Hlavní obsah

Také Brno staví stany pro běžence. V lesích u Masarykova okruhu

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Stanové městečko pro uprchlíky vzniká nedaleko dlouholetého dějiště závodů MS silničních motocyklů.

Reklama

Po pražské Troji a Malešicích vzniká stanové městečko pro ukrajinské uprchlíky v Brně. Běženci s nárokem na ubytování mají bydlet na odlehlém místě u Masarykova okruhu.

Článek

Jen několik stovek metrů od jedné ze vstupních bran na závodní Masarykův okruh vyrůstá stanové město pro ukrajinské běžence.

Stany s kapacitou pro šedesát lidí hasiči stavějí na odlehlém místě, na kraji lesů asi dva kilometry od zástavby Ostrovačic či brněnského Žebětína. V místě, které při Grand Prix sloužilo jako parkoviště pro vozy policistů, chybějí služby, ale i rychlé dopravní spojení do města.

„Je to bezproblémová lokalita. Místo jsme hledali s nejlepším vědomím a přesvědčením, proto jsme výběr konzultovali s dalšími organizacemi. Hledali jsme co nejlepší řešení. Opravdu jsme si tuhle situaci nevybrali,“ sdělil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL)

Vedení kraje shánělo vhodné místo po celé jižní Moravě několik týdnů. Umístění konzultovalo i se zástupci neziskových organizací.

„Na rovinu si můžeme říct, že to není ideální. Nejsou tu služby. Jednání trvala asi měsíc. Hledal se prostor po celém Jihomoravském kraji. V rámci možností to dopadlo nejlíp, jak mohlo,“ uvedl ředitel IQ Roma Servis Petr Máčal,

Dřevěné domky

Pro běžence budou na místě připravené dřevěné domky, moduly s toaletami i pitná voda. „Chtěli bychom mít hotovo v pátek,“ uvedl ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán.

Areál bude oplocený, podle hejtmanství má být zachované soukromí pro běžence. Na místě bude i vrátnice. „Chceme i neprůhledné stěny, aby tu lidi nikdo nechodil okukovat,“ doplnil hejtman.

Stanové město má sloužit jako dočasné útočiště pro ty, kteří čekají na vyřízení a ověření dokladů. „Poslouží pro maximálně několikadenní ubytování lidí, než se podaří najít dlouhodobé ubytování, anebo než se ověří, jestli nemají maďarské občanství,“ uvedl Grolich.

Problém se týká také některých Romů, lustrace a ověřování dokladů u maďarské strany trvá několik dní. Běženci na jižní Moravě dříve mohli nouzově přespávat v krajském asistenčním centru na brněnském Výstavišti. Uprchlické centrum se však ve středu přesunulo do menších prostor v Komárově. Tam je malé množství míst na přespání.

Vedení kraje zdůraznilo, že stany nejsou určené těm, u nichž se prokáže, že mají maďarské občanství, a nemají tak nárok na pomoc pro uprchlíky. „Těm, kteří nesplňují podmínky, sdělíme, že nemají nárok na dávky a další náležitosti. Je na nich, jestli opustí republiku,“ sdělil krajský policejní ředitel Leoš Tržil.

Hejtman doplnil, že Maďaři coby součást Evropské unie mohou být v Česku jako jakýkoli turista ze schengenského prostoru. „Nemůžeme jim nic nařizovat,“ řekl Grolich.

Jiné než v Praze

Účel brněnského stanového městečka se má lišit od podobných zařízení v Praze. Malešické ubytovací stany jsou určené pro lidi, kteří nemají nárok na dočasnou ochranu ani žádnou dávku. „Jsou to lidé, kteří by se za normálních okolností zdržovali na hlavním nádraží. Zajistíme jim nocleh a zajistíme jim základní stravování,“ sdělil v úterý ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan.

Také Brno mělo v uplynulých týdnech problém se skupinkami ukrajinských běženců, většinou Romů, kteří odmítli nabízené ubytování a zdržovali se na dopravním uzlu poblíž hlavního vlakového nádraží. Podle Grolicha 99 procent lidí, kteří se nárazově zdržují v okolí vlakového nádraží, odmítlo nabízené ubytování. Odjeli a teď se vracejí pro pětitisícovou dávku.

„Kulminace osob vychází do začátku měsíce, což je termín vyplácení dávek. Ve většině případů dostanou dávku a odjíždějí. Máme informace, že směrem na Slovensko,“ uvedl Tržil. Podle něj právě ve středu s počátkem června přijelo asi devadesát lidí.

Sociální turistiku má eliminovat i novela zákona lex Ukrajina, kterou v úterý schválila Sněmovna.

Kraj výstavbu stanového městečka konzultoval i s vedením závodního okruhu. „Šlo o relativně rychlou akci. Ale ve chvíli, kdy nás kraj oslovil, tak pro nás bylo nejdůležitější, aby to neomezovalo provoz areálu Automotodromu Brno. Rádi jsme kraji vyšli vstříc, protože tu situaci vnímáme jako velmi nepříjemnou,“ uvedl mluvčí automotodromu Petr Boháč.

Reklama

Doporučované