Hlavní obsah

Nejteplejší Silvestr za dlouhá léta. Padaly i stoleté rekordy

Foto: Profimedia.cz

Teplotní rekordy pro poslední den v roce padly na čtyřech pětinách ze 158 meteorologických stanic v zemi, které měří 30 a více let.

Reklama

Poslední den v roce byl ve znamení teplotních rekordů. V Děčíně a Českých Budějovicích meteorologové naměřili 15,3 stupně nad nulou.

Článek

Silvestrovské rekordy byly překonány i na několika stanicích, které zaznamenávají teploty už přes 100 let. Například v Havlíčkově Brodě teploměr ukázal 12,5 stupně a na Milešovce 9,9 stupně, což v obou případech překonalo předchozí rekordy z roku 1920.

Na Vysočině teploty v pátek překonaly dosavadní teplotní maxima na všech 15 měřicích stanicích. Nejtepleji bylo v Dukovanech na Třebíčsku, kde meteorologové naměřili 13,3 stupně Celsia. Dosavadní nejvyšší teplota pro tento den z roku 2017 tam byla nižší o 1,9 stupně Celsia. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytla Ivana Záluská z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V Bystřici nad Pernštejnem a v Černovicích pátek přepsal silvestrovské teplotní rekordy staré 43 let.

Rekordy padaly i na většině západočeských meteorologických stanic. Nejvýš se odpoledne dostala rtuť teploměru v Plzni - Mikulce, v Dobřanech a v Klatovech - shodně na 13,3 stupně Celsia.

Dosavadní teplotní rekord ale na západě v Klatovech odolal - na silvestra v roce 1925 tam bylo ještě o desetinu stupně tepleji než tentokrát. Ostatní stanice měly většinou rekordy z roku 2017, řekl Bohmann. V Plzni - Mikulce byl dosavadní rekord 11,1 stupně, v Dobřanech 11,8 stupně Celsia.

V Karlovarském kraji bylo nejtepleji v Sokolově, a to 12,2 stupně. Dosavadní rekord stanice z roku 2017 byl 10,9 stupně.

Na severu Čech se měnily teplotní rekordy téměř na všech meteorologických stanicích. Nejtepleji bylo v Děčíně, a to 15,3 stupně Celsia, padl tak rekord z roku 1993, kdy bylo 12 stupňů Celsia. V pátek se měnil i stoletý teplotní rekord, na Milešovce bylo 9,9 stupně Celsia. V roce 1920 tam naměřili 7,2 stupně Celsia.

Rekord nebyl překonán v Turnově na Semilsku. V Libereckém kraji bylo nejtepleji v České Lípě, kde naměřili 14,1 stupně Celsia. V roce 1993 to bylo 10,7 stupně Celsia.

Teplo bylo i v Brně

Vysoké teploty byly i na horách, v Ústeckém kraji to bylo okolo deseti stupňů Celsia a v Libereckém kraji pak okolo osmi stupňů Celsia. Rekord z roku 1925 pak byl překonán v Teplicích, kde se na teploměru ukázalo 15,2 stupně Celsia, před 96 lety se tam teplota dostala na 14,7 stupně.

Většinou padaly rekordy z roku 2017. Přes den byly na severu Čech teploty v průměru okolo 13 stupňů.

Na devíti stanicích ČHMÚ v Jihomoravském kraji s dlouhodobou historií měření padly teplotní rekordy pro poslední prosincový den. Nejstarší z nich byl téměř 100 let starý, a to v Ivanovicích na Hané. Stanice naměřila 12,4 stupně Celsia, dosud nejvíce to bylo v roce 1925, a to o 0,6 stupně méně.

Teplotní rekord padl i v Brodě nad Dyjí, kde meteorologové naměřili 15 stupňů Celsia. Dosavadní rekord pro tento den byl z roku 2017, a to 12,8 stupně Celsia. V Pohořelicích na Brněnsku meteorologové naměřili 14,5 stupně, dosud platil rekord z roku 1986, a to 10,5 stupně Celsia. V Dyjákovicích na Znojemsku teplota překonala rekord z roku 2017. Tehdy naměřili 14,2 stupně, dnes o dvě desetiny více.

I v Brně padaly rekordy, a to na stanicích v Žabovřeskách a Tuřanech. V Žabovřeskách meteorologové naměřili 13,7 stupně Celsia, o 6,9 stupně více než v roce 2018, v Tuřanech 13 stupňů, o 3,8 stupně více než v roce 1986. Teplotní rekordy pro tento den se přepisovaly i v Nemochovicích na Vyškovsku, v Troubsku na Brněnsku či v Lednici na Břeclavsku.

Nebývale teplé zimní počasí by mělo v Jihomoravském kraji vydržet také na Nový rok. Podle předpovědi ČHMÚ bude v regionu v sobotu zataženo až oblačno, během dne místy přechodně polojasno. Nejvyšší odpolední teploty budou 11 až 14 stupňů Celsia.

I ve světě padaly rekordy

Řada evropských států letos zažívá jeden z nejteplejších silvestrovských dnů za posledních mnoho let. V anglickém Coningsby naměřili dopoledne 15,3 stupně Celsia, což je nejvyšší teplota zaznamenaná v posledním dni v roce v historii Británie.

V jihošpanělském městě Granada se očekává až 25 stupňů Celsia, tedy o šest stupňů více, než byl předchozí teplotní rekord z roku 2015. Nezvykle vysoké teploty panují také ve Francii i Německu.

Podle britské meteorologické služby by páteční teplotní rekord mohl být nakonec ještě vyšší. Předchozí nejvyšší teplota zaznamenaná během silvestra činila 14,8 stupně Celsia. Meteorologové ji naměřili v roce 2011 v letovisku Colwyn Bay ve Walesu.

Podle francouzské meteorologické služby byl letošní týden mezi Vánoci a silvestrem nejteplejší od roku 1947. Několik teplotních rekordů padlo ve čtvrtek, například v obci Montfort-sur-Argens naměřili téměř 24 stupňů. Některá níže položená lyžařská střediska například v Alsasku musela kvůli vysokým teplotám přerušit provoz, informovala stanice France Bleu. Na Nový rok se v Toulouse očekává až 26 stupňů kvůli proudění teplého vzduchu ze Španělska.

Podle španělské meteorologické služby Aemet teploty odpovídají zhruba dubnovým průměrům. Ve srovnání s předchozími silvestrovskými dny jsou o pět až deset stupňů vyšší. V Madridu se očekává, že padne teplotní rekord z roku 1979, kdy naměřili 15 stupňů. Nejtepleji má být ale v Granadě a dalších městech na jihu země s teplotami až 25 stupňů. Vysoké teploty, až o 15 stupňů nad dlouhodobým průměrem, se očekávají i na Nový rok.

Reklama

Doporučované