Hlavní obsah

Zvyšovat rodičovský příspěvek? Vládní koalice se neshodne

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka nechce říci, zda se bude rodičovský příspěvek valorizovat.

Reklama

S rostoucí inflací se v Česku stále hovoří především o seniorech, kterým náklady rostou rychleji než penze. Valorizované je však mají pravidelně, letos to bude dokonce minimálně dvakrát.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kdo si ale o valorizaci může nechat zdát, jsou rodiče malých dětí. Ve vládní koalici totiž není shoda na tom, zda a jak rodičům finančně pomoct.

Za zavedení mechanismu valorizace rodičovského příspěvku veřejně bojují Piráti. O tom, že by se inflaci měla přizpůsobovat i výše takzvaného rodičáku, hovořili v Poslanecké sněmovně i tento týden. Zatím však pro svůj nápad nenacházejí přílišné pochopení koaličních partnerů.

Podle informací Seznam Zpráv nejde ani tak o stranický střet, ale spíš o to, že se někteří členové vlády nedokážou vžít do rodičů, kterým rostou životní náklady, zatímco výše rodičovského příspěvku stagnuje. Situaci komplikuje i vysoký schodek rozpočtu.

„Co se týká rodin s dětmi, opravdu jim hrozí propad do chudoby, aniž by si stát uvědomil, že příspěvek, který v minulosti stačil, teď nestačí, protože je taková veliká inflace,“ řekla už dříve v rozhovoru místopředsedkyně Sněmovny za Pirátskou stranu Olga Richterová.

Piráti podle informací Seznam Zpráv ale se svým návrhem u některých koaličních partnerů narazili. „Udělalo to spíš zle,“ řekl zdroj obeznámený s vyjednáváními v koalici.

Kupříkladu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) by podporu rodičům viděl spíš v jiných způsobech. Mělo by se jednat třeba o příspěvek na péči, na mobilitu osob se zdravotním postižením, ale i daňovou slevu na poplatníka na děti. „Ta může rodičům výrazně pomoct,“ uvedl.

Valorizaci, jakou navrhuje nejmenší koaliční strana, nechce příliš komentovat. „Jednáme o tom. Ano, rodičák je jednou z podpor, kde řešíme, zda bychom nepřistoupili k valorizaci, ale neříkám výši ani kdy,“ řekl Jurečka Seznam Zprávám.

Rodičovský příspěvek

Výše rodičovského příspěvku se naposledy měnila v lednu 2020. Menšinová vláda ANO a ČSSD prosadila navýšení z 220 tisíc na 300 tisíc korun (a v případě vícerčat na 450 tisíc korun).

Minus 45 tisíc

Richterová si nechala chudnutí lidí závislých na rodičovském příspěvku propočítat. Čísla to podle ní nejsou vůbec hezká. Rodiny podle analýzy chudnou.

Kumulovaná inflace je obrovská. Za poslední dva roky je patnáctiprocentní, takže rodičům zmizely desítky tisíc korun.
Olga Richterová (Piráti), místopředsedkyně Poslanecké sněmovny

„Kumulovaná inflace je obrovská. Za poslední dva roky je patnáctiprocentní, takže rodičům zmizely desítky tisíc korun. Klesá hodnota věcí i služeb, které si za ten příspěvek koupí,“ vysvětluje Richterová. Podle jejích propočtů na 300tisícovém příspěvku rodič v důsledku inflace přijde o 45 tisíc korun.

Oproti tomu starobní důchody se stále pravidelně valorizují. Za poslední dva roky to bylo o více než 18 procent. Rodičovský příspěvek 300 tisíc korun je však už delší dobu neměnný.

Pro jsou především Piráti, kteří měli různé pomoci rodičům v předvolebním programu. Nějaké formě zvýšení příspěvku by se poněkud překvapivě nebránila ani TOP 09, která jinak bývá u témat dávek dost konzervativní. „Můj názor je, že nějakým způsobem pomoct musíme. Inflace je nezpochybnitelná,“ uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

Ministr s vybrakovanou kasou

Tím, přes koho případný návrh inflační valorizace rodičovského příspěvku musí projít, je ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), byť se všichni ministři dušují, že o takových věcech nerozhoduje jen správce státní pokladny, ale celá vláda jednotně.

Stanjura na dotazy, zda by takový návrh, který by rodičům pomohl důstojně přežít rostoucí inflaci, podpořil, odpovídal velice vyhýbavě. Projednat to musí vláda, nic konkrétního ministři zatím nevyřešili, nerozhoduje o tom on a tak dále.

Jenže on, ministr financí, drží kasu. „Ano, kasu, která je vybrakovaná,“ vypadne ze Stanjury všeříkající věta.

Anketa

Měl by se rodičovský příspěvek valorizovat?
Ano
91,8 %
Ne
8,2 %
Celkem hlasovalo 6716 čtenářů.

Reklama

Doporučované