Hlavní obsah

Změna v péči o prezidenta. Šéf ÚVN Zavoral už nebude mít hlavní slovo

Foto: twitter.com/PREZIDENTmluvci

Zdravotní sestry, které o prezidenta pečují v Lánech, se doposud řídily pokyny ošetřujícího lékaře Miroslava Zavorala. Jeho pravomoc končí.

Reklama

Štafetu v péči o Miloše Zemana má od dosavadního ošetřujícího lékaře převzít blíže neurčený praktický lékař. Má být také z ÚVN, jméno nemocnice nesdělila.

Článek

O zdravotní péči, kterou chronicky nemocný prezident Miloš Zeman po propuštění z Ústřední vojenské nemocnice dostává na zámku v Lánech, až doposud rozhodoval ředitel ÚVN Miroslav Zavoral. Právě tento internista a gastroenterolog plní roli Zemanova ošetřujícího lékaře, jemuž taková pravomoc dle platné legislativy náleží.

Byl to také Zavoral, kdo sestavoval takzvaný ošetřovatelský plán, jímž se musí řídit zdravotní sestry, které o hlavu státu v Lánech pečují. Avšak to se teď má změnit. Zavoral o hlavní slovo přijde, minimálně z formálního hlediska.

Jak zjistily Seznam Zprávy, obecně platná pravidla jsou totiž taková, že ošetřující lékař může domácí zdravotní péči pacientovi předepsat jen na dva týdny po ukončení hospitalizace. A prezident byl propuštěn právě před dvěma týdny. Pokud má poskytování zdravotních služeb v domácím prostředí pokračovat, měl by další péči už naordinovat praktický lékař. U běžných pacientů je to ten, u něhož jsou registrováni a k němuž chodí standardně se svými zdravotními potížemi.

Celé problematice se věnuje ministerská vyhláška, která řeší seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami. Výňatek z příslušné kapitoly, z níž tato změna jasně vyplývá, přinášíme zde:

Z ministerské vyhlášky k domácí péči

Výkony domácí péče vykazují zdravotnická zařízení domácí péče.

Výkony domácí péče lze vykázat pouze

1. při indikaci registrujícího praktického lékaře

2. při indikaci ošetřujícího lékaře při hospitalizaci, a to po dobu nezbytně nutnou, nejvýše však 14 dnů po ukončení hospitalizace.

Předpis domácí péče registrujícím praktickým lékařem má platnost nejvýše 1 měsíc.

Zdroj: Vyhláška č. 45/1997 Sb.

Změnu, která po dvou týdnech od Zemanova propuštění z nemocnice přichází, připouští i vedení Ústřední vojenské nemocnice. A to s tím, že nově by péči měl prezidentovi předepisovat někdo z praktických lékařů, kteří pracují přímo v ÚVN.

„Po ukončení hospitalizace byla indikována ošetřujícím lékařem domácí zdravotní péče na vyhláškou stanovenou dobu a nyní - po uplynutí platnosti této indikace - bude domácí zdravotní péči panu prezidentovi indikovat praktický lékař ÚVN,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

Kdo konkrétně by „štafetu“ od Miroslava Zavorala měl převzít, ale mluvčí neuvedla. „Jména s ohledem na platnou legislativu nesdělujeme,“ reagovala Zinke.

Péči o prezidenta podle plánu sestaveného ošetřujícím lékařem poskytuje soukromá firma Senior Home Group. U hlavy státu se teď nonstop – 24 hodin denně a 7 dnů v týdnu – po dvanáctihodinových směnách střídá tým sedmi zdravotních sester.

I lékař Boris Šťastný, člen vedení zmíněné firmy, připouští, že dva týdny po hospitalizaci přichází při řízení práce sester změna.

Nicméně Šťastný tvrdí, že tím, kdo bude zdravotní péči předepisovat, je sama vojenská nemocnice. „Indikačním zdravotnickým zařízením je ÚVN,“ uvádí Šťastný, přičemž odmítá, že by nutně muselo jít o rozhodnutí jednoho lékaře. „Tu indikaci nemusí dělat jeden konkrétní praktický lékař, ale třeba deset praktických lékařů,“ tvrdí také.

V tomto názoru se ale neshoduje s experty z praxe. I šéf Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka je přesvědčen, že individuální odpovědnost jednoho lékaře (praktického) musí být zachována, i když jde o velké zdravotnické zařízení, které formálně vůči pojišťovnám a dalším subjektům vystupuje jako jedna firma s jedním identifikačním číslem.

„Musí tam vždy být uveden konkrétní lékař, který tu péči naordinuje, který to podepíše a dá tam razítko. Právě s ním by případně tu indikaci řešila zdravotní pojišťovna při nějaké revizi,“ vysvětlil pro Seznam Zprávy šéf sdružení praktiků Šonka.

Reklama

Doporučované