiny. Jak ale kdo skutečně hlasoval, se zpětně dohledat nedá – volba je tajná.

Ještě minulý týden byl přitom ministr kultury za ODS Martin Baxa přesvědčený, že volba projde bez zaškobrtnutí.

„Podezření, kdo to způsobil, máme. Teď na klubu zjišťujeme, kdo z nás tam nebyl, aby to někdo nemohl svést na nás,“ řekl Seznam Zprávám zdroj z poslaneckého klubu hnutí STAN. Starostové za debaklem vidí několik „partyzánů“ z klubu ODS.

„Bude to podobná partyzánština jako s Olgou,“ dodal zdroj Seznam Zpráv. Narážel na nezvolení Olgy Richterové (Piráti) místopředsedkyní Sněmovny v prvním kole. I tehdy se hovořilo o tom, že Piráti měli dostat od ODS „za vyučenou“, aby si se svými čtyřmi poslanci uvědomili, kde je jejich místo.

Naopak poslanci Starostů byli v podezření, že jsou nováčci a neumí hlasovat.

Jedno z vysvětlení, která se ihned po volbě řešila ve sněmovních kuloárech, je také to, že u některých poslanců převládly individuální preference a nedbali masivního apelu svých předsedů klubů, aby zvolili koaličně dohodnuté kandidáty.

Koalice měla u volby 99 volitelů. Ale kupříkladu předem dohodnutý historik Jiří Padevět dostal jen 89 hlasů. „Znamená to, že tedy nejméně 10 lidí hlasovalo jinak,“ potvrdil redakci další zdroj z Poslanecké sněmovny.

„Tato situace mě netěší. Nikdo z předsedů ale nemůže říct, že si je jistý, že všichni jeho poslanci hlasovali, jak bylo dohodnuto, protože jde o tajnou volbu,“ podotkl předseda lidoveckého klubu Marek Výborný. Signály, že by někdo z „jeho“ poslanců hlasoval jinak, než bylo dohodnuto, ale prý neměl. „Nikdo na klubu nevznesl námitku k žádné osobě,“ uvedl. Jednotlivé kandidáty prý na klub i pozval, aby se jich poslanci mohli ptát, na co chtějí.

Dodal, že je to špatný signál směrem k veřejnosti a velké zklamání. „Bude se o tom muset vést debata v koalici. Už se vlastně vede,“ dodal. Volebním fiaskem se dnes totiž měla zabývat i vláda, která odpoledne zasedla.

Rozhořčení neskrýval ani předseda vlády Petr Fiala (ODS). Kvůli volbě posouval i čas zasedání vlády, aby ministři, kteří jsou zároveň poslanci, mohli jít volit. „Diskuze ke všem volbám byla delší. Mohu říct, že to za problém považujeme a budeme se jím zabývat,“ řekl na dotaz Seznam Zpráv.

Zatímco ve středečním druhém kole poslanci vybírali již z omezeného počtu kandidátů, které zvolili v kole prvním, další volba bude muset běžet opět od začátku. „Bude nová výzva Poslanecké sněmovny. Vše úplně od začátku,“ potvrdil předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO).

Před dvěma týdny poslanci v prvním kole zvolili jen radního Českého rozhlasu Jaroslava Šebka a jednoho radního České televize Ilju Racka. Dnes měli zvolit náhradníka za odvolanou Hanu Lipovskou a také pětici nových radních, která má nahradit ty, jimž loni vypršel mandát.

Do druhého kola tehdy postoupili kandidáti, kteří získali nejvíce hlasů. O místo po Haně Lipovské se tak ucházeli Daniel Váňa a publicista Zdeněk Šarapatka.

Na čtyři plnohodnotná místa v Radě ČT v druhém kole kandidovalo osm lidí z původních 15. Postoupili Petr Brozda, Zbigniew Czendlik, Ivana Chmel Denčevová, Monika MacDonagh Pajerová, Jan Novák, Jiří Padevět, Michal Schuster a Radek Žádník.

Článek jsme aktualizovali v celém rozsahu.

Reklama

Doporučované