Hlavní obsah
Online

Pokud snížení penzí projde, svolám demonstraci důchodců, oznámil Babiš

Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny k valorizaci důchodů.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Druhým dnem sledujeme v online reportáži mimořádnou schůzi poslanců, na které se vláda snaží snížit plánovanou valorizaci důchodů.

Článek

Co se zatím odehrálo:

  • Úterní jednání trvalo 16 hodin, opoziční hnutí ANO a SPD ve středu v noci požádala o čtyřhodinovou přestávku od 2:00. V 6:03 se poslanci znovu sešli.
  • Většinu úterní debaty ovládl šéf SPD Tomio Okamura, hovořil přes sedm hodin.
  • Jak se poslanci připravovali na spaní, najdete v této galerii.
  • Důchody se mají v červnu kvůli vysoké inflaci mimořádně zvedat o 1770 korun. Vláda navrhuje růst ve výši pouze 760 korun. Argumentuje výrazným zásahem do rozpočtu.
  • Vláda potřebuje, aby návrh prošel kompletním legislativním kolečkem nejpozději do 22. března. Ve Sněmovně proto navrhuje využít stav legislativní nouze.
  • Existují pochybnosti o tom, jestli postup vlády není protiústavní. Pochybnosti vyjádřili senátoři a jisté není ani to, že zákon podepíše nově zvolený prezident Petr Pavel.
  • Projděte si online reportáž z prvního dne projednávání.
  • Opoziční poslanci spustili maraton projevů

    Opoziční poslanci ANO a SPD pokračují v maratonu projevů. Ve Sněmovně se od středečního jednání stále ještě neschválilo ani potvrzení trvání stavu legislativní nouze. Do rozpravy je přihlášeno více než 60 poslanců. Jednací sál je poloprázdný. Vládu ráno hájí u řečnického pultu ministr pro legislativu Michal Šalomoun.

    Opozice již předem avizovala, že kvůli vládnímu návrhu spustí obstrukce. Opoziční řečníci zpochybňují důvody pro vyhlášení stavu legislativní nouze. Tvrdí, že pro tento způsob projednávání není důvod, a obviňují vládu, že o nutnosti mimořádné valorizace důchodů věděla předem, ale vyčkávala kvůli výsledku prezidentských voleb.

  • Sněmovna schválila program

    Sněmovna po zhruba 31 hodinách od začátku jednání schválila program schůze, jejímž jediným bodem je vládní novela o snížení červnového růstu penzí.

  • Řečnický pultík obsadil předseda ANO Andrej Babiš

    Sněmovní řečniště obsadil předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš. V úvodu vystoupení k návrhu programu mimořádné schůze ke snížení červnové valorizace penzí uvedl, že nemá projev, jen mnoho papírů a podkladů, a dotkl se řady témat od důchodů přes ceny energií a program vlády po české předsednictví v Radě Evropské unie.

    „Je to skutečně neuvěřitelné, že této vládě stojí za to mít takovou ostudu za směšné peníze,“ komentoval Babiš vládní návrh na omezení růstu důchodů. „Naši důchodci jsou pro vás škoda?“ tázal se někdejší ministerský předseda.

    Kabinet i Českou národní banku vinil z toho, že „ničí ekonomiku“, centrální banka navíc podle něho nastavením úrokové sazby s cílem zasáhnout proti vyšší inflaci zničila hypoteční úvěry. „Inflace je v elektřině,“ prohlásil Babiš a nabádal k úplnému zestátnění energetické firmy ČEZ. „Je to o energii, je to o elektřině, je to o ČEZu,“ poznamenal.

    Předseda ANO se věnoval také situaci v eurozóně. Následně vládu zkritizoval za to, že podle něho nesplnila předvolební sliby a za více než rok ani jednou nevyhodnotila programové prohlášení. K dnešní revizi programu řekl, že kabinet škrtl to málo, co v něm měl pro lidi a podniky. „Co jste jim slíbili, už neplatí. Neuvěřitelné. A normálně jen tak, brnkačka,“ podotkl.

