Hlavní obsah

Ustupte od jmenování Obzinové, píší zaměstnanci Rozhlasu řediteli

Foto: Profimedia.cz

Jitka Obzinová na snímku z roku 2014.

Reklama

Redaktoři a editoři Českého rozhlasu odeslali generálnímu řediteli René Zavoralovi otevřený dopis, v němž jej žádají, aby přehodnotil jmenování Jitky Obzinové ředitelkou zpravodajství.

Článek

Článek průběžně aktualizujeme.

Zaměstnanci zpravodajství Českého rozhlasu veřejně žádají generálního ředitele rozhlasu René Zavorala, aby ustoupil od jmenování Jitky Obzinové novou ředitelkou zpravodajství.

„Máte právo odvolávat a jmenovat si své nejbližší spolupracovníky. Ale nemáte právo ohrožovat nezávislost zpravodajství veřejnoprávního média,“ píší novináři řediteli v otevřeném dopise. Jeho prostřednictvím vyjadřují obavy, že Obzinová může přímo ohrozit nezávislost zpravodajství, jak to podle nich v minulosti učinila svými kroky ve vedení zpravodajství televize Prima.

Odkazují tím na uniklou nahrávku z porady v roce 2015, kdy na redaktory tlačila, jak se mají postavit k uprchlické krizi a jak o ní mají informovat.

V dopise připomínají také prezidentské volby v roce 2013, kdy měla redakce pod jejím vedením stranit Miloši Zemanovi. „Takto to popsal tehdejší člen redakce zpravodajství Primy Tomáš Drahoňovský: ‚V roce 2013 jsme měli v prezidentských debatách stranit MZ. Odmítl jsem se pod ně jako tehdejší dramaturg podepsat. Následovaly výhrůžky, že si už nikdy v žádné TV neškrtnu a postupná degradace. Takové bylo zpravodajství pod vedením Jitky Obzinové.‘“ ocitovali zaměstnanci v otevřeném dopise někdejšího Obzinové podřízeného.

„Mediální manažer, který takto flagrantně porušuje základní novinářské principy vyváženosti a nestrannosti, by měl být automaticky diskvalifikován pro práci ve veřejnoprávním médiu,“ stojí v dopisu zaměstnanců.

Pod dopis se podepsali zaměstnanci napříč zpravodajstvím Českého rozhlasu. Už se pod ním objevilo více než tři sta podpisů reportérů, editorů, dramaturgů či moderátorů napříč zpravodajskými stanicemi, ale i z webu iRozhlas.cz.

Podepsáni pod ním jsou kupříkladu moderátor ranního vysílání Radiožurnálu Jiří Chum, vedoucí investigativního oddělení Markéta Chaloupská, šéfeditoři zpravodajství Jan Dražan, Kamila Štichová a Petr Bušta, šéf zahraniční redakce Filip Nerad, editoři Pavel Šuba, Michal Žák, redaktor Martin Štorkán a další.

Nadační fond nezávislé žurnalistiky veřejně vyzval ředitele Reného Zavorala k rezignaci.

Ředitel René Zavoral na prosbu Seznam Zpráv o reakci na dopis uvedl, že zatím žádný dopis fyzicky nedostal a nečetl ho tedy. Mluvčí rozhlasu později upřesnil: „Generální ředitel otevřený dopis obdržel a názor zaměstnanců Českého rozhlasu respektuje. Obsah dopisu zhodnotí a vyjádří se k němu začátkem příštího týdne,“ napsal v SMS mluvčí Rozhlasu Jiří Hošna.

Jitka Obzinová se vyjadřovat nechtěla, odkázala na ředitele nebo tiskové oddělení Českého rozhlasu.

Server Hlídací pes citoval z videa, které Zavoral zveřejnil na intranetu Českého rozhlasu. Na videu měl o Obzinové hovořit jako o „ikoně zpravodajství“.

„Já myslím, že v rozhlasovém prostředí velmi známá persona, člověk, který má své letité zkušenosti z Československého rozhlasu, Českého rozhlasu, České televize, televize Nova, televize Joj, televize Prima, a člověk, který skutečně je i ikonou zpravodajství v rámci České republiky,“ cituje Zavorala server.

Někteří pracovníci Českého rozhlasu zároveň svoji nespokojenost projevují na sociální síti Twitter. Tweetují větu „Nesouhlasíme s tím, aby usvědčená manipulátorka Jitka Obzinová byla šéfkou zpravodajství Českého rozhlasu“ s hashtagem #nebudemezticha. Někteří si heslo „Nebudeme zticha“ dali i jako profilovou fotografii.

Zavoral personální změny oznámil ve čtvrtek v tiskové zprávě. Uvedl v ní, že rozhlas bude muset počítat kvůli stagnaci výše rozhlasového poplatku s omezeným a napjatým rozpočtem, stejně jako s výraznějším snížením počtu pracovních míst.

