Hlavní obsah

Reparát „Sofagate“? Erdogan má v Praze jednat s von der Leyenovou a Fialou

Foto: Profimedia.cz

Ankara 2021. Zatímco předseda Evropské rady Michel a turecký prezident Erdogan sedí v čele, předsedkyně Evropské komise von der Leyenová skončila na pohovce.

Reklama

Praha hostí summit světového formátu. Ve čtvrtek na Pražském hradě jedná necelá padesátka evropských lídrů a lídryň. Premiér Fiala se dnes osobně setká s novou britskou premiérkou Lizz Trussovou a tureckým prezidentem.

Článek

Premiér Petr Fiala (ODS) se osobně setká s hlavními „hvězdami“ summitu. Dopoledne jedná „separé“ v Kramářově vile s novou britskou premiérkou Lizz Trussovou. Odpoledne se sejde s tureckým prezidentem.

Česko tento běžící půlrok předsedá EU, a tak reprezentuje právě i „Brusel“. Podle turecké diplomacie se má v Praze jednat o vztazích mezi Ankarou a EU, což je dlouhodobě citlivé téma.

Český premiér má také šanci napravit jeden nedávný diplomatický skandál. Když se naposledy v obdobném formátu sešel Erdogan s unijními představiteli, nechali turečtí organizátoři šéfku Evropské komise sedět stranou na sedačce.

Erdogan vs. Macron

O setkání mezi Erdoganem, Fialou a šéfkou Evropské komise Seznam Zprávy informoval turecký velvyslanec v Česku Egemen Bagis.

„Předpokládáme, že náš prezident bude mít setkání s vedením EU během pražského summitu. Předseda vlády Petra Fiala za české předsednictví a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová budou dnes diskutovat o vyjednávání Turecka s EU s prezidentem Erdoganem,“ uvedl turecký diplomat pro Seznam Zprávy.

Schůzku Seznam Zprávám potvrdil i mluvčí vlády Václav Smolka.

S EU má Turecko komplikované vztahy, které se v posledních letech spíše rozvolňovaly. V roce 2016 sice země sehrála klíčovou roli v řešení uprchlické krize, zejména Evropský parlament se ale stavěl proti sbližování s Tureckem. Kritiku Západu vzbuzuje hlavně stav lidských práv v zemi. Historicky napjaté vztahy má Turecko s Kyprem a Řeckem, sám Erdogan má také napjaté vztahy s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

„Zraněná a osamělá“

Šéfka Komise Ursula von der Leyenová má zase osobně komplikované vzpomínky na své poslední jednání s Turky. Když loni v dubnu přijela se stálým předsedou Evropskou rady Charlesem Michelem do Ankary, turečtí organizátoři ji posadili stranou politiků-mužů. Protože byla na rozdíl od nich usazená na sedačku, aféra dostala název „Sofagate“.

+32

„Nemohu najít žádné opodstatnění pro to, jak se mnou bylo zacházeno. Dospěla jsem k závěru, že se to stalo, protože jsme žena. Stalo by se to, kdybych nosila oblek? Cítila jsme se zraněná a osamělá, jako žena a jako Evropanka,“ uvedla tehdy von der Leyenová.

Obdobných drobných i větších nástrah čeká české organizátory na čtvrtečním zasedání Evropského politického společenství celá řada. Do Prahy se - původně na popud francouzského prezidenta Emmanuela Macrona - sjela v podstatě celá Evropa. Jednat se bude hlavně o Ukrajině, energetice a migraci.

Reklama

Doporučované