Hlavní obsah

Zeman ustoupil. Tohle je jízdní řád vznikající vlády

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Vzniku vlády pětikoalice už nestojí nic v cestě.

Reklama

Ministři vlády převezmou úřady do Vánoc, o důvěru vláda požádá v polovině ledna.

Článek

Očekával se dlouhý boj s prezidentem, kompetenční žaloba a přetahování o to, kdo vlastně v Česku rozhoduje o jménech ministrů.

Petr Fiala ale mohl v pondělí večer překvapivě oznámit, že prezident Miloš Zeman ustoupil a jmenuje vládu tak, jak ji Fiala navrhl. A to i přes trvající výhrady k budoucímu ministru zahraničí za Piráty Janu Lipavskému.

Proč Miloš Zeman ustoupil? Podle Fialy to zdůvodnil tím, že nechce v napjaté době komplikovat vznik nové vlády. Jeho výhrady k Lipavskému prý nadále trvají. „Chtěl bych ocenit státnický krok pana prezidenta,“ řekl Fiala.

Že by prezident dostal něco na oplátku, premiér odmítl. „Nekladl si podmínky,“ dodal. Prezidentovi hrozilo, že pokud neustoupí, spor o výklad Ústavy skončí u soudu.

Fiala již dříve avizoval, že v takovém případě podá kompetenční žalobu. Že je pětikoalice odhodlaná v této věci neustoupit, bylo i tématem pondělní schůzky. „Bavili jsme se o kompetenční žalobě a tom, co by to znamenalo,“ potvrdil Fiala.

Jisté je, že vzniku kabinetu už nestojí nic v cestě. Takový bude další postup při jmenování vlády:

Jmenování vlády

Kabinet Petra Fialy bude jmenován tento pátek v 11 hodin na zámku v Lánech. Marian Jurečka kromě jmenování ministrem práce a sociální věcí převezme také pověření řízení ministerstva zemědělství.

V okamžiku jmenování přecházejí rozhodovací pravomoci na nový kabinet. Vláda Andreje Babiše pozbývá moci.

Převzetí ministerstev

Po jmenování mohou noví ministři začít s přebíráním svých úřadů. Převzít by je mohli do Vánoc. V následujících týdnech bude také vznikat programové prohlášení vlády.

Jmenování ministra zemědělství

Po Novém roce bude jmenován i ministr zemědělství, lidovec Zdeněk Nekula. Ten je momentálně pozitivní na covid a neúčastnil se pohovoru u prezidenta. Online jednání Zeman odmítl s tím, že by si kandidát stejně nemohl převzít jmenovací dekret a jmenování by se tak stejně neurychlilo.

Žádost o důvěru

Koalice požádá o důvěru až 12. ledna, tedy téměř měsíc po jmenování. Petr Fiala to zdůvodnil tím, že na to datum je již naplánované jednání Sněmovny a že příprava programového prohlášení si vyžádá nějaký čas.

Takto prezident vysvětloval, proč nejmenuje Jana Lipavského:

Stanovisko prezidenta republiky

Ve dnech od 29. listopadu 2021 do 10. prosince 2021 se prezident republiky Miloš Zeman sešel se všemi navrženými kandidáty na ministerské funkce. U některých kandidátů se ukázalo, že se věcné problematice jim přisouzených resortů v minulosti nevěnovali, což zakládá riziko deficitu odborné kompetence. Nicméně ve snaze přispět k ustavení nové vlády neodmítne prezident republiky svůj podpis na jmenování těchto osob, pouze na problém nízké odbornosti a preference politických, respektive stranických funkcí, upozornil předsedu vlády.

Jedinou výjimkou je osoba Jana Lipavského, jehož prezident republiky odmítá jmenovat z těchto důvodů:

1. Nízká kvalifikace. Na rozdíl od ostatních kandidátů pan Lipavský absolvoval pouze bakalářské studium a podle týdeníku Euro jeho závěrečná bakalářská práce byla hodnocena nejhorší možnou známkou.

2. Distancovaný postoj k visegrádské spolupráci, což je v rozporu s připravovaným programovým prohlášením nové vlády.

3. Distancovaný postoj ke vztahu s Izraelem, což je rovněž v rozporu s programovým prohlášením.

4. Veřejný návrh Jana Lipavského, aby se příští Sudetoněmecké dny konaly na území České republiky.

Prezident republiky konstatuje, že Ústava ČR neukládá prezidentu republiky povinnost akceptovat každý návrh, který je mu předložen. Naopak, ústavodárcův výraz „návrh“ implikuje, že tento návrh může být jak přijat, tak odmítnut, jinak by nebyl návrhem.

Reklama

Doporučované