  • Okamura obvinil Ukrajinu z arogance a Perebyjnise z drzosti

    Kritická slova na adresu bývalého ukrajinského velvyslance v ČR Jevhena Perebyjnise i celé ukrajinské politické reprezentace použil dnes předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura ve Sněmovně. Perebyjnis podle něj má „přestat být drzý“ a ukrajinská reprezentace je arogantní a vměšuje se podle něj do vnitřních věcí ČR. Důvodem Okamurových slov byl Perebyjnisův výrok na twitteru , který zněl: „Akutní záchvaty ukrajinofobie jsou obvykle symptomem chronické kolaborace.“ Perebyjnis ve svém statusu nikoho nejmenoval a víc neuvedl, ale jeho slova se objevila po Okamurově úterním sedmihodinovém projevu ve Sněmovně, v němž mimo jiné obvinil vládu z „ukrajinizace české společnosti“.

  • Okamura plánuje opět dlouhý projev

    Předseda SPD Tomio Okamura ve Sněmovně zahájil další obsáhlý obstrukční projev. Uvedl, že je jeho cílem zabránit přijetí návrhu na nižší růst důchodů. U řečnického pultu je Okamura od 16:10.

  • Sněmovna potvrdila trvání stavu legislativní nouze

    Sněmovna potvrdila navzdory odporu opozice trvání stavu legislativní nouze pro schvalování sporné vládní novely o snížení červnového růstu penzí. Pro bylo 100 poslanců, proti bylo 80 zákonodárců. Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová to komentovala slovy, že vládní koalice překonala první překážku.

  • Babiš hrozí svoláním demonstrace důchodců

    Vláda odešla na svou tiskovou konferenci do atria Sněmovny. Mezitím si bere slovo předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

    Řekl, že sice ještě nikdy demonstraci nesvolával, ale že nyní je tomu jinak. „Zorganizuji první demonstraci důchodců!“ volal od řečnického pultíku. Učiní tak, jestliže koalice prosadí nižší růst penzí.

    „Pokud prezident je rozumný, tak to on do toho hodí vidle,“ varoval koalici, že s postupem koalice nemusí souhlasit ani zvolený prezident Petr Pavel, který se příští týden ujme úřadu.

  • Pevné hlasování v 16 hodin

    Vládní pětikoalice ve Sněmovně odhlasovala, že se bude pevně hlasovat o potvrzení trvání stavu legislativní nouze dnes v 16 hodin, jak navrhl šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný. Opozice s tímto postupem nesouhlasí.

  • Opozice kritizuje šéfku Sněmovny

    Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) čelí kritice hlavně od opozičních poslanců ANO. Exšéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) například řekl, že bylo špatně, když Pekarová Adamová neumožnila podat další protinávrhy.

  • Další přestávka, tentokrát si ji bere ANO

    Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) po pauze oznámila, že se šéfové klubů nedohodli na dalším postupu.

    „Nedošlo ke shodě na dalším postupu, ale vzhledem k tomu, že námitka nebyla přijata, budeme hlasovat jen o již přijatých protinávrzích,“ oznámila.

    Poté vystoupila předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová, že si bere 15 minut na poradu klubu do 14:36.

  • Další prodloužení přestávky

    Místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) oznámil, že se schůze přerušuje do 14:15.

  • Porada šéfů poslaneckých klubů

    Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) vyhlásila pauzu do 14:00 na poradu šéfů všech poslaneckých klubů a vedení dolní komory.

  • Koalice chce hlasovat o legislativní nouzi v 16 hodin

    Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný navrhl poslancům, aby se hlasovalo o přijetí legislativní nouze dnes v 16 hodin. Odůvodnil to někdejším rozhodnutím Ústavního soudu, který mimo jiné říká, že právo opozice obstruovat nemá být zneužíváno.

    Poslanci ANO a SPD začali podávat protinávrhy a tím se pokusili zahltit Sněmovnu. To následně předsedající Pekarová Adamová zarazila s tím, že opět jde o zneužití institutu protinávrhu. „Je vás už osm,“ rezolutně ukončila opoziční iniciativu.

