Hlavní obsah

GIBS prověřuje zapojení šéfa špionů do možného úniku informací

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Petr Mlejnek, novopečený šéf civilní rozvědky, a Michal Redl, obviněný v kauze Dozimetr.

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZOVÁNO. Petr Mlejnek, ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace, byl vypovídat na policii kvůli svým kontaktům na Michala Redla, obviněného v kauze Dozimetr. Seznam Zprávy zjistily, že se do prověřování zapojila GIBS.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), vedená Radimem Dragounem, začala prověřovat podezření, že právě Petr Mlejnek donášel skupině kolem Michala Redla citlivé policejní informace.

„V této chvíli mohu pouze obecně bez další konkretizace potvrdit, že jsme od Národní centrály proti organizovanému zločinu obdrželi poznatek týkající se úniku informací. Věc v současné době prověřujeme,“ uvedl Radim Dragoun na dotaz Seznam Zpráv, zda se GIBS skutečně zabývá rolí Petra Mlejnka.

Další zdroj blízký vyšetřování GIBS redakci potvrdil, že o prověřování Mlejnkovy role byly rozšířeny úkony trestního řízení. Inspekce chce zjistit, zda to byl on, kdo Redlově skupině předával informace, za jakých okolností to případně bylo a kde on sám k nim mohl přicházet, když v té době pracoval v soukromé firmě.

Oficiální reakce GIBS a vysvětlení Seznam Zpráv

Z vyjádření tiskové mluvčí GIBS Ivany Nguyenové

V článku ze dne 11. srpna 2022 je uvedena nepravdivá informace v titulku článku „Šéfa špionů začala prověřovat inspekce kvůli únikům informací“ v souvislosti s únikem informací z kauzy „Dozimetr“. Další mylnou informací, která se v článku nachází, je informace, že „o prověřování Mlejnkovi role byly rozšířeny úkony trestního řízení“.

Dále je v článku uvedena citace ředitele GIBS ve znění: „V této chvíli mohu pouze potvrdit, že jsme od Národní centrály proti organizovanému zločinu obdrželi poznatek týkající se úniku informací.“. Tato skutečnost se zakládá na pravdě, nicméně poznatek nemá nic společného s příslušníkem ÚZSI, nýbrž se jednalo o poznatek v počáteční fázi, na základě kterého jsme únik informací v kauze „Dozimetr“ začali prověřovat.

Je již veřejně známou informací, že GIBS vede prověřování ve věci podezření z možného úniku některých informací z trestního řízení, vedeného NCOZ, známého jako kauza „Dozimetr“ a dále vede prověřování ve věci podezření z neoprávněných lustrací. Obecně můžeme sdělit, že GIBS trestní řízení, ve kterém by figuroval jako podezřelá osoba příslušník ÚZSI, nevede.

Vysvětlení Seznam Zpráv

Informace publikované v článku vycházejí ze zjištění redakce ohledně výslechů při vyšetřování kauzy Dozimetr. Redakce zjistila, že na konci minulého týdne Pavel Dovhomilija jako jeden z obviněných vypovídal před důstojníky GIBS v jejich kanceláři. Mluvil o tom, že úniky informací směrem k Michalu Redlovi, dle policie hlavě organizované skupiny, přicházely od „Plukovníka“ neboli Petra Mlejnka. Šlo o oficiální výpověď, která je součástí spisu na GIBS.

Na základě této informace Seznam Zprávy oslovily Radima Dragouna s konkrétní otázkou: „Postoupil vám NCOZ informaci o tom, že pan Mlejnek mohl Michalu Redlovi předávat informace, jak vyplynulo z výslechu jednoho z obviněných?“

Radim Dragoun následně zaslal oficiální odpověď: „V této chvíli mohu pouze obecně bez další konkretizace potvrdit, že jsme od NCOZ obdrželi poznatek týkající se „úniku informací“. Věc v současné době prověřujeme.“

Petr Mlejnek byl v poslední době předvolán na podání vysvětlení na NCOZ, neboť jeden z obviněných v kauze Dozimetr vypověděl, že skupina dostávala informace právě od něj.

Na policii Mlejnek všechna podezření odmítl. „Byl jsem podat vysvětlení a není pravda, že bych předával nějaké informace panu Redlovi,“ napsal před několika dny v odpovědi na otázky Seznam Zpráv.

Redakce zjistila a ověřila, že Mlejnek minimálně od roku 2012 udržoval s Michalem Redlem pravidelné kontakty. Redl je v současné době ve vazbě kvůli stíhání v kauze Dozimetr neboli ovlivňování zakázek pražského Dopravního podniku. Zároveň byl před lety spoluobviněný v kauze s Radovanem Krejčířem, z níž se dostal poté, co mu byla soudem zčásti odebrána svéprávnost a byla omezena jeho práva: nemohl například sám ani řídit auto, natož provozovat jakýkoliv byznys.

„Jak a kdy jsme se seznámili, si nepamatuji. Potkával jsem se s ním zhruba jednou až dvakrát ročně,“ uvádí Mlejnek. V té době pracoval v soukromé firmě Techniserv, která dodává a instaluje technologické systémy a často se uchází o státní zakázky.

Mlejnka do funkce ředitele ÚZSI jmenoval 8. července ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Seznam Zprávám potvrdil, že o vazbě Mlejnka s Redlem věděl, ale nevadí mu. Jednalo se podle něj o pracovní vztah. Na otázka, jaký mohl být pracovní vztah s člověkem, který má omezenou svéprávnost, Rakušan řekl, že to neřeší.

„Pokud tyto kontakty nevadí Národnímu bezpečnostnímu úřadu v udělení prověrky na stupeň ‚tajné‘, nevidím v nich problém. Posuzovat Redla optikou toho, co o něm víme dnes, je minimálně sporné,“ odpověděl Rakušan na dotaz Seznam Zpráv.

Byl to přitom Vít Rakušan, kdo po vypuknutí kauzy Dozimetr žádal rezignace všech, kdo s Redlem vstoupili do kontaktu. Ocenil například, že Petr Gazdík (STAN), který s Redlem jezdíval na dovolené, odstoupil z funkce ministra školství. Ředitele České pošty Romana Knapa pak za jedno setkání s Redlem dokonce přímo odvolal z funkce. „Tady musí platit padni, komu padni,“ řekl Rakušan v České televizi.

V případě Petra Mlejnka ale postupuje jinak. Po zveřejnění informací o jeho kontaktech s Redlem ale reagoval premiér Petr Fiala, že o tom bude chtít s ministrem vnitra Rakušanem příští týden mluvit. Poslankyně Taťána Malá (ANO) na následující týden kvůli tomu svolává poslaneckou komisi pro kontrolu ÚZSI.

Kdo je Petr Mlejnek

Petr Mlejnek je absolventem vysoké vojenské školy a bývalým armádním výsadkářem. Pracoval i na Ministerstvu obrany, kde měl na starosti finanční zabezpečení jednotek včetně těch zapojených do operací NATO na Balkáně.

  • od 8. 7. 2022 – ředitel ÚZSI
  • 2011–2022 – Techniserv, ředitel pro strategický rozvoj a ekonomiku
  • 2010–2011 – Škoda Transportation, obchodní manažer
  • 1993–2010 – Ministerstvo obrany

Poznámka: Článek jsme aktualizovali o oficiální vyjádření GIBS a vysvětlení redakce, odkud informace čerpala a kde je ověřovala. Zpřesnili jsme i znění titulku.

Reklama

Doporučované