Hlavní obsah

Za péči o prezidenta zaplatil Hrad už téměř půl milionu korun

Foto: Profimedia.cz

Miloš Zeman na snímku z konce loňského listopadu, kdy byl kvůli onemocnění covid-19 v izolaci. Už tehdy o něj pečoval personál Senior Home Group.

Reklama

Za zdravotní péči v listopadu Kancelář prezidenta republiky firmě Senior Home Group zaplatila 79 420 korun, faktura za prosinec byla vystavena na částku 399 300 korun. Další peníze by měla firma dostat od zdravotní pojišťovny.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Za každý den, kdy má Miloš Zeman na zámku v Lánech po boku zdravotní sestry ze soukromé firmy Senior Home Group, zaplatí prezidentská kancelář v průměru kolem 13 tisíc korun.

Vyplývá to z informací, které redakci Seznam Zpráv poskytla Kancelář prezidenta republiky na základě žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

V odpovědi na první žádost, kterou redakce prezidentské kanceláři zaslala v prosinci, se ještě o žádných úhradách nehovořilo, nyní už Hrad potvrzuje za péči o prezidenta statisícové platby.

Celkem už totiž Kancelář prezidenta republiky zmíněné privátní firmě zaplatila téměř půl milionu korun. Za domácí zdravotní péči poskytnutou v listopadu to podle odpovědi z Hradu bylo 79 420 korun (peníze byly na účet firmy odeslány v samém závěru loňského roku). Faktura za prosinec byla vystavena na částku 399 300 korun a kancelář už ji také uhradila.

Čísla dle sdělení Václava Pelikána, ředitele hradního odboru legislativy a práva, zahrnují nejen náklady na práci sester, ale i na dopravu personálu do Lán a zpět.

Prezident, který se do lánského zámku vrátil 25. listopadu po několikatýdenní hospitalizaci v pražské Ústřední vojenské nemocnici, má péči v domácím prostředí zajištěnu 24 hodin denně a 7 dnů v týdnu. Jak bylo již dříve uvedeno, po směnách se u něj střídá sedm zdravotních sester, jejichž práci koordinuje vrchní sestra.

Kolik platí pojišťovna, říci nelze

Peníze z Kanceláře prezidenta republiky by přitom neměly být jediné, které firma Senior Home Group ovládaná finanční skupinou Penta za své služby inkasuje. Část nákladů na péči o Miloše Zemana by jí totiž měla hradit zdravotní pojišťovna, u níž je pacient pojištěn.

Vyplývá to i ze smlouvy, kterou 25. listopadu Senior Home Group s Kanceláří prezidenta republiky uzavřela. Šéf firmy Boris Šťastný dříve vše dokonce podával tak, že peníze půjdou primárně od pojišťovny.

„Péče je hrazena ze systému veřejného zdravotního pojištění a péče, která by byla nad rámec systému veřejného pojištění, by byla hrazená (z prostředků Kanceláře prezidenta republiky). Pan prezident je standardně pojištěnou osobou a každý občan této země má právo na hrazenou péči ze systému veřejného zdravotního pojištění v rozsahu, který indikuje lékař a který pojišťovna v rámci regulačních mechanismů uzná,“ uvedl Boris Šťastný pro Seznam Zprávy v den, kdy si firma Senior Home Group prezidenta od Ústřední vojenské nemocnice „přebírala“.

Kolik stojí sestřičky

Ze smlouvy, kterou Kancelář prezidenta republiky uzavřela 25. listopadu s firmou Senior Home Group, vyplývá, že:

- Jedna hodina práce všeobecné sestry stojí 450 Kč.

- Jedna hodina práce vrchní sestry (koordinátorky a manažerky) stojí 500 Kč.

- Doprava personálu do Lán a zpět je fakturována v ceně 15 Kč za kilometr.

Zda pojišťovna skutečně platí za péči o Miloše Zemana ještě více než prezidentská kancelář, nyní Boris Šťastný říci nechce.

„Jednak se musím přiznat, že to nemám v hlavě, a zároveň mám obavy, že kdybych vám to řekl, bude to v rozporu se zákonem, protože jde o osobní údaje, které se neposkytují,“ reagoval manažer soukromého poskytovatele na aktuální dotaz Seznam Zpráv.

Zjistit něco přímo v pojišťovně, není dost dobře možné. Už proto, že nebylo ani zveřejněno, u které ze zdejších zdravotních pojišťoven je prezident klientem. Nejčastěji se zmiňuje Všeobecná zdravotní pojišťovna, případně Vojenská zdravotní pojišťovna.

Začal jsem znovu chodit

Jisté je, že úhrady domácí zdravotní péče mají své mantinely. Seznam Zprávy opakovaně upozornily, že pojišťovny tento typ služeb běžně hradí jen ve velmi omezeném rozsahu. Jde maximálně o tři návštěvy sester denně, přičemž jedna může trvat nejvýše hodinu. Více návštěv je hrazeno jen umírajícím pacientům.

A to nyní nejspíš není případ Miloše Zemana, byť některé dřívější prognózy byly spíše pesimistické.

Sám prezident, který trpí chronickým onemocněním jater, se už pochlubil, že opět začíná s dopomocí trénovat chůzi. V minulých měsících byl totiž odkázán jen na invalidní vozík.

„Začal jsem znovu chodit. V jedné ruce mám hůl a bodyguard mě drží za pravou ruku. Jsem potěšený, že pár kroků udělám,“ uvedl Miloš Zeman o víkendu v pořadu Prezidentský Pressklub na Frekvenci 1. Podle něj za zlepšením stavu stojí hlavně žaludeční sonda, přes niž je vyživován a díky níž získává na síle.

Reklama

Související témata:
Domácí zdravotní péče

Doporučované