Hlavní obsah

Zeman podle Pekarové nechtěl vyznamenat část navržených. Někteří ocenění odmítli

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman podle předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéty Pekarové Adamové nepřistoupil na vyznamenání 11 osobností, jež mu dolní komora Parlamentu navrhla. Většina jich ale ocenění odmítla.

Článek

„Obdržel jsem návrhy na toto ocenění z obou komor Parlamentu. Návrhům Senátu jsem vyhověl zcela. Návrhům Poslanecké sněmovny jsem až na dvě výjimky vyhověl rovněž zcela,“ tvrdil před týdnem při udělování státních vyznamenání prezident Miloš Zeman. A vysvětloval, proč nepřistoupil na návrh vyznamenat bratry Mašíny.

Podle šéfky Sněmovny ovšem poslancům nevyhověl hned u 11 návrhů. Šest z nich souviselo se skupinou Mašínů, metál ale nedal ani pěti dalším osobnostem, které nebyly nijak kontroverzní.

„Všechny prezidentem zamítnuté osobnosti si státní vyznamenání zaslouží. Jejich hrdinství i zásluhy o budování svobodné společnosti však nebudou zapomenuty,“ řekla Seznam Zprávám v pátek Pekarová Adamová.

„Příští rok udělám maximum pro to, aby je Poslanecká sněmovna navrhla znovu. Věřím, že příští hlava státu upřednostní objektivitu před záští,“ dodala.

Nepřekvapí, že Řád bílého lva nedostal ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka, kterého Zeman dlouhodobě neuznává a odmítá ho jmenovat na generála. Zpravodajce pod jeho vedením například označuje za „čučkaře“.

Na vyznamenání byla navržena sestra boromejka Veritas Holíková, která pečovala o bývalého prezidenta Václava Havla. „Prezident mne vyznamenat chtěl, ale já jsem od Miloše Zemana vyznamenání odmítla,“ citovala ji Frekvence 1.

Pekarová Adamová uvedla, že Zeman nevyhověl návrhu na vyznamenání velitele dobrovolných hasičů obce Hrušky, kteří též pomáhali po tornádu. „Vyznamenání mně nabídnuto bylo a odmítl jsem ho. Chtěl jsem, aby bylo pro celou jednotku,“ vysvětlil Seznam Zprávám své pohnutky Radim Lískovec.

Medaili Za hrdinství nechtěl přijmout starosta dobrovolných hasičů Moravské Nové Vsi Jakub Mrákava, který byl mezi prvními, kdo pomáhali po loňském ničivém tornádu na jižní Moravě. „Vyznamenání jsem odmítl,“ potvrdil v SMS zprávě.

Pro medaili in memoriam si odmítla na Hrad podle Frekvence 1 přijít i rodina básníka Jana Zábrany.

„Bohužel tuto informaci jsem neměla. Vycházela jsem ze slov, která prezident republiky řekl během předávání státních vyznamenání,“ reagovala v sobotu Pekarová Adamová. „Ráda bych zopakovala, že pevně věřím, že se tyto osobnosti vyznamenání dočkají od příštího prezidenta. A že to bude osobnost, od které státní vyznamenání budou moci přijmout.“

Prezident Markétu Pekarovou Adamovou opakovaně kritizuje. Označil ji například za „prokletí české politiky“ a odmítl ji na 28. října pozvat na Hrad.

Projděte si galerii letošních vyznamenaných osobností:

AKTUALIZACE: Text jsme upravili v celém znění, přidali reakce navržených i předsedkyně Sněmovny.

Reklama

Doporučované