Hlavní obsah

Frekvence 1: Zeman vyzval Lipavského, ať odstoupí z kandidatury na ministra

Foto: Facebook Jana Lipavského

Pirát Jan Lipavský, kandidát na ministra zahraničních věcí.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman doporučil Janu Lipavskému, ať odstoupí z kandidatury na ministra zahraničí. Tvrdí to stanice Frekvence 1 s odvoláním na dva důvěryhodné zdroje obeznámené s jednáním. Lipavský odmítl tyto informace komentovat.

Článek

Například předseda STAN a kandidát na ministra vnitra Vít Rakušan ovšem na dotaz Seznam Zpráv, zda už má tuto informaci, odvětil: „Opravdu nemám.“

Podobně zareagoval také kandidát na ministra dopravy Martin Kupka (ODS). „Nemám tuto informaci,“ sdělil Seznam Zprávám. Informaci Frekvence 1 nekomentoval ani prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Premiér Petr Fiala (ODS) ale na Twitteru ujistil, že jeho seznam kandidátů do vlády zůstává stejný. „Abych předešel různým spekulacím – na nominaci kandidátů do mé vlády se nic nemění. :-),“ napsal se smajlíkem na konci.

Dohoda platí, nic neřeknu

Lipavský byl v úterý večer hostem pořadu Interview ČT24, ve kterém čelil opakovaným dotazům k tomu, zda mu prezident doporučil vzdát se nominace. „Odpověď není jednoduchá, probíhá celá řada schůzek kandidátů s prezidentem. Je to součást procesu. Nemá smysl personální věci komentovat. Je to dohoda na úrovni koalice, takovou dohodu má i prezident a premiér,“ uvedl Lipavský ve vysílání ČT24.

Zopakoval, že premiér Fiala má domluvenou podobu vlády se 108 hlasy ve Sněmovně. Řekl rovněž, že nechce interpretovat žádná slova ze strany prezidenta, která na jejich schůzce padla. „Ke konci jednání jsme měli debatu o politické situaci v České republice. Nebudu se vyjadřovat ke konkrétním výrokům. Platí dohoda, že uprostřed procesu jmenování vlády nebudu tuto věc komentovat,“ dodal Lipavský.

Zmínil, že doufá, že případný spor mezi rýsující se vládou Petra Fialy a Hradem nedospěje k Ústavnímu soudu. „Osobně bych si takový scénář nepřál, protože by neprospěl nikomu,“ uvedl.

Kandidát na ministra spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) nesouhlasí s tím, že se informace o Zemanově údajném doporučení Lipavskému dostala na veřejnost. Považuje to za snahu ovlivnit průběh jednání o nové vládě Petra Fialy. „Nevím, zda zmiňovaná informace pochází opravdu z Hradu. Vnímám to ale jako mediální hru, teď je potřeba jednat, jednat a znovu jednat,“ řekl Seznam Zprávám Blažek.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš Seznam Zprávám sdělil, že „Ústava jasně říká, že prezident jmenuje na návrh premiéra členy vlády. Nominantem na post ministra zahraničí ve vznikající vládě je Jan Lipavský a za jeho nominací plně stojím, stejně jak to deklaroval premiér Fiala. Jde o kvalitního a kompetentního kandidáta, který reprezentuje i koaliční program vznikající vlády.“

Bartoš dodal, že ctí dohody mezi prezidentem a premiérem Fialou a personální záležitosti nebude více komentovat, než se Zeman sejde se všemi ministerskými kandidáty. „Nehodláme opakovat chyby vlády pana Babiše, kdy byly vypouštěny informace z nedokončených jednání, šířily se polopravdy a vnášely mezi veřejnost zmatek.“

Lipavský přímo po jednání s prezidentem připustil rozdílné názory na některé záležitosti. Se Zemanem probíral priority v zahraniční politice, debatu označil za věcnou a korektní. Obecně hovořili i o postupu při jmenování vlády, řekl Lipavský.

„Jmenování probíhá na bázi premiér–prezident a tam si myslím, že je také potřeba se o tom dál bavit. My jsme obecně debatovali o tom, jak má proběhnout jmenování vlády,“ řekl Lipavský. „Je potřeba postupovat podle Ústavy a opět nemohu říct nic jiného, než že je to záležitost pana premiéra, který nese seznam nominantů za panem prezidentem,“ dodal. Fiala několikrát řekl, že nehodlá ustupovat z navrženého seznamu kandidátů.

Lipavský nechtěl na dnešním briefingu rozebírat do detailů, kde se názorově se Zemanem rozcházeli. „Jsou oblasti, kde jsme debatovali. O otázce Izraele, o V4 (ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko). Představil jsem velmi konkrétní kroky, které se vážou k české zahraniční politice, k tomu, co by česká zahraniční politika mohla dělat v těchto vztazích,“ řekl. Věří tomu, že rozdílnost názorů není důvodem pro nejmenování vlády.

Z hlediska priorit považuje Lipavský za klíčové budovat konsenzus v zahraniční politice na základě dialogu mezi vládou, prezidentem, šéfy parlamentních komor a dalšími klíčovými aktéry. Za důležité má otázky ekonomické prosperity, bezpečnosti i vztahů se světovými velmocemi – Spojenými státy, Ruskem a Čínou.

Foto: Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta

Snímek z dnešní schůzky Lipavského se Zemanem.

Ministr zahraničí v demisi Jakub Kulhánek (ČSSD) dnes uvedl, že v případě, že o to Lipavský projeví zájem, je připraven s ním konzultovat věci ohledně české zahraniční politiky a vnitřního fungování Ministerstva zahraničí. „Považuji to za slušnost a je v to zájmu dlouhodobého fungování české zahraniční politiky,“ sdělil ve vyjádření, které poskytla mluvčí ministerstva Eva Davidová.

Reklama

Doporučované