Hlavní obsah

„Vztahy mezi námi… no, jsou.“ Spojenectví Starostů a Pirátů je pošramocené

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Předsedy Pirátů a STANu pojí osobní přátelství. Mezi jejich stranami to však zaskřípalo.

Reklama

Vztahy pošramotila pirátská analýza, která házela část volebního neúspěchu na Starosty. Ti slibovali vlastní analýzu, teď ale při dotazech na ni mluví vyhýbavě.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Uplynul měsíc a půl od chvíle, kdy unikla pirátská povolební analýza nasazující na koaliční partnery z řad Starostů. Vztahy mezi politiky obou stran jsou od té doby značně pošramocené.

Když se Seznam Zprávy ptaly ve Sněmovně poslanců, jak si koaliční partneři navzájem rozumí, dostaly jen vyhýbavé odpovědi.

„Vztahy? No. Vztahy… jsou,“ reagovala na dotaz Seznam Zpráv, jak si stojí partneři v koalici, místopředsedkyně Pirátů i Poslanecké sněmovny Olga Richterová.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš nechtěl poměry mezi oběma stranami podrobněji probírat. Nejdřív je podle něj potřeba vyřešit sestavení vlády.

Na nutnost soustředit se na vládu se odvolává i místopředsedkyně Věra Kovářová ze STAN. „Ale u Pirátské strany je jasné, že to musí nejdřív přebolet,“ naznačuje náladu mezi stranami Kovářová.

Piráti i STAN mají vlastní poslanecké kluby, pravidelně se však scházejí i na společných jednáních klubů. Pirátští poslanci občas dochází na klub Starostů a nezávislých, zdroj ze STAN to ale popisuje slovy „aniž by byli nějak srdečně vítáni či zváni“.

Nekompetentní asistentka

Pirátská povolební analýza, která vinila Starosty z nedodržování pravidel o kroužkování a vedení kampaně, se dotkla především těch politiků, kteří byli v dokumentu jmenováni osobně.

Nejvíce to v ní schytala nová poslankyně STAN Barbora Urbanová. Někdejší asistentka předsedy hnutí Víta Rakušana se do Sněmovny dostala díky kroužkování. Na kandidátce totiž byla spíš jen jako podpora na nevolitelném místě.

„Dostávala jsem sprosté a nepříjemné zprávy na různých sítích. Nějaké období v mém životě kvůli tomu nebylo úplně dobré,“ přiznala mladá poslankyně. S Piráty se prý snažila o věci komunikovat. „Nepojmenovala bych to, že jsme si to vyříkali. Spíš jsem prosila o pochopení. Nemám pocit, že bych si zasloužila být označována za nekompetentní asistentku, která tady nemá co dělat,“ říká k tomu Urbanová.

Piráti se bránili tím, že jde pouze o malou část větší analýzy příčiny neúspěchu koalice. Žádný další dokument ale od té doby zveřejněn nebyl.

Starostové zase slibovali vlastní analýzu, která měla poukázat na pochybení na pirátské straně. Ani tento dokument ale zatím nevznikl, nebo ho minimálně nedostali Piráti.

„STAN sliboval analýzu Pirátům. Pokud ji budeme předkládat koaličnímu partnerovi, určitě to uděláme interně v rámci volební koalice a jakožto interní dokument neuvažujeme o tom analýzu zveřejnit,“ odpověděla stručně Lubomíra Černá z tiskového oddělení hnutí.

Zástupci STAN se nyní snaží své výroky bagatelizovat a raději se o slibované analýze nezmiňovat. „Hlavy vychladly, nejhorší zklamání už také přebolelo,“ glosoval jeden ze členů hnutí, proč hnutí nechce analýzou komplikovat již tak poznamenané vztahy.

„Až analýzu budeme mít, sedneme si nad ni,“ řekl Bartoš.

Reklama

Doporučované