Hlavní obsah

Tady před 10 lety zemřel Václav Havel. „Ikona toho nejlepšího, co jsme měli“

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Pietní místo u chalupy na Hrádečku u Trutnova.

Reklama

Lidé po celé republice vzpomínají na prezidenta Václava Havla, který zemřel přesně před 10 lety. Tradiční pietní místo je i u jeho chalupy na Hrádečku u Trutnova. Právě tady prožil Havel poslední dny svého života.

Článek

V sobotu to bylo přesně 10 let od chvíle, kdy na své chalupě na Hrádečku u Trutnova zemřel bývalý prezident Václav Havel. Před jeho chalupou se proto dnes už od rána sjížděli lidé z blízka i daleka, aby ho uctili zapálením svíčky, ale třeba i jen tichou vzpomínkou.

A nechyběl ani Havlův soused z Hrádečku Vladimír Pechan. Dnes pětaosmdesátník, který dříve stával modelem na pohledy s Krakonošem, si s Havlem za desítky let, co sousedili, zažil dobré i zlé.

+15

V sobotu odpoledne vzpomínal na Havla - souseda, ale i dramatika. „Jak tady hrával Zahradní slavnost. Tenkrát mě pozvali jako hosta,“ zavzpomínal Pechan, který se před sametovou revolucí účastnil i společných oslav s Václavem a Olgou Havlovými. Jak u Havlových, tak u Pechanových. A přátelství s disidentem mu působilo problémy v osobním i pracovním životě.

Pechan každoročně, kdy je nějaké výročí spojené s Václavem Havlem, prostranství před jeho chalupou upraví. Tentokrát dovezl na ozdobu túje v květináčích.

O svíčky a další doplňky se postarali lidé, kteří se u chalupy po celý den zastavovali. S partnerkou přijel i František Vaněk z Červeného Kostelce. U Havlovy chalupy se prý občas zastaví, když jede kolem. „Havel byl morální autorita. Ikona toho nejlepšího, co jsme tady v Čechách měli. Byl obrovská osobnost,“ prozradil důvod, proč si Václava Havla rád připomíná.

U chalupy se zastavila i Jitka Hodrová z Prahy. S přítelem jsou nedaleko na chalupě. V minulosti ji zaujal příběh dřevěného srdce, které zatím neznámý pachatel od plotu chalupy na Hrádečku ukradl.

Rozhodla se, že pro Václava Havla vyrobí nové. „Jsem sice IT zaměstnanec, ale můj přítel pracuje se dřevem, tak mi poradí. Musí to být z měkkého lipového dřeva,“ říká mladá žena. Přefotila si starý článek připíchnutý na plot, který pojednává o krádeži srdce. „A budu přemýšlet, jak to udělám. Ono i srdce pana Havla bylo pokaždé trochu jiné, nepravidelné.“

K Havlově chalupě dnes mířil i pochod, který pořádala Síť aktivních občanů z Hradce Králové. Pochod k výročí úmrtí prezidenta vyšel ráno od pivovaru Krakonoš v Trutnově, kde Havel před revolucí krátce pracoval. Práce v pivovaru ho inspirovala k napsání oblíbené hry Audience. I proto na připomínku těchto let tu a tam mezi svíčkami před chalupou nechávali příznivci prezidenta ve sněhu zapíchnutou lahev Krakonoše.

Chalupu na Hrádečku vlastnil Václav Havel od 60. let minulého století. Před revolucí se tam scházel s disidenty. Za svého působení na Pražském hradě tam zval i zahraniční státníky. Navštívili ho tam třeba Kofi Annan nebo Madeleine Albrightová. Pár dnů před Havlovou smrtí ho tam navštívil jeho přítel tibetský Dalajláma.

Reklama

Doporučované