Hlavní obsah

Zeman jmenuje premiéra v neděli. Chci mít vládu v půli prosince, řekl Fiala

Foto: twitter.com/PREZIDENTmluvci

Snímek ze setkání Miloše Zemana s Petrem Fialou, budoucím premiérem, v nemocnici.

Reklama

aktualizováno •

Poté, co musel prezident Miloš Zeman kvůli nákaze koronavirem náhle zpět do nemocnice, oznámil jeho mluvčí, že už v sobotu bude propuštěn do Lán. V neděli pak jmenuje Petra Fialu (ODS) na zámku v Lánech do funkce předsedy vlády.

Článek

„Podle informací ošetřujícího lékaře profesora Miroslava Zavorala bude prezident republiky Miloš Zeman v sobotu dne 27. listopadu 2021 propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice v Praze na zámek v Lánech,“ oznámil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. O den později v 11:00 jmenuje prezident na zámku v Lánech Petra Fialu premiérem. „Za dodržení platných hygienicko-epidemiologických opatření,“ dodal mluvčí.

Fialovo jmenování mělo proběhnout už dnes, v pátek v poledne. Překazil to však náhlý zvrat čtvrtečních událostí. Miloš Zeman ve čtvrtek po šesti týdnech opustil Ústřední vojenskou nemocnici a odjel na zámek do Lán. Po pár hodinách se ale opět musel vrátit do střešovické nemocnice, protože měl pozitivní test na covid-19.

„Jsem rád, že si pan prezident uvědomuje závažnost situace, uvědomuje si nutnost, aby v České republice byla rychle jmenována vláda, která bude mít důvěru v Poslanecké sněmovně. Od včerejšího večera jsem byl v intenzivním kontaktu s panem kancléřem. Jak bude jmenování konkrétně probíhat, to se ještě upřesní v následujících hodinách a v průběhu zítřka. Bude probíhat tak, aby byly dodrženy hygienické předpisy a pravidla,“ uvedl Fiala. Dodal také, že věc Hrad konzultuje s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou.

Ta ale později pro Český rozhlas - Radiožurnál uvedla, že tento plán s hygienou nikdo nekonzultoval. „Hrad s námi nic nekonzultoval, pro nakažené i bez příznaků platí pravidla izolace. Výjimky neexistují, neumím si představit, jak by se mohla opatření při jmenování premiéra dodržet,“ řekla hlavní hygienička Svrčinová.

Hradní kancelář zatím neupřesnila, zda po jmenování nového premiéra bude pokračovat i další dříve avizovaný Zemanův program, tedy schůzky prezidenta s jednotlivými kandidáty na ministry.

„Předpokládám, že na nedělním jednání bude také příležitost, abychom s panem prezidentem Zemanem stanovili harmonogram jmenování celé vlády, protože situace v celé České republice je velmi vážná a neúnosná. Je potřeba, aby bylo jasné, kdy bude vláda jmenována, a aby to jmenování proběhlo rychle,“ řekl k tomu Fiala.

Chceme novou vládu do Vánoc

Budoucí premiér dodal, že převzít vládu jsou koalice Spolu a PirSTAN připraveny už od 16. listopadu. „Myslím – a budu o tom přesvědčovat pana prezidenta –, že v zájmu všech je, aby tu co nejdřív byla nová vláda, a podle toho musíme všichni postupovat. Můj rozhovor se bude ubírat tímto směrem. Nepředpokládám, že ty události posledních hodin, jakkoliv jsou vážné, by měly posunout původně uvažovaný termín, který směřoval k polovině prosince. Myslím si, že jakýkoliv posun za tuto hranici by byl nedobrou zprávou,“ dodal.

I šéf lidovců věří, že se i přes veškeré komplikace podaří jmenovat novou vládu do Vánoc.

Věřím, že pan prezident zvolí takový postup, aby zde nová vláda byla jmenována nejpozději do Vánoc.
Marian Jurečka, předseda KDU-ČSL

„Situace se nyní s ohledem na zdravotní stav pana prezidenta komplikuje, přesto věřím, že pan prezident zvolí takový postup, aby zde nová vláda byla jmenována nejpozději do Vánoc. Setkání s budoucími členy vlády je možné zvládnout online formou, aby se neztrácel čas, protože tato země potřebuje novou vládu s většinou Poslanecké sněmovny co nejdříve,“ reagoval na aktuální situaci předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Šéf STAN a budoucí ministr vnitra Vít Rakušan řekl, že věc bude za koalici řešit budoucí premiér Fiala. „Obecně lze jen říci, že je žádoucí, aby se kroky vedoucí ke vzniku nové vlády nezastavily,“ napsal Seznam Zprávám Rakušan.

Seznam Zprávy se také ptaly šéfa Zemanova lékařského konzilia Tomáše Zimy, v jakém je dnes prezident zdravotním stavu. „Ve stabilním,“ odpověděl stručně v SMS zprávě Zima.

Ředitel Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Zavoral Seznam Zprávám ve čtvrtek řekl, proč se Zeman testoval. „Šlo o rizikový kontakt, proto jsem nechal pana prezidenta dnes odpoledne otestovat.“ A doplnil, že šlo o „kontakt pracovníka z Lán“.

V pátek nemocnice potvrdila, že Zeman stále nemá příznaky virového onemocnění a byly mu bez komplikací podány monoklonální protilátky. „Je v plánu, nedojde-li k neočekávatelnému vývoji, propuštění v nejbližších dnech,“ uvedla nemocnice. Hrad tvrdí, že k propuštění dojde již zítra. Prezident je podle lékařů v izolaci, jak to vyžadují pravidla.

Zima: Prezident je ve stabilním stavu

Nakaženým člověkem, se kterým se Zeman v uplynulých dnech setkal, byla zaměstnankyně Kanceláře prezidenta republiky. Serveru iDnes.cz to řekl Boris Šťastný ze společnosti Senior Home Group, která dostala na starosti zdravotní péči o Zemana v Lánech. Na nakaženou ženu se přišlo při preventivním testování každého, kdo by měl k prezidentovi v Lánech přístup.

Poté byl proveden test i prezidentovi. „V podvečer jsme z Ústřední vojenské nemocnice, jejíž laboratoř testy zpracovávala, jako první obdrželi informaci, která potvrzovala pozitivní test na covid-19 u pana prezidenta,“ řekl serveru Šťastný.

Reklama

Související témata:

Doporučované