Hlavní obsah

Vrchol pandemie už je blízko, nebude to konec covidu, předpovídá Prymula

Foto: Jan Mihaliček

Epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Reklama

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula míní, že by se už mohl blížit vrchol celé pandemie. Což neznamená, že onemocnění covid-19 zmizí. Podle Prymuly zůstane po desítky let.

Článek

Epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula neočekává, že by letošní vánoční svátky narušila nová vlna onemocnění covid-19 jako v minulých dvou letech. Ani po zbytek zimy nebude podle Prymulova odhadu kvůli covidu dramatický.

„Nepředpokládám, že do Vánoc by se to dostalo někam, kde by nás jakkoliv ohrožovalo. A v podstatě nepředpokládám, že by tady měla být jakákoliv další a přísnější (protiepidemická) opatření,“ uvedl exministr v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Podmínkou je, že se neobjeví nějaká zákeřnější varianta koronaviru a že v populaci bude cirkulovat nynější varianta omikron se svými subvariantami.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy však Roman Prymula zároveň uvedl, že trend, jakým virus mutuje, je spíše opačný.

„Mutuje stylem, že jsou nové varianty výrazně rychlejší, výrazně infekčnější, ale také klinicky méně závažné. Na začátku jeden člověk nakazil třeba dvě osoby, teď už se blížíme k počtu patnácti osob, což se blíží spalničkám,“ poukazuje s tím, že případů úmrtí je nyní řádově méně.

Loňské vánoční svátky se nesly v přísném režimu. Byly například zakázány vánoční trhy, vyjma prodeje stromků a kaprů. Omezen by i provoz kamenných obchodů. Na Silvestra pak mohly u jednoho stolu v restauraci usednout nanejvýš čtyři osoby (pokud nešlo o členy společné domácnosti). Na kulturní a jiné akce mohlo maximálně tisíc sedících účastníků.

Také původní odhady pro letošní rok počítaly s tím, že se situace zhorší, aktuální čísla podle Prymuly výrazný nárůst nesignalizují.

Bývalý ministr zdravotnictví si všímá, že třeba v pondělí 5. prosince přibylo asi 1500 nových případů, což je asi o stovku více než před týdnem. „Není to ale žádné drama, reprodukční číslo je relativně nízké,“ poznamenává Prymula, byť třeba počet hospitalizovaných opět mírně stoupá a nyní je mezi šesti a sedmi stovkami. Při vrcholu na začátku loňského roku se však tento počet blížil deseti tisícům.

Podle epidemiologa, který dnes působí v privátní skupině Agel, je naprosto klíčové, že většina lidí se už s koronavirem v nějaké formě potkala. Ať už onemocněla či byla očkována. Tudíž se jejich organismus umí infekci bránit.

„Čísla Světové zdravotnické organizace hovoří o podílu přes 90 procent. Já myslím, že u nás je to ještě více,“ soudí o této části populace bývalý člen Babišovy vlády, který byl ve funkci od září do října 2020.

Podle Prymuly by se už mohl přiblížit vrchol pandemie, což neznamená, že pak onemocnění covid-19 definitivně zmizí.

Podle epidemiologa zůstane v populaci po další desítky let jako chřipka. „Ta choroba tady bude cirkulovat, ale nebude nás tolik zatěžovat,“ předpovídá Prymula.

Reklama

Související témata:

Doporučované