Hlavní obsah

Vztahy Ruska a Česka pod bodem mrazu. Zavře se i konzulát ve Varech

Foto: vlada.cz

Vláda Petra Fialy schválila diplomatické kroky v reakci na ruský útok na Ukrajinu.

Reklama

Válka na Ukrajině dál prohlubuje propast mezi Prahou a Moskvou. Česko Rusům zavře konzuláty v Karlových Varech a Brně a zároveň své úřady v Petrohradu a Jekatěrinburgu.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Česká diplomacie odvolá domů „na konzultace“ velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska a také velvyslance z Běloruska. Dle diplomatických zvyklostí to znamená nepřímou výzvu k odjezdu z Česka pro Putinova ambasadora Alexandra Zmejevského.

Česko také pozastaví příjem žádostí o víza ruských občanů s výjimkou humanitárních důvodů.

„Je potřeba, aby z naší strany zazněla i jasná reakce vůči Ruské federaci. Odvoláváme souhlas s provozem konzulátu Ruské federace v Karlových Varech a v Brně a zároveň pozastavujeme provoz našich konzulátů v Petrohradě a Jekatěrinburgu,“ uvedl po jednání Bezpečnostní rady státu premiér Petr Fiala.

Česko-ruské vztahy jsou na bodu mrazu od loňského jara, kdy české úřady oznámily, že ruská vojenská rozvědka GRÚ stála za výbuchy muničních skladů ve Vrběticích. Při incidentu, kteří mají mít na svědomí ruští „traviči“ ze Salisbury, zahynuli dva Češi.

„Ruská strana s námi na vyšší úrovni v podstatě nekomunikovala. Podobné zacházení měly v Rusku i USA,“ řekl Seznam Zprávám Rudolf Jindrák, šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře, který měl ještě za Babišovy vlády na starost česko-ruské konzultace.

Rusové Česko po Vrběticích zařadili na seznam nepřátelských zemí, spolu s USA, Litvou, Lotyšskem, Estonskem, Gruzií, Ukrajinou, Polskem, Austrálií a Velkou Británií.

V důsledku diplomatické roztržky se výrazně osekaly počty diplomatů na české ambasádě v Rusku a hlavně na ruské ambasádě v Česku. Ta podle bezpečnostních odborníků po pádu Sovětského svazu sloužila jako rozvědná centrála Kremlu ve střední a východní Evropě.

Konečný účet osekání zastupitelských úřadů se loni v dubnu zastavil na čísle 24 diplomatických pracovníků a 19 lidí dalšího personálu. Šponování diplomatického napětí se zastavilo těsně před ultimátním krokem – nedošlo k odvolání velvyslanců. V Moskvě tedy stále působí český velvyslanec Vítězslav Pivoňka.

Česko má v ruské metropoli robustní nemovitost – tzv. Český dům. Do krize sloužil jako hotel, restaurace, jsou v něm také kanceláře a byty. Restaurace a hotel v objektu skončily už během loňské roztržky s Ruskem.

Reklama

Související témata:
Vítězslav Pivoňka

Doporučované