Hlavní obsah

Schillerová před odchodem nabírá na ministerstvo desítky úředníků

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministryně financí Alena Schillerová.

Reklama

„Dělají nám to naschvál nebo shání fleky pro kamarády,“ zlobí se příští ministr financí Zbyněk Stanjura.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Přijměte co nejrychleji co nejvíc úředníků, než přijde nový ministr. Neobvyklou akci rozjelo Ministerstvo financí pod vedením Aleny Schillerové po říjnových volbách, po nichž hnutí oznámilo odchod do opozice.

Úřad po vedením ministryně v demisi vypsal výběrová řízení na desítky neobsazených pozic. V úřednické hantýrce se takovým tabulkovým místům říká „mrtvé duše“.

Budoucí ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS přitom už před volbami avizoval, že svůj plán na snížení byrokratické zátěže začne právě rušením neobsazených míst v úřadech.

„Je to popření nepsaných pravidel politické soutěže, podle nichž vláda a ministři v demisi už nemají dělat žádná zásadní rozhodnutí před svým odchodem a předáním moci,“ zlobí se Stanjura.

Ministerstvo financí od voleb každý týden vyhlásilo výběrové řízení hned na několik pozic. Nejhladovější bylo v pondělí 15. listopadu, tedy čtyři dny po demisi Babišovy vlády, kdy Schillerové úřad oznámil, že shání hned pět vrchních ministerských radů.

A to dva do odboru daňové politiky a tři do správy státního majetku. Jedná se o vysoké pozice se zařazením do 14. platové třídy a nástupem v únoru 2022. A protože jde o služební místa, případné propuštění nových úředníků bude pro novou vládu komplikované.

Na dotaz zaslaný SMS zprávou, proč to dělá, ministryně financí Alena Schillerová neodpověděla – otázky přeposlala svému tiskovému odboru. Podle něj se skutečně zvýšil průměrný počet vyhlášených výběrových řízení, ale prý jen „mírně“ – na 24 za měsíc.

„Je třeba rovněž zdůraznit, že část výběrových řízení je vyhlašována opakovaně z důvodu, že aktuální stav na trhu práce nenabízí na některé vysoce specializované pozice dostatek vhodných kandidátů. Jedná se zejména o pozice auditorů, kontrolorů, rozpočtových specialistů a právníků,“ argumentuje Anna Vasko z oddělení komunikace Ministerstva financí.

„Já to v tom vidím nekalý záměr, existují jen dvě možnosti. Buď nám to paní Schillerová chce ještě před svým odchodem co nejvíc zkomplikovat, aby zmařila náš plán na rušení neobsazených pozic. Anebo je tu druhá možnost – narychlo ještě najít teplá místečka pro kamarády z hnutí ANO,“ říká Zbyněk Stanjura.

Reklama

Doporučované