Hlavní obsah

Žalobce k fotkám Schillerové: Morálku nesoudíme, trestný čin to nebyl

Foto: Instagram Aleny Schillerové

I tato fotografie byla vystavena na instagramovém účtu Aleny Schillerové, když byla ministryní financí.

Reklama

Policie „uložila“ případ bývalé ministryně financí Aleny Schillerové a její prezentace placené ze státního. Státní zástupce nyní vysvětlil, proč s postupem policistů souhlasí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek akceptoval rozhodnutí policistů, že se nebudou dále zabývat případem bývalé ministryně financí Aleny Schillerové a že jej takzvaně „uložili“.

Žalobce Lelek zdůraznil, že policie nemůže hodnotit morální a etický rozměr kauzy, v níž se prověřovala prezentace exministryně Schillerové na Instagramu a Facebooku, která stála 1,93 milionu korun ze státního.

Jedná se o souhrn platů včetně odměn pro fotografa a kameramana, které nechala Alena Schillerová (ANO) zaměstnat na ministerstvu, aby ji fotili a natáčeli. Snímky a záběry pak byly publikovány na jejím profilu na sociálních sítích.

Celkovou částku, na niž sebeprezentace Aleny Schillerové erár přišla, získala redakce Seznam Zpráv od Ministerstva financí v lednu v odpovědi na dotazy podané oficiálně podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Morálku a etiku nesoudíme

Případ fotografií vystavených na osobních profilech Aleny Schillerové, avšak placených z eráru, prověřovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) právě na popud šéfa Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jana Lelka. Na sebeprezentaci bývalé ministryně upozornila úřady i trestní oznámení od občanů.

Už minulý pátek policisté oznámili, že nenašli důvody pro zahájení trestního řízení. Žalobce teď rozhodnutí přezkoumal a posvětil. „Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 přezkoumalo a akceptovalo postup policejního orgánu,“ uvedl Jan Lelek v tiskové zprávě.

Žalobce však zároveň zdůraznil, že policie ani státní zastupitelství nemohou být morálními arbitry. „Především je nutné poukázat na skutečnost, že policejní orgán i státní zástupce nehodnotí morální a etický rozměr jednání politických představitelů, či nepřezkoumávají ‚kvalitu‘ práce odváděné zaměstnanci. Policejní orgán i státní zastupitelství musí postupovat zejména v mantinelech trestního zákoníku a trestního řádu,“ uvedl žalobce.

Ministerstvo nemělo pravidla

Policisté se podle státního zástupce zaměřili především na to, jak se kameraman a fotograf, tedy autoři materiálů, kterými se ministryně prezentovala na sociálních sítích, stali zaměstnanci Ministerstva financí. Ukázalo se podle žalobce, že jejich pracovní smlouvy byly v pořádku. „Jejich platové ohodnocení včetně vyplacených odměn bylo v porovnání s ostatními zaměstnanci ministerstva zařazenými do shodných platových tříd srovnatelné,“ píše státní zástupce Lelek.

Žalobce především upozorňuje na to, že nebylo možné říci, že by zaměstnanci či exministryně nějakým způsobem porušili pravidla ministerstva pro nakládání s audiovizuální tvorbou. A to však proto, že úřad žádná pravidla nestanovil.

Podle státního zástupce se nedá dokázat, že by fotky a videa Aleny Schillerové nevznikly původně pro potřeby úřadu. To, že se pak objevily na jejích soukromých profilech na sociálních sítích, žádný předpis Ministerstva financí nezakazuje.

„Použití těchto audiovizuálních děl na soukromých účtech někdejší ministryně tedy nenaplňuje znaky žádného trestného činu,“ uzavřel žalobce.

Složitá materie

Ke zjištění Seznam Zpráv, že daňoví poplatníci zaplatili za fotografy na sociální sítě ministryně dva miliony korun, učinila Alena Schillerová jediné prohlášení. Tvrdí, že profesionálové měli za úkol zvednout zájem veřejnosti o resort financí. Stejně se v lednu hájila i v České televizi.

„Snažili jsme se, abychom veřejnosti přiblížili složitou materii Ministerstva financí,“ uvedla tehdy bývalá ministryně financí.

Jenže většina snímků vystavených na profilech Aleny Schillerové – zejména před loňskými volbami – nemá s ministerstvem nic společného. Navíc z analýzy skupiny nazvané Marketingový bizár vyplynulo, že zatímco na soukromých profilech exministryně vznikaly stovky příspěvků, účty ministerstva skomíraly. Například na Facebooku Aleny Schillerové se loni objevilo 1120 příspěvků, z toho 755 fotografií a 268 videí, zatímco na Facebooku Ministerstva financí přibyly ve stejném období příspěvky jenom dva.

Reklama

Doporučované