Hlavní obsah

ODS: Po mejdanu populistických vlád musíme zemi opět postavit na nohy

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala při projevu během prvního dne sjezdu ODS.

Reklama

aktualizováno •

V Praze začal 30. kongres ODS. Předseda strany Petr Fiala řekl, že Česká republika má štěstí, že nevládnou komunisté a proruští extremisté.

Článek

„Jsem předsedou ODS 8 let, a to není málo. Zažili jsme spolu ledacos. Když jsme byl zvolen poprvé, tak nás byla hrstka těch, kdo věřili a nepochybovali o tom, že se nám podaří ODS vrátit na politické výsluní,“ řekl premiér Petr Fiala na úvod kongresu ODS.

Do pražského kongresového centra O2 universum se dnes po dvou letech vrátilo 600 delegátů. Na posledním kongresu Fiala obhájil mandát s podporou 90 procent hlasů s ambicí dovést stranu po osmi letech v opozici do Strakovy akademie.

Mnozí nás volili nikoli proto, že by nás milovali, volili nás proto, že jsme jim přišli jako nejmenší zlo. Prostě si řekli, že zavřou oči a ještě jednou to s námi zkusí. To musíme mít na paměti a podle toho se chovat, ve vládě, v krajích, v Parlamentu a místních zastupitelsvech.
Petr Fiala, premiér, předseda ODS

Slib Fiala naplnil po říjnových sněmovních volbách, ve kterých v koalici Spolu s lidovci a TOP 09 občanští demokraté získali převahu nad hnutím ANO.

„Jsem rád, že jsme do toho šli Spolu. Naším hlavním mottem bylo přinést změnu a ubránit naši zemi před destrukcí ze strany populistů a extrémistů. Bylo to správné rozhodnutí,“ vrátil se Fiala ke sněmovním volbám. „Koalice Spolu zvítězila a těsně jsme porazili dlouhodobého favorita hnutí ANO, tedy populistickou formaci Andreje Babiše. Je to obrovský závazek, ODS si nemůže dovolit své voliče zklamat. Mnozí nás volili nikoli proto, že by nás milovali, volili nás proto, že jsme jim přišli jako nejmenší zlo. Prostě si řekli, že zavřou oči a ještě jednou to s námi zkusí. To musíme mít na paměti a podle toho se chovat, ve vládě, v krajích, v Parlamentu a místních zastupitelstvech.“

Fiala se vyjádřil i k ruské invazi. „Válka na Ukrajině staví naši vládní koalici před problémy, které žádná vláda v moderní historii České republiky nečelila. Musíme zvládnout masovou migrační vlnu, čelíme energetické krizi, máme podlomené státní finance a do toho chceme splnit to, kvůli čemu nás lidé zvolili,“ uvedl šéf ODS. „Česká republika má velké štěstí, že se vláda tři měsíce neopírá o komunisty a prorurské extremisty.“

Fialův místopředseda Miloš Vystrčil dodal, že „za osm let získali zkušenosti, poučení a sílu, které nesmíme prohospodařit. Neztrácejme historickou paměť, její ztráta vede k podcenění morálky a etiky. Osm let jsme znovu získávali důvěru, sebevědomí, hrdost, odvahu jít do rizika, odvahu vést. Vládnout ve svobodné a demokratické zemi znamená sloužit, žádná arogance, ale slušnost, vysvětlování a pochopení. To je jediná cesta, která vede k respektu a úspěchu.“

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Premiér a předseda ODS Petr Fiala zahájil 30. kongres v Praze.

Ministryně obrany Jana Černochová dodala, že „investovat do naší obrany, plnit naše spojenecké závazky a modernizovat naší armádu je nutnost, jsem ráda, že k tomu máme příležitost a jsem odhodlaná ji maximálně využít.“

Černochová: Budeme pomáhat Ukrajině

„Po mejdanu socialistických a populistických vlád musíme zemi opět postavit na nohy. Zvládneme to. Obrana je pilířem pravicové politiky. Modernizovat naší armádu a plnit alianční závazky je nutnost. S barbarským útokem Ruska přišlo tvrdé probuzení,“ řekla.

Černochova také dodala, že Česko bude dál podporovat Ukrajinu. „Chceme pomáhat Ukrajině dál a ukázat, že jako Česká republika se svojí historickou zkušeností jsme zemí, která má jedinečnou příležitost postavit se na stranu Ukrajiny a dát jí naší lidskou i vojenskou pomocí jasně najevo, že jsme s nimi.“

Stát musí a má vybírat daně, nemá ale lidi šikovat a zaklekávat na ně. Toto skutečně skončilo.
Zbyněk Stanjura, ministr financí

Se svým projevem vystoupil také 1. místopředseda strany a ministr financí Zbyněk Stanjura. „Stát musí a má vybírat daně, nemá ale lidi šikovat a zaklekávat na ně. Toto skutečně skončilo,“ řekl hned v úvodu svého projevu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministryně obrany Jana Černochová spolu s ostatními delegáty kongresu.

Na kongres ODS přišel také expremiér Petr Nečas nebo bývalý ministr vnitra Ivan Langer.

Kongres původně plánovaný na polovinu ledna ODS odložila kvůli protikoronavirovým opatřením. Na rozdíl od původního termínu tentokrát covidová pravidla umožní sjezd s plnohodnotnou účastí delegátů, podobně jako například v polovině února v případě hnutí ANO. Epidemie covidu ovlivnila také začátek práce Fialovy vlády, od konce února se kabinet vyrovnává s válkou na Ukrajině a jejími dopady na ekonomiku.

Kongres začíná projevy premiéra, předsedy Senátu Miloše Vystrčila, místopředsedy Sněmovny Jana Skopečka a ministrů z řad ODS. Očekává se, že Fiala vystoupí jako na minulých kongresech s delší řečí, v sobotu pak s nominačním projevem.

Novináři nesmí mezi delegáty

Na letošním kongresu jsou změny oproti tomu předchozímu. Novináři mají vyčleněný prostor v horních patrech a nesmí z bezpečnostních důvodů mezi delegáty. Před dvěma roky toto nebyl problém a novináři mohli i do zákulisí.

Z dosavadního vedení ODS nebude funkci místopředsedy obhajovat Vystrčil, který se před dvěma lety ujal vedení Senátu po úmrtí stranického kolegy Jaroslava Kubery.

V sobotu dopoledne budou hosty kongresu předsedové všech vládních koaličních stran – Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Marian Jurečka (KDU-ČSL), Vít Rakušan (STAN) a Ivan Bartoš (Piráti). Volba předsedy je naplánovaná v sobotním dopoledním bloku, odpoledne budou delegáti volit zbytek vedení. O místa řadových místopředsedů mají zájem vedle dosavadních – ministrů Martina Baxy a Martina Kupky a europoslance Alexandra Vondry – také senátor Tomáš Goláň a pražský zastupitel a viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček.

Při kongresu si občanští demokraté připomenou loňské 30. výročí vzniku strany. Ohlédnutí za historií ODS i jejími posledními roky přinese připravované video.

Reklama

Doporučované