Hlavní obsah

Zemanův oblíbenec zůstává u Lipavského. Od února čeká na prověrku

Foto: Profimedia.cz

Diplomat Jan Kohout byl ministrem zahraničí i pročínským lobbistou.

Reklama

aktualizováno •

Černínský palác prochází prvními personálními otřesy po nástupu nové vlády. Do čela úřadu přichází Pirát Jan Lipavský a zároveň s ním i dva političtí náměstci – Martin Dvořák ze Starostů a Jiří Kozák za ODS.

Článek

Výrazná figura minulého kabinetu a hradní oblíbenec Jan Kohout zůstává podle zjištění Seznam Zpráv na Ministerstvu zahraničí i poté, co ho převzal Pirát Jan Lipavský.

Kohout sice končí na pozici náměstka, v úřadu má ale nadále působit u státního tajemníka Miloslava Staška. A čeká, zda se naplní plán minulého kabinetu – jeho odjezd na ambasádu v Itálii.

Kohoutovo velvyslanecké angažmá mohlo být jedním z požadavků prezidenta Miloše Zemana, který až po složitých jednáních jmenoval Lipavského ministrem. Naopak končí náměstek Pavel Jaroš spojený se sociální demokracií, jehož nominace na ministerstvo vyvolala rozpory.

Kohout Seznam Zprávám setrvání v úřadu potvrdil. „Ano, zůstávám, rád bych se nějakým způsobem podílel na přípravách předsednictví, které jsem měl v gesci,“ napsal.

Kohout pro Seznam Zprávy také uvedl, že stále probíhá proces vydání bezpečnostní prověrky. Tu Kohout potřebuje k tomu, aby se stal velvyslancem. O její vydání si zažádal v únoru.

V minulosti se představitelé dnešní pětikoalice stavěli proti Kohoutovu vyslání do zahraničí – kvůli jeho vazbám na Čínu. Před svým návratem do Černínského paláce Kohout založil a řídil think-tank Nové hedvábné stezky a šéfoval česko-čínské komoře.

Smířlivější Lipavský

Kohout má za sebou dlouhou kariéru v diplomacii – byl například velvyslancem při EU, dvakrát ministrem zahraničí, tím ale vždy jen v přechodných vládách. Diplomacii řídil i v kabinetu Jiřího Rusnoka, který si v roce 2013 stvořil prezident Miloš Zeman navzdory Poslanecké sněmovně.

Nový šéf diplomacie Lipavský v době sestavování vlády rázně vystoupil proti některým velvyslaneckým nominacím Babišova kabinetu, při sobotním přebírání úřadu ale mluvil smířlivěji. Konkrétní nominace komentovat odmítl.

Další náměstek Pavel Jaroš Seznam Zprávám potvrdil, že na ministerstvu končí. „Již jsem odešel včera a budu se věnovat svému živnostenskému listu na ekonomické a organizační poradenství,“ uvedl Jaroš.

Jaroš už na Ministerstvu zahraničí jednou pracoval. Za éry ministra Jana Kavana se stal generálním sekretářem resortu. Nahradil tehdy Karla Srbu, který musel skončit kvůli skandálu s nevýhodným pronájmem Českého domu v Moskvě. Srba si později odseděl osm let za objednání vraždy novinářky Sabiny Slonkové.

Spolu se Srbou byl Jaroš obžalovaný kvůli předraženým rekonstrukcím českých ambasád. Kvůli nedostatku důkazů ale byli oba obžaloby zproštěni. Jak v roce 2016 upozornily Seznam Zprávy, na pozadí pochybných rekonstrukcí ambasád se odehrával také nelegální byznys se zbraněmi.

Reklama

Doporučované