Hlavní obsah

Babiš dal Fialovi ultimátum. Ať vládu zkusí shodit, reaguje premiér

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Hnutí ANO zvažuje, že se pokusí vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.

Reklama

aktualizováno •

Předseda opozičního hnutí ANO napsal premiérovi Petru Fialovi, aby „našel odvahu a odvolal Víta Rakušana“. V opačném případě chce hnutí vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Fiala za Rakušanem stojí.

Článek

Šéf hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš odeslal dopis předsedovi vlády Petru Fialovi (ODS), v němž vyzval k odvolání ministra vnitra Víta Rakušana (STAN).

Pokud Fiala k výměně ministra nepřistoupí, vyvolá ANO hlasování o nedůvěře vládě. Fiala má podle Babiše čas do příštího čtvrtka, kdy se sejde poslanecký klub ANO.

Opozičnímu hnutí vadí, že ministr vnitra Vít Rakušan jmenoval šéfem civilní rozvědky Petra Mlejnka, který se stýkal s lobbistou Michalem Redlem stíhaným v kauze Dozimetr.

„Ještě jednou vás vyzývám, najděte v sobě odvahu a odvolejte pana Rakušana. Jeho setrvávání na postu ministra vnitra podkopává již tak chatrnou důvěru veřejnosti vůči vašemu kabinetu, ale především dělá ostudu České republice před našimi partnery v Evropské unii a zahraničí,“ citoval Babiš z dopisu na tiskové konferenci.

Uvedl, že dosud jeho hnutí nad kauzami vlády zavíralo oči kvůli předsednictví v Radě EU, ale že kvůli tomuto skandálu jsou už nuceni reagovat.

„Hnutí ANO nemá na výběr, je donuceno vyvolat toto hlasování,“ řekl. V závěru dopise se píše, že řešení situace je na premiérovi a Babiš doufá, že k hlasování nakonec nebude muset dojít.

Co Andrej Babiš napsal Petru Fialovi

„Váš přístup mě zklamal. Čekal jsem, že člověk, který se dlouhodobě zaštiťuje morálkou a slušností, podpoří v krizových okamžicích svá slova také činy.“

„Nad kauzami Vaší vlády jsme dosud kvůli českému předsednictví Radě Evropské unie zavírali oči, ale skandál kolem pana Rakušana a jmenování ředitele tajné služby nemá v dějinách České republiky obdoby a vyžaduje okamžitou reakci.“

„Je zcela skandální, že pan Rakušan o těchto kontaktech (Petra Mlejnka s Michalem Redlem, pozn. red.) věděl před jmenováním pana Mlejnka, přesto mu to nevadily (chyba je na straně odesilatele, pozn. red.) a člověka s vazbami na gangstery posadil do funkce ředitele ÚZIS (chyba je na straně odesilatele, správná zkratka úřadu zní ÚZSI. ÚZIS je zkratka pro Ústav zdravotnických informací a statistiky, pozn. red.). A vaše Vláda setrvání pana Mlejnka dokonce posvětila.“

„Ještě jednou Vás vyzývám, najděte v sobě odvahu a odvolejte pana Rakušana.“

Fiala v reakci na dopis zopakoval, že Rakušan má důvěru jeho i ostatních členů kabinetu. „Nevidíme důvod pro to, aby opouštěl post. Vidím to jako snahu Andreje Babiše odvést pozornost od jeho problémů,“ uvedl premiér.

Více na výzvu hnutí ANO kabinet reagovat nebude. „Prosím, pokud chce opozice hlasování o nedůvěře vyvolat, tak ať to udělá,“ dodal Fiala.

Na vyslovení nedůvěry vládě je potřeba 101 hlasů. Celá opozice má ve Sněmovně menšinu 92 hlasů, což na vyslovení nedůvěry nestačí. Opoziční ANO má 72 poslanců, SPD jich má 20.

Celou věc řešila na středečním jednání vláda a došla k závěru, že Mlejnek odvolán nebude. Prý se „pozitivně podílel“ na vyšetření kauzy Dozimetr. Vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová ale později pro Respekt uvedla, že jí o tom není nic známo.

Rakušan: Je to osobní

Rakušan ve čtvrtek na sociálních sítích zveřejnil obsáhlé sdělení, kde opět obhajuje Mlejnkovu nominaci. Také v něm spekuluje o motivech Andreje Babiše v současné kauze.

„Je dobré si říct, kdo a proč vlastně vadí. Oslabený STAN, který zmizí z vlády a tím se přepíše politické hřiště. Na tahu bude prezident a může začít jeho poslední velká partie na rozloučenou. Aby vypadnul STAN z vlády, je potřeba zabít mě. Zničit, znevěrohodnit. Je v tom něco osobního, to cítím. Ale, přátelé, je tady především vnitro. V očích holek a kluků z holdingu centrum moci, kontroly nad státem, silovými složkami,“ napsal Rakušan.

Základní informace ke kauze Mlejnek–Redl

Nový šéf civilní rozvědky byl v pravidelném a dlouhodobém kontaktu s nesvéprávným podnikatelem Michalem Redlem, který je označován za hlavu kauzy Dozimetr. Základní informace ke kauze si přečtěte ve článcích Janka Kroupy.

Jak zjistily minulý týden Seznam Zprávy, Mlejnek se s Redlem zná od roku 2012. Potkával se s ním údajně jednou až dvakrát ročně.

V dané době pracoval Mlejnek ve firmě Techniserv, která dodává a instaluje technologické systémy a často se uchází o státní zakázky. Důvodem podle něj bylo to, že jako obchodník poptával zakázky pro svou firmu, ale žádnou prostřednictvím Redla nezískal.

Rakušan už dříve uvedl, že o stycích s Redlem před jmenováním Mlejnka věděl a nevadily mu, protože vztah obou mužů byl pracovní.

Foto: Seznam Zprávy

Celé znění dopisu premiérovi.

Foto: Seznam Zprávy

Celé znění dopisu premiérovi.

Reklama

Doporučované