Hlavní obsah

Rakušan: Policista s kšiltovkou Babiše? Neomluvitelné a neprofesionální

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Reklama

aktualizováno •

Ministr vnitra Vít Rakušan považuje za neomluvitelné chování policisty v civilu, který si na předvolebním setkání Andreje Babiše vzal kšiltovku s jeho volebním heslem.

Článek

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) jednal s policejním prezidentem Martinem Vondráškem o chování policistů na politických mítincích expremiéra Andreje Babiše (ANO).

Kritiku veřejnosti vyvolal například zákrok v Borovanech, při němž neuniformovaní policisté zaklekli na školáka, který odnesl Babišovi reproduktor, či zásah rovněž neuniformovaných policistů v Českém Krumlově. Rakušan minulý týden oznámil, že bude požadovat prošetření zásahů, kázeňské postihy pro chybující policisty nebo viditelné označení policistů na podobných akcích.

Rakušan po jednání na večerní tiskové konferenci odsoudil policistu v civilu, který si vzal kšiltovku s volebním heslem Andreje Babiše.

„Není možné zavírat oči nad situacemi, které vyvolávají pochybnosti. Určitě se s policejním prezidentem shodneme, že některé věci možné nejsou. Policista, který je profesionálem, si nemůže dovolit na takové akci mít symbol, který by ho spojoval s politickou silou v rámci naší země. Tato věc je neomluvitelná, ukazuje to na neprofesionalitu,“ řekl ministr vnitra.

Rozhovor s exšéfem policie Martinem Červíčkem

Rozhovor s bývalým policejním prezidentem a současným hejtmanem Královehradeckého kraje Martinem Červíčkem. Řekl, co si myslí o zásahu policistů na předvolebních akcích šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Rakušan na večerní tiskové konferenci řekl, že pokud je na veřejných shromážděních nutný zásah policistů, měli by ho provádět hlavně ti v uniformách. „Měli by je primárně vykonávat příslušníci, kteří mají jasné označení, jsou uniformovaní. Je to věc, na kterou bych apeloval,“ dodal.

Premiér Petr Fiala (ODS) kvůli zákroku v pátek požádal Rakušana a ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radima Dragouna, aby chování policistů na politických mítincích v jižních Čechách prověřili.

Události označil za znepokojující. Mluvčí inspekce Ivana Nguyenová následně potvrdila, že GIBS spis s informacemi o zákroku převzala. I Vondrášek na páteční tiskové konferenci uvedl, že spis policie předala inspekci. Ohledně zákroků nechce činit předčasné soudy, jihočeské policisty ale zároveň nechce omlouvat.

Reklama

Doporučované