Hlavní obsah

Zeman se potkal s polským prezidentem. Řešili i Babiše

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman bude celý den v Náchodě.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman vyrazil na východ Čech, kde ho čekalo setkání s polským protějškem Andrzejem Dudou. Ještě předtím absolvoval prohlídku Náchoda. Po městě s ním v golfovém vozíku jezdil starosta a exposlanec ČSSD Jan Birke.

Článek

Prázdné náměstí v centru Náchoda, u hotelu zaparkovaná prezidentská kolona, všude kolem policie.

Končící prezident Miloš Zeman zahájil v 11 hodin dopoledne prohlídku 20tisícového města. Rovnou z hotelu vyrazil v golfovém vozíku se starostou Janem Birkem (ČSSD). Všude kolem nechyběla ochranka.

Jejich cesta neunikla zájmu místních. „Jsem volička pana Zemana, myslela jsem, že tady bude až odpoledne, a šli jsme tady náhodou. Koho budu volit místo pana Zemana, vím, ale nechci to říkat,“ říká seniorka v rychlosti, zatímco ji míjí golfový vozík s hlavou státu.

Zeman po krátké projížďce přijel do kavárny. Dvě penzistky ho viděly náhodou.

„Nevěděly jsme, že tady bude. Byl dobrý prezident, až na to jeho vyjadřování někdy. V minulosti jsem ho volila, teď budu volit Andreje Babiše. Má politické zkušenosti a přehled. Pana Pavla neznáme,“ vysvětluje svůj pohled Milena, která stojí vedle kamarádky Jany.

Podívejte se, jak vypadal dopolední program Miloše Zemana v Náchodě:

Setkání po Babišově výroku

Na odpoledne a večer má prezident v Náchodě naplánovaný program s Andrzejem Dudou. Tématy jednání by měla být česko-polská příhraniční spolupráce, rozvoj cestovního ruchu nebo dopravní propojení obou států.

Setkání se koná na pozvání náchodského starosty, odehraje se ale v době, kdy se česko-polských vztahů dotklo vyjádření prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO).

Bývalý premiér v nedělním předvolebním duelu v České televizi uvedl, že by – v případě jejich napadení – neposlal Polsku či pobaltským státům na pomoc vojáky.

Později Babiš na sociálních sítích výroky korigoval, v pondělí pak ČTK řekl, že kolektivní obranu Severoatlantické aliance (NATO) nikdy nezpochybnil. Jen si prý nechtěl představit, že by mohla vypuknout třetí světová válka. Uvedl také, že požádal Zemana, aby totéž sdělil Dudovi při setkání v Náchodě.

Zeman se Babiše zastal-nezastal. „Z důvodu spojeneckých svazků, ale i z důvodu sebezáchovy, bychom samozřejmě byli povinni pomoci, dokonce bychom to udělali rádi,“ řekl končící prezident k pomoci spojencům v NATO – na rozdíl od Babiše.

Zdůraznil, že otázka byla hypotetická. „K tomu bych dodal, že ještě před rokem bych já sám označil za hypotetickou i otázku o pomoci Ukrajině, z toho prostého důvodu, že nikdo neočekával ruský útok na Ukrajinu, a přesto k tomu došlo,“ uvedl.

Zmínil také, že se Babišova vláda svými rozhodnutími podílela na rozmístění českých jednotek v Pobaltí.

Duda dal Babišův výrok do souvislosti s volební kampaní a do Babiše si drobně rýpnul. „Prezidentská kampaň je politickým soubojem jednoho proti jednomu na nejvyšší úrovni, jsou to obrovské emoce, které kulminují v debatách,“ řekl. Otázka na Babiše podle něj nebyla „úplně chytrá“, moderátor se podle něj mohl zeptat například na jeho postoj při případném útoku na Slovensko.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Vlevo Milena a vpravo Jana

Výrok v Polsku a Pobaltí nezůstal bez odezvy, náchodské seniorky se však šéfa hnutí ANO zastávají. „Myslíme si, že bychom Polsku měli pomoct v případě útoku. Babiš si to neuvědomil,“ hodnotí jeho voličky.

Oba prezidenti se naposledy setkali loni na konci dubna na Pražském hradě. Zeman tehdy uvedl, že Polsko se stalo hlavním obráncem evropských hodnot a profilující zemí v odporu proti ruské agresi na Ukrajině.

Program návštěvy prezidenta Miloše Zemana při setkání s polským prezidentem Andrzejem Dudou v Náchodě:

11:00 – Procházka v doprovodu starosty Náchoda po pěší zóně, krátká zastávka u lavičky se sochou Josefa Škvoreckého, krátké posezení v kavárně Vincafé.

15:10 – Příjezd k Městskému úřadu Náchod.

15:15 – Příjezd polského prezidenta Andrzeje Dudy a Agaty Kornhauserové-Dudové.

15:18  Oficiální uvítací ceremoniál s vojenskými poctami.

15:30 – Představení členů národních delegací prezidentským párům, zápis do pamětní knihy Náchoda.

16:00 – Bilaterální setkání delegací a osobností zapojených do lokální přeshraniční spolupráce mezi oběma zeměmi.

17:00 – Tisková konference.

17:30 – Setkání s občany Náchoda, dekorování praporu Náchoda pamětní stuhou prezidenta republiky a předání daru prezidentovi.

Zdroj: Hrad.cz

Aktualizace: Doplnili jsme informace o průběhu jednání Zeman-Duda

Reklama

Doporučované