Hlavní obsah

Středula zvažuje kandidaturu na prezidenta. Podpořil ho Zeman i Kalousek

Foto: ČTK

Odboráři Středulu zvolili na další čtyři roky do čela ČMKOS.

Reklama

aktualizováno •

Odborový předák Josef Středula by případně kandidoval na prezidenta po získání podpisů občanů.

Článek

Řekl to dnes na sjezdu odborů na přímý dotaz odborářů, zda bude kandidovat. Uvedl, že podmínkou jeho zapojení do volby bylo obhájení předsednické funkce v Českomoravské konfederaci odborových svazů (ČMKOS) a že o hlasy členů odborů extrémně stojí. Prezident Miloš Zeman dnes při své návštěvě odborářské akce odboráře poprosil, aby Středulu ke kandidatuře přemluvili.

„Ano, uvažuji o tom. A pokud o tom uvažuji, tak pouze formou podpory občanů neboli jako občanský kandidát… Podmínkou je, že obhájím pozici v ČMKOS. Nedovedl jsem si představit, že bych kandidoval bez podpory vás,“ řekl odborářům na sjezdu Středula. Ke kandidatuře je potřeba získat 50 tisíc podpisů.

Kalousek podpořil Středulu

Středulu na svém twitterovém účtu podpořil i exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Nikdy to nebyl komunista, vždycky ctil naše euroatlantické směřování, je demokrat a ctí Ústavu. Jeho přátelské a profesní kontakty jsou na Západě, ne v Rusku,“ napsal mimo jiné.

V dalším příspěvku připomněl, že Středula nikdy nebyl agentem ani důstojníkem žádné zpravodajské služby komunistického státu. „Nikdy jsem si nemyslel, že tohle by mohl být argument ještě v roce 2020. Bohužel je,“ doplnil Kalousek.

Odboráři Středulu zvolili na další čtyři roky do čela ČMKOS v pátek večer. Získal 153 ze 173 hlasů, tedy 88 procent hlasů. Konfederace je největší odborová centrála v zemi. Zastřešuje 31 svazů s 270 tisíc členů. „Stojím v prvé řadě o vaše hlasy, hlasy členů ČMKOS,“ řekl odborový předák. Požádal odboráře o „čas na rozmyšlenou“. Rozhodnutí podle svých slov ještě neudělal. Dodal, že o hlasy odborářů ale „extrémně stojí“.

Středula zmínil nejen nutnou podporu rodiny, ale také zajištění dostatku peněz pro prezidentskou kampaň. „To je jedna z nejtěžších věcí,“ podotkl Středula. Dodal ale, že se na odboráře o podporu neobrací.

Reklama

Související témata:

Doporučované