Hlavní obsah

Domácí potřeby většinou zůstaly zavřené. Nesehnaly „povinný“ sortiment

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Od čtvrtka 2. dubna mohly otevřít i domácí potřeby. Avšak pouze v případě, pokud nabízejí ochranné pomůcky.

Reklama

Vláda od čtvrtka povolila znovuotevření prodejen s domácími potřebami. Otevřely však málokteré. Především těm menším se nepodařilo sehnat ochranné pomůcky, které jsou pro znovuotevření povinné.

Článek

Od čtvrtka 2. dubna mohli podle nového nařízení vlády otevřít své provozovny i prodejci domácích potřeb. Avšak pouze za splnění jedné podmínky: musí prodávat „ochranné prostředky dýchacích cest, jako je respirátor, rouška, ústenka, šátek, šál nebo jiné prostředky, které brání šíření kapének, rukavice nebo desinfekci“.

Zákazníci, kteří ve čtvrtek ráno s nadějí k prodejnám domácích potřeb zamířili, však byli nejspíš zklamaní. Většina prodejen ve čtvrtek buď nestihla otevřít, nebo rozhodla, že otevírat vůbec nebude.

Uzavřená zůstala například i prodejna na Ulrichově náměstí v Hradci Králové, kde se domácí potřeby v Hradci prodávaly ještě před revolucí. „Aby měla prodejna otevřeno, musí prodávat roušky nebo jiné ochranné prostředky a ty jsou nyní nesehnatelné. A abychom tam prodávali nějaké šály, to nemá cenu,“ uvedla prodavačka ze sousední drogerie, kterou provozuje stejná firma.

Otevírat nebude ani Petr Plašil, jenž provozuje domácí potřeby v Náchodě. Ani jemu se nepodařilo sehnat sortiment, který musí nabízet, aby mohl mít otevřeno. „Oni s velkou slávou řekli, že mohou otevřít domácí potřeby, ale už neřekli, že musí prodávat ochranné prostředky, které jsou atestované. Není to tak, že bych mohl prodávat textilní roušky nebo Savo jako dezinfekci. Certifikované roušky ale v dnešní době neseženu. Stejné je to s dezinfekcí, sháněl jsem ji u svého dodavatele a ten ji nemá. Rozhodl jsem se proto radši neotevřít,“ vysvětluje drobný podnikatel.

Situaci kolem vládních nařízení považuje za jeden velký zmatek. „Běžný malý podnikatel se v tom nevyzná. A když jsem se pokoušel dovolat na jejich infolinku, abych se zeptal na detaily, nedovolal jsem se,“ říká živnostník, pro kterého každý den znamená velkou ztrátu. „Jsem totálně bez prostředků, nemám ani na to, abych zaplatil nájem,“ říká.

Uzavřené byly i prodejny největšího českého obchodníka s domácími potřebami Orion, který má po celém Česku 43 svých prodejen a 50 obchodů provozovaných franšízanty. „Informaci jsme se dozvěděli až z tiskové konference vlády ve středu kolem šesté hodiny večerní, neměli jsme proto dostatek času se na čtvrteční otevření připravit,“ říká výkonná ředitelka Orionu Jaroslava Králová.

S otevíráním obchodů chce firma začít už od pátku, až se jí podaří zabezpečit prodejny personálem a zásobit je ochrannými pomůckami, jejichž nabídkou vláda otevření domácích potřeb podmínila.

„Musíme obvolat zaměstnance, kteří jsou teď doma na dovolených nebo mají naplánované překážky v práci,“ popisuje ředitelka, podle níž chtějí urychleně otevřít i provozovatelé franšíz, kteří už si rovněž zajišťují personál i potřebný sortiment. „Ti jsou na otevření své pobočky extrémně závislí. Každý den, kdy mají zavřeno, je pro ně velká ztráta. Myslím, že někteří se snažili otevřít už ve čtvrtek,“ dodává Králová.

Uzavřené ve čtvrtek zůstaly i domácí potřeby jiných řetězců. Redaktorka Seznam Zpráv navštívila sedm prodejen domácích potřeb v Hradci Králové, otevřená byla jen jedna. „Měli jsme otevřeno v minulých týdnech, protože jsme spojeni s drogerií, včerejší nařízení se nás proto nedotklo,“ uvedla prodavačka menší provozovny na Slezském Předměstí, která má u kasy naskládané alespoň dezinfekční gely a velké balení Alpy.

Reklama

Související témata:

Doporučované