Hlavní obsah
Online

Zeman předal státní vyznamenání. Jedno slíbil i prezidentovi Ukrajiny

Miloš Zeman předal státní vyznamenání.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě v náhradním termínu předal státní vyznamenání. Ceremonii sledujeme v online reportáži.

Článek

Předávání státních vyznamenání

- Slavnostní ceremonie se výjimečně koná v náhradním termínu 7. března. Dřívější termíny zhatila proticovidová opatření nebo zdravotní problémy hlavy státu. Státní vyznamenání tak bude Miloš Zeman předávat dvojnásobnému množství oceněných – za roky 2020 a 2021.

- Na ceremoniálu má být ve Vladislavském sále Pražského hradu přítomno asi 600 hostů. Kvůli válce na Ukrajině byla zrušena tradiční recepce. Jak bude slavnostní večer vypadat, jsme popsali ZDE.

- Řada pozvaných se rozhodla akce nezúčastnit na protest s dřívější Zemanovou politikou vůči Rusku. Jde například o šéfa Senátu Miloše Vystrčila nebo šéfku Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou, řadu senátorů nebo některé rektory. Podrobnosti najdete ZDE.

- Přehled všech vyznamenaných najdete ZDE.

  • Slavnostní ceremoniál na Pražském hradě končí

  • Projev prezidenta Miloše Zemana

    Prezident Miloš Zeman na úvod ceremoniálu přednesl projev, ve kterém mimo jiné uvedl, že vyznamená prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Prezident připomněl, že ceremoniál se koná v době, kdy nedaleko od Česka „zuří válka vyvolaná ruskou agresí vůči vůči Ukrajině“. Proto byla dnes na Hradě vyvěšena ukrajinská vlajka, zazněla ukrajinská hymna a pozvánka na večerní slavnost obsahovala prosbu o příspěvek na pomoc ukrajinským uprchlíkům.

    V další části projevu se prezident věnoval podobně jako minulosti samotným oceněným.

    Celý projev si přečtěte v článku níže.

  • Zeman dá nejvyšší vyznamenání ukrajinskému prezidentovi

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dostane nejvyšší české státní vyznamenání, oznámil ve svém projevu prezident Miloš Zeman. „Projevil odvahu a statečnost,“ řekl Zeman ve Vladislavském sále.

  • Ceremonie předávání státních vyznamenání začíná

    Ve Vladislavském sále na Pražském hradě začalo několikrát odložené předávání státních vyznamenání za loňský a předloňský rok. Prezident Miloš Zeman udělí řády a medaile více než šesti desítkám osobnostem z řad vědců, vojáků, podnikatelů, politiků, umělců i sportovců. Někteří z pozvaných hostů předem avizovali, že kvůli dřívějším proruským názorům Zemana na Hrad nepřijdou.

    Prezident republiky tradičně předává státní vyznamenání 28. října u příležitosti oslav vzniku republiky. Loni a předloni musela být ale slavnost zrušena kvůli pandemii koronaviru a kvůli pobytu Zemana v nemocnici. Odložen byl i náhradní termín stanovený na letošní 1. leden.

    Na pódiu se tak dnes sešli ocenění za dva roky, pódium proto muselo být zvětšeno. Protože Zeman prvně tuto slavnost absolvuje na vozíčku, bylo také uzpůsobeno bezbariérově.

  • Demonstranti křičí na příchozí

    „Hanba,“ křičí demonstranti na Hradčanském náměstí na všechny hosty, kteří přijeli na předávání státních vyznamenání.

  • Před Pražským hradem protestuje skupinka demonstrantů

    Několik lidí protestuje na Hradčanském náměstí proti předávání vyznamenání. „Nedělejte stafáž kolaborantovi,“ mají na jednom z transparentů.

  • Přicházejí první hosté, mezi nimi i herec Trávníček

    Pro ocenění si přijel herec Pavel Trávníček, který večer obdrží Medaili Za zásluhy I. stupně, a to za zásluhy o stát v oblasti umění.

    Herec čelí v současnosti nařčení několika žen ze sexuálního násilí, podněty prověřuje policie. Trávníček tvrzení žen odmítá a skrze právníka uvedl, že se bude bránit.

  • Na Hradě visí ukrajinská vlajka

    Od dnešního poledne visí na Pražském hradě vlajka Ukrajiny k vyjádření solidarity se zemí, která je více než deset dnů zmítaná válečným konfliktem. Při vyvěšování vlajky zazněla ukrajinská a česká hymna. Hradní stráž vlajku za přihlížení kolemjdoucích na Hradčanském náměstí vyvěsila vedle české státní vlajky na prvním nádvoří, a to na stožárech, kde běžně vlají vlajky ČR a Evropské unie.

  • Fiala na Hrad přijde

    Premiér Petr Fiala (ODS) se zúčastní večerního předávání státních vyznamenání na Pražském hradě, rozhodnutí označil za principiální. Svoji roli předsedy vlády chápe mimo jiné i jako soubor povinností, k nimž patří i reprezentace vlády v případě udílení státních vyznamenání.

    „Dnešního udílení státních vyznamenání se zúčastním, i když vím, že tím zřejmě nepotěším některé své příznivce. Moje rozhodnutí je ale principiální. Jdu tam jako předseda vlády, jenž si dal za úkol mluvit se všemi klíčovými politickými reprezentanty a jenž chce zemi primárně spojovat,“ sdělil ministerský předseda.

  • Přípravy na Hradě vrcholí

    Přípravy na večerní předávání státních vyznamenání na Pražském hradě vrcholí. Redakce Seznam Zpráv akreditaci nezískala, nemůže tedy být přímo ve Vladislavském sále. Reportér Jaroslav Gavenda dění sleduje alespoň zvenčí.

Reklama

Hlavní zprávy