Hlavní obsah

O přísnější prověrce Mlejnka rozhodnou jeho podřízení

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Vít Rakušan se kvůli kontaktům šéfa civilní rozvědky sejde s premiérem.

Reklama

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) hájí ředitele civilní rozvědky Petra Mlejnka tím, že má bezpečnostní prověrku a navíc nyní žádá o její vyšší stupeň. Prověřovat ho tak budou jeho vlastní podřízení.

Článek

Ministr vnitra Vít Rakušan by odvolal šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka, který se scházel s obviněným lobbistou Michalem Redlem, jedině ve chvíli, kdy by Mlejnek nezískal od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) prověrku na stupeň přísně tajné. Tu musí v dané funkci získat dle nařízení zákona.

O Mlejnkově přísnějším stupni prověrky nebude rozhodovat NBÚ, nýbrž Mlejnkovi podřízení v rámci rozvědky.

Tuto informaci redakci Seznam Zpráv potvrdila předsedkyně sněmovní Stálé komise pro kontrolu činnosti ÚZSI Taťána Malá. „Podle mých dostupných informací je to tak, že skutečně poté, co vstoupil pan ředitel Mlejnek do služby ÚZSI, řeší jeho prověrku již ÚZSI, nikoliv NBÚ,“ řekla Malá Seznam Zprávám. Na informaci upozornil také Deník N.

„Ředitele si služba prověřuje sama. To je úplně na hlavu postavená kravina, nechápu, kdo to vymyslel. Je přece nesmysl, aby vás kontrolovali vaši přímí podřízení. NBÚ v tomto v zásadě nehraje již žádnou roli,“ řekl Seznam Zprávám někdejší šéf rozvědky Karel Randák.

Situací kolem ÚZSI již začínají být rozladění i koaliční poslanci. Člen sněmovní kontrolní komise rozvědky Marek Ženíšek (TOP 09) označil za hloupé, že Mlejnek neměl prověrku na přísnější stupeň již v době nástupu do čela tajné služby. Vadí mu, že v kontextu kauzy kolem Mlejnka a Redla se do centra pozornosti dostává celý úřad. Nepřímo pak kritizuje ministra Rakušana.

Kauza Mlejnek

Seznam Zprávy zjistily a ověřily, že nový šéf civilní rozvědky Petr Mlejnek se léta potkává s Michalem Redlem, nesvéprávným podnikatelem, jenž měl být vůdcem skupiny stíhané za systémovou korupci v Praze.

„Příští čtvrtek je k tomu svolaná Komise pro kontrolu UZSI. Chci si poslechnout pana ministra i pana ředitele. Samozřejmě, že celá kauza, ať už vše bylo jakkoliv, samotný úřad poškozuje již tím, že je mediálně zpochybňován její ředitel. To je závažné a blbě, ale nechci k tomu svými výroky napomáhat. Zvlášť, když je to komunikováno doposud docela tragicky. Odpovědnost je plně v rukou pana ministra,“ řekl Ženíšek Seznam Zprávám.

Úřad nemohl na dotaz, zda vazby Mlejnka na uvězněného lobbistu Redla mohou mít dopad na prověrku ředitele služby, odpovídat. „Na váš dotaz nemůžeme odpovědět. Ohledně tzv. prověrek fyzických osob nelze sdělovat jakékoli podrobnosti,“ uvedl mluvčí rozvědky Radek Holý.

S přispěním Vojtěcha Gavriněva.

Reklama

Doporučované