  • Poslanci řeší, jestli jsou v „bodě“ a případně v jakém

    Poslankyně ANO Jana Mračková Vildumetzová podala návrh na přerušení bodu do čtvrtka. „Abychom si vyjasnili legislativní stanovisko,“ vysvětlovala svou motivaci.

    Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová ale argumentovala, že její návrh je nehlasovatelný, protože nejde přerušit něco, v čem se Sněmovna ani nenachází. „Jsme v potvrzení trvání stavu legislativní nouze,“ řekla.

    Mračková Vildumetzová proti postupu podala námitku, ta ale Sněmovnou nebyla přijata. „Nedělejte blbce ze sebe, z nás, z veřejnosti ani z Ústavního soudu,“ komentoval jednání opozice ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Opoziční poslanci nesouhlasně hučí.

  • Sněmovna pokračuje v jednání

    Po přestávce se začalo opět diskutovat. Vystupují poslanci ANO, kteří pokračují v kritice, že se jim omezuje právo kritizovat koalici. Řeší se, v jaké části rozpravy se vůbec nachází, a tedy zda omezování projevů na dvakrát pět minut je možné.

    „Jsme v bodě nula, vládní koalice,“ říká místopředseda ANO a bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec. „Dostali jsme se do paradoxní situace, kdy jsme v mezibodě. Omezujete délku příspěvku, a přitom nemůžeme dávat procedurální návrhy,“ argumentuje zas pražský poslanec Patrik Nacher.

    „V bodě nejsme. Můžete se šklebit jak chcete,“ reagoval bývalý šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Uvedl, že podle něj jedná koalice dle jednacího řádu. „Podle paragrafu 99 to možné je. Proto nemůžete dávat své návrhy na přerušení,“ dodal.

  • Opozici se nelíbí zkrácení doby na projevy

    Sněmovna zkrátila na návrh koalice řečnickou lhůtu na maximálně deset minut. Prosadil to dnes předseda poslanců STAN Josef Cogan. Opoziční hnutí ANO neúspěšně požadovalo omezení řečnické doby nejvýše na hodinu na jednoho vystupujícího, těch je do debaty stále přihlášeno šest desítek. Místopředseda poslanců ANO Aleš Juchelka poté obvinil koalici z omezování demokracie a „válcování“ opozice.

    „Snažíte se prostě a jednoduše ohnout demokracii v ČR,“ uvedl po hlasování Juchelka. Podle něj se kabinet snaží prosadit snížení červnové valorizace penzí protiprávně. Podle stanoviska sněmovních právníků, které citovala Klára Dostálová (ANO) jako předsedající schůze, je omezení řečnické doby možné i v debatě o zrychleném projednávání důchodové novely. Cogan návrh na omezení řečnické lhůty zdůvodnil tím, že opoziční argumenty se v dosavadní debatě opakovaly a neobjevilo se v ní nic nového.

  • Zkrácení doby na řečnění

    Sněmovna asi po 18 hodinách jednání o míře růstu penzí zkrátila na návrh koalice řečnickou lhůtu na deset minut. ANO požadovalo hodinu na řečníka.

  • Jednání Sněmovny se přeruší kvůli výborům

    Místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) Seznam Zprávám oznámil, že dnešní jednání dolní komory se bude muset přerušit kvůli jednání výborů.

    „Sněmovna začala v šest hodin ráno. Po přestávce, kterou si vzala opozice, budeme jednat zhruba do deseti hodin, poté budou dvě hodiny na jednání výborů, protože mimořádná schůze padla do výborového týdne. Poté budeme pokračovat zase dál,“ nastínil dnešní program poslanec Bartošek.

  • Přerušené jednání

    Místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová přerušila jednání Sněmovny do 8:15 kvůli poradě.

  • Poslanci přespali ve Sněmovně

    Poslanec ANO Patrik Nacher na svém twitteru ukázal, jak trávil noc v Poslanecké sněmovně.

Reklama

Hlavní zprávy