Hlavní obsah

Zeman se neobejde bez zástupu sester. Armáda mu zatím shání zvedák do letadla

Foto: hrad.cz

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Ministerstvo obrany stále nenašlo dodavatele, který by zajistil zvedací plošinu k nástupu do letadla pro prezidenta Miloše Zemana. Výběrové řízení se přitom konalo už třikrát.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Zatímco Miloš Zeman už několik měsíců s výjimkou hospitalizací neopouští zámek v Lánech, kde se o něj čtyřiadvacet hodin denně starají zdravotní sestry, armáda marně shání firmu, která by prezidenta zvedla do letadla, až poletí na zahraniční cestu.

Takzvaný ambulift se shání i přesto, že prezident pravděpodobně v brzké době nikam cestovat nebude. A do zahraničí téměř nejezdil ani před prudkým zhoršením svého zdravotního stavu letos na podzim.

Letos byl pouze v první polovině roku ve Vídni nebo Bruselu. V září letěl armádním letounem CASA z Prahy do Brna zahájit školní rok. Poté už byl dlouhodobě hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici a po propuštění z nemocniční péče se zdržuje výhradně na zámku v Lánech.

Armáda už vypsala výběrové řízení na zařízení, které zvedá vozíčkáře do letadla, třikrát. Do prvních dvou kol se nikdo nepřihlásil, ve třetím výběrovém řízení projevil zájem pouze jeden uchazeč. Ten ale nevyhověl požadavkům.

„Nabídka, kterou zaslala jediná firma, jež se do výběrového řízení přihlásila, nevyhovovala požadavkům 24. základny dopravního letectva Praha-Kbely. Smlouva s danou společností tedy nebyla uzavřena,“ sdělil na dotaz Seznam Zpráv Marek Vala z tiskového oddělení ministerstva.

Ministerstvo obrany 7. prosince zveřejnilo dokument, ve kterém oznámilo zrušení zadávacího řízení. Jak teď bude resort obrany postupovat, není jisté. Vhodnou firmu se ministerstvo snaží najít už od srpna.

Foto: Letiště Václava Havla

Ministerstvo obrany poptávalo podobné zařízení, které pro přepravu vozíčkářů používá například Letiště Václava Havla.

V dříve vypsaných zakázkách se počítalo se zajištěním 10 až 20 letů do poloviny roku 2023. Ministerstvo obrany by za to zaplatilo 2,4 milionu korun. Vítěz soutěže měl ambulift na letiště Kbely včetně obsluhy dodat vždy v době, kdy má prezident odletět nebo přiletět.

O prezidenta se nyní stará soukromá společnost Senior Home Group, kterou majoritně vlastní česko-slovenská finanční skupina Penta. U hlavy státu se teď nonstop – 24 hodin denně a 7 dnů v týdnu – po dvanáctihodinových směnách střídá tým sedmi zdravotních sester.

Reklama

Doporučované