Hlavní obsah

České volby v zahraničním tisku: Porážka populismu, prozatím…

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Generál Pavel se svým týmem a manželkou

Reklama

Jako první novému českému prezidentovi gratulovala k vítězství slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Ta se těší na budoucí spolupráci. Volbám se věnoval i zahraniční tisk. Hodnotí je jako vítězství demokracie nad populismem.

Článek

„Srdečně blahopřeji generálu Pavlovi ke zvolení českým prezidentem. Spolu s Vámi zvítězila naděje, že slušnost a pravdivost mohou být silou. Těším se na naši spolupráci, společná střetnutí a slovensko-české iniciativy,“ napsala Čaputová na twitteru.

Obdobně se vyjádřil i rakouský prezident Alexander Van der Bellen. Ten Pavlovi popřál hodně úspěchů a těší se na blíží spolupráci Česka a Rakouska jako sousedů, tak i jako evropských partnerů.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že si na Pavlovi zejména považuje jeho odhodlání dodržovat a chránit evropské hodnoty. „Vaše zkušenosti v oblasti bezpečnosti, obrany a zahraničních vztahů budou cenné pro udržení a posílení evropské jednoty na podporu Ukrajiny,“ píše na twitteru.

„Upřímně blahopřeji generálu Pavlovi k přesvědčivému vítězství ve volbách prezidenta České republiky. Oceňuji Vaši podporu Ukrajině a našemu boji proti ruské agresi,“ napsal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na twitteru. Prezident Ukrajiny, která už téměř rok čelí ruské invazi, dodal, že se těší na „úzkou osobní spolupráci ve prospěch národů Ukrajiny a České republiky a v zájmu sjednocené Evropy“.

Generálu Pavlovi k vítězství popřál i jeho francouzský protějšek Emmanuel Macrone. „Naše země spojují společné, hluboce evropské hodnoty, a také podpora Ukrajiny. V Paříži jste vítán!“ dodal.

Vítězství demokracie nad populismem

Německé noviny Frankfurter Allgemeine píší o „překvapivě jasné porážce populistického bývalého premiéra Andreje Babiše“. Podobně o volbě informuje i další německý server Sächsische.de. Ten zdůrazňuje zejména velmi vypjatou atmosféru voleb.

Babišova prohra je „vítězství pro liberální demokracii nad oligarchickým populismem“, píše britský list The Guardian. „Výsledek představuje zadostiučinění pro prozápadního Pavla a ponížení pro poraženého Babiše, miliardáře a oligarchu, který vedl nelítostnou kampaň spálené země, ve které vykresloval protivníka jako válečného štváče, zatímco sám sebe vydával za oběť pomluv a výhrůžek smrtí,“ stojí dále v článku.

Podobně popisuje výsledek i americký The Washington Times. „Pavlova výhra upevňuje odklon od populistické politiky. Alespoň prozatím,“ dodává list.

O Pavlově vítězství píší také polská média. Web Wyborcza se o novém prezidentovi zmiňuje jako o progresistovi, který chce euro a větší pomoc Ukrajině. Ve článku se také připomíná Babišův výrok, ve kterém odmítl v případě napadení pomoct Polsku a dalším pobaltským státům.

„Někteří komentátoři v Česku věří, že Pavel bude prosazovat společné vojenské a ekonomické projekty, jako je výstavba plynovodu mezi Českem a Polskem,“ pokračuje článek.

Reklama

Doporučované