Hlavní obsah

Poslední hodiny nouzového stavu. Dřívější zavíračka v hospodách skončí

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Nouzový stav dovoloval zakázat vánoční trhy a pití alkoholu na veřejnosti. Ilustrační foto.

Reklama

Nouzový stav skončí. Od neděle budou moci mít podniky otevřeno déle než do 22 hodin, končí také zákaz vánočních trhů a pití alkoholu na veřejnosti. Nadále však do restaurací nesmí neočkovaní či jsou omezené kulturní akce.

Článek

O půlnoci ze soboty na neděli skončí v Česku nouzový stav, který platil kvůli epidemii koronaviru od 26. listopadu. Restaurace, bary, diskotéky, kasina a obdobné provozovny tedy nebudou muset od Štěpána zavírat ve 22:00. Přestane také platit zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti. Nová koaliční vláda Petra Fialy (ODS) se rozhodla, že poslance o prodloužení nouzového stavu nepožádá a se šířením nákazy hodlá bojovat s pomocí pandemického zákona.

Kabinet tento týden oznámil, že na kulturní a jiné akce bude moci po skončení nouzového stavu maximálně tisíc sedících lidí. Akce, kde účastníci nesedí u stolů, budou omezeny na nanejvýš 100 osob. Zpřísnění opatření ale přijde v období kolem Silvestra. Od 29. prosince do 2. ledna se veřejných a soukromých akcí nebude moct účastnit víc než 50 lidí bez místa k sezení. U stolu v restauraci se povolený počet lidí sníží ze šesti na čtyři, pokud nejde o členy jedné domácnosti.

Na akce i do restaurací budou nadále moci přijít až na výjimky jen lidé, kteří mají dokončené očkování nebo covid v posledním půl roce prodělali. Provozovatelé a organizátoři budou muset kontrolovat covidové certifikáty pomocí aplikace k načtení QR kódů.

V souvislosti s nouzovým stavem policisté evidovali ke čtvrtku 4356 porušení krizového zákona, řekl ČTK mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. Skoro polovinu evidovaných porušení, konkrétně 2092, předali k řešení správním úřadům. Postihů policisté uložili 850.

Nouzový stav vyhlásila na 30 dnů bývalá vláda Andreje Babiše (ANO), aby mohla zavést některé plošné restrikce k omezení šíření nákazy. Pandemický zákon je neumožňuje. Vedle nočního zavírání restaurací, barů, klubů a dalších podobných podniků mezi 22:00 a 05:00 a zákazu pití alkoholu na veřejnosti posloužil stav nouze zejména k zákazu pořádání vánočních trhů. Někteří provozovatelé však tento zákaz obcházeli, když trhy označili například za farmářské.

Nová sněmovní většina ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů rozhodnutí Babišovy vlády o vyhlášení nouzového stavu respektovala. Snahy opoziční SPD, aby poslanci jednali o zrušení nouzového stavu, ve Sněmovně potřebnou podporu nenalezly.

Ve středu 29. prosince Fialova vláda posoudí údaje z Británie a Dánska o tom, zda nová varianta koronaviru omikron způsobuje vážné onemocnění u seniorů a rizikových pacientů, a podle toho případně nastaví další protiepidemická opatření. Už od neděle 26. prosince budou mít laboratoře povinnost vyšetřovat pozitivní vzorky u lidí s příznaky covidu-19 testem, který může omikron odhalit.

Reklama

Doporučované