Hlavní obsah

Zemřel muž, který s Babišem vybudoval Agrofert

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ve středu skonal právník Libor Široký, jeden z nejbližších byznysových spolupracovníků expremiéra Andreje Babiše.

Článek

Ve věku 68 let ve středu zemřel právník Libor Široký, jeden z nejbližších byznysových spolupracovníků expremiéra Andreje Babiše.

Zprávu o jeho skonu potvrzuje smuteční oznámení, které dnes pozůstalí rozeslali širokému okruhu přátel a známých. Pohřeb má být příští pátek v obřadní síni motolského krematoria.

Libor Široký stál až doposud v čele dozorčí rady společnosti Agrofert, mateřské firmy stejnojmenného holdingu, který Andrej Babiš před lety převedl do svěřenských fondů.

Firma se k věci nevyjádřila. „Nejsme oprávněni poskytovat jakékoli informace ze soukromého života fyzických osob, které byly nebo jsou v jakémkoli vztahu ke společnosti Agrofert,“ uvedl na dotaz redakce mluvčí Pavel Heřmanský.

Pozorovatelé se shodují, že pro Babiše byl Libor Široký od samého počátku jeho privátního podnikání naprosto zásadním partnerem a důvěrníkem.

Přitom měl stejně jako Babiš minulost provázanou s bývalým komunistickým režimem a jeho Státní bezpečností (StB). A tyto vazby na složky totalitní moci byly často připomínány hlavně poté, co Babiš vstoupil do vysoké politiky.

V 80. letech byl Libor Široký důstojníkem kontrarozvědky, konkrétně pracoval na odboru, který byl zaměřen proti „ideodiverzním a emigrantským centrům“. Měl na starosti třeba spolupracovníky Rádia Svobodná Evropa.

Týdeník Reflex přinesl v roce 2014 informaci o tom, jak Široký o přijetí k StB sám požádal.

„Žádám o přijetí do služebního poměru federálního ministerstva vnitra ke Státní bezpečnosti. Jako uvědomělý člen Komunistické strany Československa bych chtěl svou prací přispět v boji proti nepřátelům socialistického zřízení a tak realizovat nabytou kvalifikaci právníka.“

Později dostal Libor Široký do péče sympatizanty západních pacifistických hnutí. Koordinoval sběr informací, odposlouchávání, výslechy i tajné akce, jak vyplynulo z obsahu Archivu bezpečnostních složek.

V 90. letech se Široký stal právníkem Agrofertu. Na samém počátku šlo ještě o českou filiálku slovenského podniku zahraničního obchodu Petrimex. Právě z ní se zrodil budoucí Babišův ohromný majetek, který dnes zahrnuje přes dvě stovky firem v několika evropských zemích.

V roce 1995 přitom došlo k právně velmi sporné operaci, kdy se Agrofert od bratislavské matky oddělil. Téměř dvě třetiny jeho akcií při navyšování základního jmění tehdy získala neznámá švýcarská firma O.F.I.

Anonymního majoritního akcionáře na valných hromadách Agrofertu poté reprezentoval právě Libor Široký. Úzké vztahy s Andrejem Babišem údajně přetrvaly až do současnosti, byť už jen v neoficiální rovině.

„Kdykoliv jsme s Agrofertem řešili nějaké právní otázky, byl u toho Libor Široký a ještě Alexej Bílek,“ vzpomíná jeden z českých manažerů na dvojici Babišových klíčových právníků. Převládá názor, že náhlý skon Širokého může chod Agrofertu poznamenat.

Babišův vrstevník Libor Široký byl nejen šéfem dozorčí rady Agrofertu, ale na stejné pozici doposud pracoval i ve firmě Imoba, která zastřešuje Babišovy restaurace a ubytovací zařízení včetně často propíraného areálu Čapí hnízdo.

Poslední dny svého života strávil Libor Široký dle svých přátel v pražském IKEM. Dle smutečního oznámení zemřel náhle po těžké nemoci.

Reklama

Doporučované