Hlavní obsah

První kroky radních Loun: Svěsili ukrajinskou vlajku a zvýšili si odměny

Foto: Facebookový profil Město Louny

Budova městského úřadu v Lounech, kde ukrajinskou vlajku opět vystřídala vlajka Loun. Ta byla v minulosti vyvěšena rozhodnutím rady města jako vyjádření solidarity Ukrajině.

Reklama

Nová vládnoucí koalice v Lounech poprvé zasedala v pondělí a hned svými úvodními kroky nadzvedla řadu lidí. Radní si totiž mimo jiné zvýšili odměny, snížili počty funkcí ve vedení města a svěsili z budovy úřadu ukrajinskou vlajku.

Článek

Vítězem komunálních voleb v Lounech je hnutí ANO. To už před volbami avizovalo, že chce jít efektivnější cestou a snížit nejen počet radních města, ale i členů v komisích.

„Snižujeme také počty členů jednotlivých odborných komisí rady města. Někde na pět, někde na sedm. Jsme si jisti, že menší formát složený z odborníků bude efektivnější a lepší,“ vysvětlil starosta Milan Rychtařík (ANO).

Kritizuje to však bývalý starosta Pavel Janda (Pro lepší Louny). „Rada města ani její komise tu ale nejsou od efektivity, ale od toho, aby reprezentovaly voliče,“ říká k tomu.

Vedení města sice snížilo počet radních, měsíční odměny neuvolněným členům zastupitelstva se ale zvedly. „Spíš než zvýšení bych tomu říkal narovnání. Jde jen o úhel pohledu. V době pandemie v roce 2020 jsme odměny neuvolněným politikům výrazně snižovali, nyní jsme je narovnali na tehdejší úroveň,“ popsal Seznam Zprávám starosta.

Pokud podle něj lidé pracují pro město, je důležité, aby nějakou odměnu za svůj investovaný čas dostali. „Například 880 korun, dosavadní měsíční odměna zastupitele, pomalu ani nestačí na zaplacení pohonných hmot, aby se zastupitel na jednání dostal. Rozhodně jsme ale nešli na maximální částky,“ řekl Rychtařík.

Doplnil, že se pohybují pouze nad polovinou maximálních částek, které tabulka Ministerstva vnitra povoluje.

Podle té může mít tedy neuvolněný starosta Loun měsíční odměnu ve výši až 42 787 korun, neuvolněný místostarosta až 38 509 korun, člen rady 8557 korun, předseda komise 4279 korun, člen komise 3566 korun a člen zastupitelstva 2139 korun.

V Lounech stojí ve vedení města ANO, ČSSD, Lounští patrioti a SPD. Kolice získala těsnou většinu míst, tedy 15 z celkových 29 zastupitelských postů. Do opozice se dostalo uskupení Pro lepší Louny, ODS, Unie pro sport a zdraví a Louny Společně.

Opozice však kroky současných radních kritizuje. Sice bývalá koalice na konci volebního období při jednání rady zvyšování odměn navrhovala, ne ale v takové výši a tolika funkcionářům.

„Neuvolněné místostarostce byla teď zvýšena odměna o devět tisíc. Nárůst u členů rady města je o tři a půl tisíce,“ sdělil Seznam Zprávám Janda. Podle něj to není něco, s čím by opozice souhlasila, protože návrh bývalé rady města byl jiný.

Ostrá povolební vyjednávání

Za nejlepší cestu Janda považoval pokračování v bývalé čtyřkoalici, tedy ANO, Pro lepší Louny, ODS a Unie pro sport. S touto variantou však ANO vůbec po volbách nepřišlo. K rozpadu bývalé radniční koalice přispěl podle Jandy konfrontační styl vyjednávání starosty Rychtaříka a nepřekonatelné podmínky, jako například že si opozice nesmí nárokovat post místostarosty nebo spoluurčovat rozdělení mandátů v radě.

„Snižování počtů radních vnímám jako politickou dohodu,“ uvedl. „Co se týče komisí, myslím si, že by (vládnoucí koalice) měla jít opačnou cestou, nabídnout možnost rozhodování i opozici, a otevřít tak cestu snadnějšímu rozhodování v zastupitelstvu,“ řekl Janda.

Vyvěsit ukrajinskou vlajku bylo rozhodnutí rady města

Ke svěšení ukrajinské vlajky se Rychtařík vyjádřit nechtěl. Odkázal pouze na facebookové stránky města, kde jeho vedení své pohnutky stručně vysvětluje.

„Nehledejte v sundání vlajky Ukrajiny něco převratného. Pouze vracíme na tradiční místo vedle vlajek České republiky a Evropské unie vlajku Loun, města sebevědomého a hrdého, což samozřejmě neznamená, že bychom tím přestali podporovat statečný boj ukrajinského lidu a odsuzovat agresi Ruska.“

Podle Jandy však vedení města nedodržuje usnesení rady, které by mělo respektovat i po personálních změnách. „Měli by dodržovat pravidla. Když nedodržují toto usnesení, tak jaká další nebudou dodržovat? Máme spoustu věcí daných schválením rady, pokud je chtějí obejít, musí to být opět rozhodnutím rady. Přijde mi alarmující, že tímto začínají,“ dodal.

V bývalé radě se prý usnesli, že vyvěšením vlajky vyjádří podporu Ukrajině. Pokud rada o vyvěšení rozhodla, měla by i usnesením města rozhodnout o jejím svěšení. „Pokud se o tom současné vedení rozhodlo svévolně, porušilo usnesení rady města, která si to vyhradila a nic na tom nemění personální výměna v radě,“ dodal Janda.

Reklama

Doporučované