Hlavní obsah

Domácí testování jen výjimečně. Lidé by švindlovali, bojí se Havlíček

Potřebujeme nad samotesty kontrolu. Fungují, jen když se kontrolují, říká ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.Video: Markéta Bidrmanová

 

Reklama

aktualizováno •

Otestujete se v klidu doma a v práci jen ukážete negativní test na covid? Chyba. Test, který vám neodeberou v práci, podle ministra průmyslu Karla Havlíčka neplatí.

Článek

„Musí se testovat na pracovišti, doma jen ve výjimečném případě, který jsme museli akceptovat zejména na přání energetiků,“ uvedl ministr Havlíček pro SZ Byznys. Upřesnil, že výjimku mají všichni, kteří se během celého týdne nedostanou do práce, třeba proto, že jsou na služební cestě.

Samotesty, které nevyžadují složitou logistiku, přitom využívá značná část zaměstnanců. Karel Havlíček tvrdí, že domácí testování není tak spolehlivé. „Potřebujeme kontrolovat ty testy. Kdybychom to všem rozdali a řekli: budete se testovat doma, pak nemáme kontrolu, jestli se otestuje sám, jestli to někomu nedá, jestli to nezašvindluje,“ vysvětlil Havlíček.

„My to děláme tak, že zaměstnanec přijde na recepci a pod dohledem někoho jiného si udělá test a podle toho je vpuštěn do areálu,“ říká Jan Lát ze společnosti Beneš a Lát. Podle něj firmy o tomto pravidlu vědí a uvádí ho také metodika Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„My testujeme pomocí samotestů, ale ne doma, testujeme na pracovišti za přítomnosti další osoby,“ uvedl za organizaci Člověk v tísni její výkonný ředitel Šimon Pánek. Právě společnosti tohoto typu přitom samotestovací sady využívají nejčastěji.

Vláda zavedla povinné testování ve firmách v několika krocích. Jako první začali povinně testovat zaměstnavatelé s více než 250 zaměstnanci, od středy 3. března. Posléze se přidali i menší zaměstnavatelé, naposledy se testování začalo týkat firem do 10 lidí a OSVČ. Povinný test musí proběhnout alespoň jednou týdně a vláda na ně firmám i živnostníkům přispěje 60 korun na test, pro jednoho zaměstnance tedy 240 korun na zaměstnance a měsíc.

Firmy, které si nedokázaly zajistit testování například ve vlastních závodních ordinacích, žádaly po svých zaměstnancích, aby se přihlásili k odběrům na veřejných místech. Na řadě z nich proto volné termíny začaly rychle mizet a výjimkou nejsou vyblokované dny až do května. Distributorům se také rychle vyprázdnily sklady a někteří hlásili, že očekávají naskladnění nových testovacích sad až na konci března.

Testy začaly od minulého týdne prodávat i některé supermarkety.

„Domácí testy pro nás nejsou téma. My to neděláme cestou domácích testů, máme externí testovací společnost, která je poskytovatelem zdravotních služeb. Protože máme vlastní lékařské zázemí, jejich pracovnice v tom našem prostoru dělá testy odborně. Oni jsou poskytovatelem testů, oni nakládají s tím nebezpečným odpadem. Protože máme tuto možnost, máme i menší starost o to, kde sehnat testy,“ uvedl pro SZ Byznys Zdeněk Pelc ml. ze společnosti GZ Media.

Pozitivita testů se zatím pohybuje maximálně do dvou procent, nicméně řada podniků si stěžuje na potíže s přesností – často totiž test vyjde pozitivně, ale kontrolní PCR dopadne negativně.

„Problém celé téhle velké operace se jmenuje právě antigenní testy. Ona totiž vláda nakázala testovat těmito testy, které z našeho pohledu jsou pro takové plošné testování velmi nevhodné. Jsou nepřesné, mají nízkou citlivost, zvlášť pokud se použijí v rukou laické veřejnosti,“ řekl v rozhovoru pro SZ Byznys Martin Dienstbier, spoluzakladatel a finanční ředitel Diana Biotechnologies, která se specializuje na výrobu PCR testů.

„Pokud zaměstnanec vyjde v našem testování pozitivní, posíláme ho domů a čeká na PCR testy. Někteří se na ně dostanou druhý den, někteří až za dva dny. Podle vyhlášky je musíme platit a vše padá na náš vrub. Navíc, a to je největší problém, ti lidé nám velmi chybí,“ stěžuje si šéf MP Krásno Karel Pilčík.

V jeho společnosti je teď kvůli pandemii, chřipkám a hlavně karanténám nemocnost zhruba 12 procent. Ještě před rokem to bylo v průměru pět procent zaměstnanců. U některých společností z branže pak nemocnost začíná způsobovat i problémy ve fungování. „Vím, že někteří kolegové už nevykrývají objednávky odběratelů. Kvůli nemocnosti se ty objednávky nedaří uspokojit,“ dodává Pilčík, který zastupuje Český svaz zpracovatelů masa.

Neobětovala vláda služby a restaurace na úkor průmyslu? Zvažuje ještě, že přes Velikonoce podniky zavře? A stihne do voleb vyhlásit tendr na dostavbu Dukovan? Celý rozhovor s ministrem průmyslu publikujeme zítra ráno.

Reklama

Doporučované