Hlavní obsah

Vystrčilovo svědectví z Ukrajiny: Je to úděsné, videa se zdráhám zveřejnit

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Předseda Senátu Miloš Vystrčil vedl senátorskou delegaci do Kyjeva.

Reklama

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) po návratu z Ukrajiny přirovnává válečné zločiny Rusů na ukrajinském území k nacistickému běsnění v Lidicích a Ležákách.

Článek

Brání se názoru, že v tuto chvíli z takových cest těží spíš západní politici než samotní Ukrajinci. Vystrčila za návštěvu kritizoval šéf ANO Andrej Babiš. Oba muži se mohou střetnout v prezidentské volbě v příštím roce.

„Mám z místa videa, která ani nevím, jestli mohu dát na twitter. Je to úděsné. Když to vidíte na vlastní oči, nemůže pak nikdo říct, že to byl nějaký ochotnický spolek dovezen na místo, jen když tam přijedete,“ říká Vystrčil v rozhovoru se Seznam Zprávami.

Šéf Senátu navštívil Kyjev i jeho předměstí, která byla několik týdnů okupovaná ruskými vojáky.

Objevuje se kritika vaší cesty, že v této situaci už jde spíše o PR politiků než o Ukrajinu. V čem má vaše cesta smysl?

Důležité je, co jsem viděl a slyšel na vlastní oči. Ti, co tam nebyli a jen vykládají, jak je zbytečné tam jezdit, radím jim: „Běžte se tam podívat, pak budete mít možná jiný názor i na to, co je a co není důležité.“ Tyto návštěvy jsou důležité i proto, že když někdo bude chtít tvrdit, že je všechno jinak, tak já jsem očitý svědek, ústavní činitel, který bude říkat: „To tedy není jinak.“

Jak na návštěvu reagují Ukrajinci?

Ukrajinci, politici i lidé, potřebují tuto podporu. Je to v rámci možností fungující země, jim funguje parlament, prezident, ostatní instituce… a my s nimi komunikujeme, kromě jiného i tak, že tam jezdíme. Jakmile to nebudeme dělat, budou cítit újmu. A oni potřebují podporu, ne újmu.

To asi vadí i Rusům, že autority zemí Západu přivážejí očitá svědectví. Po potopení křižníku Moskva vyhrožují bombardováním železnice, právě aby zamezili i těmto návštěvám.

Ano, Rusům to vadí. Tím totiž také dáváme najevo, že Ukrajinu bereme jako samostatnou a svobodnou zemi, což oni nechtějí. Oni si ji chtějí podmanit a zlikvidovat ji. Já jsem říkal ve svém projevu, že jsem si nikdy nemyslel, že pochopím, co se stalo v Lidicích a v Ležácích. Na Ukrajině jsme to viděl. Je to neuvěřitelné. Mám z místa videa, která ani nevím, jestli mohu dát na twitter. Je to úděsné. Když to vidíte na vlastní oči, nemůže pak nikdo říct, že to byl nějaký ochotnický spolek dovezen na místo, když tam přijedete.

Jaká svědectví z Kyjeva tedy vezete?

Já jsem si z Kyjeva odnesl mnoho věcí, ale byl jsem i v Borodjaně, Buči a Irpini. Na těchto místech nás provázel pan předseda ukrajinského parlamentu, Ruslan Stefančuk, mluvili jsme se starosty, s místními veliteli hasičů a tak dále. A ta očitá i zvuková svědectví, která jsme slyšeli, byla naprosto otřesná. V Borodjaně jsme viděli, jak Rusové bombardovali sídliště s civilním obyvatelstvem, kde nebyla žádná vojenská posádka. Ničili tam ulice, vodovody, stříleli lidi, kteří se objevili na ulicích. Jak stříleli i ženy a děti.

Byli jste také v Buči, která je symbolem válečných zločinů na civilistech.

Pak jsme byli v Buči, kde jsme viděli masový hrob s lidmi, kteří byli svázáni a zastřeleni zezadu. Těla tam vyzvedávaly francouzské jednotky forenzních pracovníků, kteří tam dokumentují válečné zločiny Rusů. To bylo zcela otřesné, tam to bylo vidět, slyšet i cítit. Mluvili jsme se starostou, který vyprávěl, že tam byli lidé stříleni bez jakéhokoli důvodu. Pak jsme byli v Irpini, tam popisovali, že Rusové vtrhli do bytu, vybrali ledničku, všechno zdemolovali, všechno vypili, odvlekli patnáctiletou dívku a vrátili ji za dvě hodiny.

Mluvíte o tom, že by se Ukrajině měla dát evropská perspektiva, jak by měla vypadat? V Bruselu se mluví o možném udělení kandidátského statusu pro Ukrajinu.

V prvé řadě je potřeba dosáhnout mírové dohody. Ukrajinci si právo vstoupit do EU odsloužili v tomto konfliktu. Tím, že obětovali své životy. Putin počítal s tím, že bude za tři dny v Kyjevě a nikdo neví, co měl tento válečný vrah a zločinec ve svém chorém mozku, jak daleko chtěl a chce dojít. Já si myslím, že je třeba dát Ukrajině jasnou perspektivu plného a plnohodnotného členství. A je potřeba s nimi maximálně pomoci.

Může být Česko s tou zkušeností postkomunistické země, která se stala zemí EU, jakýmsi průvodcem Ukrajiny na této cestě?

Dnes je velká část Ukrajinců mimo své území. Pokud budou v našich zemích, budou se adaptovat, takže když se budou vracet zpět, budou ti nejlepší poslové evropských způsobů života a fungování. Dnes jsme pro ně země, kterou berou opravdově. Já vezu z Kyjeva osobní poděkování pro premiéra Fialu a pro vládu za to, co pro ně děláme. Bylo to jednoznačně řečeno mezi čtyřma očima i veřejně. Myslím si, že ta spolupráce možná bude. Nechci říkat, jakým způsobem, zásadní je, aby si oni sami řekli, co potřebují.

Jak Seznam Zprávám potvrdil premiér Petr Fiala, vláda by ráda, pokud to situace umožní, uspořádala summit k Ukrajině, i za účasti prezidenta Volodymyra Zelenského. Jednal jste i o tomto na Ukrajině?

Mluvili jsme s panem Stefančukem i prvním místopředsedou Oleksandrem Koněvským a v tuto chvíli mám kromě poděkování i nějaké další poznatky z ukrajinské strany, ty ale budu říkat panu premiérovi.

Reklama

Doporučované