Hlavní obsah

Stipendista Farský pod koaliční palbou. Opřeli se do něj Jurečka i Bartoš

Foto: ČTK

Poslanec Jan Farský čelí výtkám zástupců koaličních partnerů kvůli cestě do Spojených států.

Reklama

aktualizováno •

Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) kritizoval stáž poslance Jana Farského (STAN) v USA. Velmi negativně aféru koaličního partnera vnímá i ministr pro místní rozvoj a lídr Pirátů Ivan Bartoš.

Článek

Podle lídra vládních lidovců Mariana Jurečky měl koaliční poslanec Jan Farský řešit svůj studijní pobyt ve Spojených státech jinak. „Toto si politik dovolit nemá. Já bych se touto cestou nevydal,“ řekl v televizní Partii na Primě.

Místopředseda STAN Farský tento týden oznámil, že u Fulbrightovy komise uspěl se studijním projektem a pojede na oregonskou univerzitu na půlroční stáž. Zároveň si chce ponechat poslanecký mandát. „Myslím si, že politik, který kandiduje, do toho musí jít naplno. Chápu i rovinu, že mu to má přinést osobnostní rozvoj a že to může znamenat i zkušenosti pro stranu. S těmi, kteří to vnímají kriticky, ale souhlasím,“ řekl Jurečka.

Zároveň uvedl, že kdyby mu takový záměr oznámil kolega z lidoveckého poslaneckého klubu, tak by mu cestu důrazně nedoporučil. I tak si uvědomuje, že o poslaneckém mandátu si vždy rozhoduje konkrétní člověk. „I když máme většinu 108 poslanců, není to dobré. Nepřijde mi to v pořádku. Když byl v žádosti o stipendium, měl to svým voličům říct. Já s tím ale nic udělat nemohu,“ doplnil lidovecký lídr.

Farského stáž chtějí nadále řešit také Piráti, kteří se Starosty utvořili předvolební koalici. „Nepovažuju to za vyřešenou věc. Ačkoli je to osobní rozhodnutí Jana Farského a STAN, tak to vnímám velmi negativně. Chci o tom stále jednat,“ sdělil lídr Pirátů Ivan Bartoš v pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Bartoš se o záměru Farského dozvěděl z Twitteru. Koaliční smlouva Pirátů a Starostů přitom jasně deklaruje, že se mají poslanci oprostit od dalších aktivit včetně studia tak, aby měli na výkon mandátu dostatek času. „Naše koaliční smlouva dál platí. Samozřejmě jsou mechanismy v případě, že dojde k vybočení z tohoto smluvního standardu,“ doplnil Bartoš.

Podle něj by si měl Farský vybrat, jestli dá přednost studiu, nebo studijní stáži. „Uvidím, s jakým řešením přijde STAN. Pokud někdo něco nesplní, měl by najít řešení. Jsou opravné mechanismy, kdy se hledá nová hladina nastavení, pokud jsou nějaké věci problematické,“ sdělil Bartoš ke koaliční smlouvě dvou stran.

Absenci Farského ve Sněmovně kritizují opoziční strany. Šéfka poslanců ANO Alena Schillerová řekla, že vůči svým voličům cítí velký závazek a neumí si představit, že by na půl roku odešla a přestala pracovat. Krok ve čtvrtek odsoudili i Piráti z Libereckého kraje, jejichž společnou kandidátku se STAN Farský loni ve sněmovní kampani vedl.

Farský řekl, že po dobu stáže předá svou agendu prvního místopředsedy strany dalšímu členu předsednictva a ministrovi školství Petru Gazdíkovi. Poslanec kvůli hlasování o důvěře vládě nakonec odložil avizovaný odlet do Spojených států, nicméně se studiem za oceánem dál počítá. Zároveň se zaručil, že na případná klíčová hlasování Sněmovny přijede.

Předseda lidovců se do koaličních kolegů opřel také v otázce nejasností ohledně financování STAN. Média upozornila, že strana dostala sponzorské dary od firem ovládaných společnostmi ovládanými z Kypru. Seznam Zprávy také upozornily, že spolumajitel firem, které hnutí STAN darovaly několik milionů korun, je trestně stíhaný v daňové kauze.

„Jsou to věci, které jdou za hnutím STAN. Je třeba, aby předseda Vít Rakušan dal jasné odpovědi. Strana, která neumí věrohodně vysvětlovat své financování, má velký problém,“ řekl Jurečka. Podle něj by další otazníky mohly házet stín na celou vládu.

Předseda Pirátů Bartoš je přesvědčený, že se koaliční Starostové jasně postaví ke kontroverzním darům. „Hnutí STAN dary prošetří. Pokud se ukáže, že to bylo problematické, tak jsem přesvědčený, že peníze vrátí,“ řekl.

Předseda sociálních demokratů Michal Šmarda lidovce varoval, že nemají opakovat chyby z předešlé vládní koalice. Socialisté dlouhodobě zůstávali ve vládě, kterou vedl trestně stíhaný premiér Andrej Babiš a také řešil nejasnosti ohledně financování. „Setrvávat v takové vládě byla strašlivá chyba. A my jsme za to právem zaplatili tím, že jsme skončili mimo Sněmovnu. Ať si z toho nová vláda vezme příklad a naše chyby neopakuje. Musí prokázat, že je schopná podobné problémy řešit lépe,“ uvedl v televizní debatě Šmarda.

Reklama

Doporučované