A právě o druhé jmenované se má postarat Obzinová. „Nastávající období si bude žádat v čele zpravodajství manažera krizového, který se bude potýkat s nutností významně redukovat rozpočet i počty pracovních míst, a to vše při zachování vysokých standardů kvalitního veřejnoprávního zpravodajství. Jitka Obzinová byla vybrána na základě svých manažerských zkušeností. V minulosti prokázala, že s redukovaným rozpočtem umí pracovat a že v takové situaci umí zavést vhodné optimalizační kroky, aniž by tím utrpěly právě hodnoty služby veřejnosti,“ vysvětlil Zavoral v tiskové zprávě.

Obzinová má ve funkci šéfky zpravodajství nahradit Jana Pokorného.

Po oznámení o změně na postu šéfa zpravodajství se začaly ozývat kritické hlasy od zaměstnanců i politiků a veřejně známých osob. Pochybnosti o Zaoralově kroku vyjádřili například předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová nebo její místopředseda Jan Bartošek.

Celé znění dopisu René Zavoralovi

16. prosince 2021, Praha

Otevřený dopis Generálnímu řediteli Českého rozhlasu Renému Zavoralovi

Vážený pane generální řediteli,

velice nás překvapilo Vaše sdělení na zasedání Rady Českého rozhlasu dne 15. prosince 2021 o výměně na postu ředitele zpravodajství. Protože jste tuto výměnu oznámil na veřejném jednání, obracíme se na Vás i my veřejně.

Jsme hluboce přesvědčeni, že v sázce je nezávislost, vyváženost a objektivita zpravodajství Českého rozhlasu. Tedy hodnoty, které jsou nejen vodítkem pro naši práci, ale přímo nám je ukládá Kodex Českého rozhlasu.

Odvolání a jmenování ředitele zpravodajství je plně ve Vaší kompetenci a máte na něj samozřejmě právo. Vámi oznámená nová ředitelka zpravodajství ČRo Jitka Obzinová není zárukou nezávislosti zpravodajství, ba právě naopak. Jsme přesvědčeni, že Jitka Obzinová nezávislost zpravodajství přímo ohrožuje a v minulosti to svými kroky dostatečně dokázala.

Jitka Obzinová se přímo podílela na manipulaci zpravodajství. Názorně to dokládá zdokumentovaná a médii popsaná událost ze září 2015. Na poradě vedení FTV Prima tehdy Jitka Obzinová coby vedoucí zpravodajství přímo ovlivňovala vyznění reportáží o uprchlících tak, aby vzbuzovaly protiimigrační vášně.

„Jsme tady všichni zaměstnaní, máme zaměstnavatele, který má nějaký postoj. Jestliže ho akceptuji já, akceptuje ho vedoucí vydání, tak vy prostě poslechnete příkazů vedoucího vydání,“ řekla na poradě. „Pokud to tak není, tak vlastně neakceptujete fakt, že jste tady zaměstnaní a pak nemá cenu, abyste tady byli zaměstnaní,“ uzavřela Obzinová výhružkou. Manipulaci faktů v reportážích konstatovala i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

Neobjektivní přístup projevila Jitka Obzinová i v roce 2013 v době prezidentských voleb, kdy redakce zpravodajství měla ve vysílání stranit Miloši Zemanovi a opět na přání majitele. Takto to popsal tehdejší člen redakce zpravodajství Primy Tomáš Drahoňovský:

„V roce 2013 jsme měli v prezidentských debatách stranit MZ. Odmítl jsem se pod ně jako tehdejší dramaturg podepsat. Následovaly výhrůžky, že si už nikdy v žádné TV neškrtnu a postupná degradace. Takové bylo zpravodajství pod vedením Jitky Obzinové.“

Mediální manažer, který takto flagrantně porušuje základní novinářské principy vyváženosti a nestrannosti, by měl být automaticky diskvalifikován pro práci ve veřejnoprávním médiu.

Předpokladem pro funkci ředitele zpravodajství by měla být nejen schopnost umět ušetřit a propouštět zaměstnance, ale především zastávat a sdílet hodnoty veřejnoprávního zpravodajství, novinářské objektivity a nezávislosti. Minulost Jitky Obzinové nás utvrzuje v tom, že tímto člověkem není.

Vážený pane řediteli, vyzýváme Vás, abyste své rozhodnutí přehodnotil a jmenování Jitky Obzinové novou ředitelkou zpravodajství zrušil. Máte právo odvolávat a jmenovat si své nejbližší spolupracovníky. Ale nemáte právo ohrožovat nezávislost zpravodajství veřejnoprávního média Českého rozhlasu.

Jan Dražan, šéfeditor Zpravodajství

Pavel Šuba, editor Radiožurnálu

Markéta Chaloupská, vedoucí investigativního oddělení Radiožurnálu

Filip Nerad, vedoucí zahraniční redakce zpravodajství

Jan Bartoněk, editor iROZHLAS

Jiří Chum, moderátor, Radiožurnál

Viktorie Hošková, zástupkyně vedoucího domácí redakce zpravodajství

Petr Bušta, šéfeditor zpravodajství

Jana Gulda, zprávařka, Radiožurnál

Martin Prachař, editor iROZHLAS

Ivana Milenkovičová, zpravodajka ČRo v Rusku

Všechny podpisy zaměstnanců Českého rozhlasu jsou zde.

Reklama

Doporučované