Hlavní obsah

V červenci zemřelo s covidem v Česku víc lidí než za červen a květen

Foto: Profimedia.cz

Covid opět sílí. Nejhorší je situace v Praze. (Ilustrační snímek)

Reklama

aktualizováno •

S růstem počtu nových případů covidu v poslední době v Česku přibývá také lidí, kteří s nákazou zemřeli. V červenci je dosud obětí 146. To je více než za červen a květen dohromady.

Článek

Nárůst začal hlavně od minulého víkendu. Vyplývá to z údajů Ministerstva zdravotnictví. Stále jsou ale počty obětí výrazně nižší než v některých předchozích vlnách nákazy. Například loni v březnu umíralo s covidem i více než 200 lidí denně.

Za posledních osm dní zemřelo s koronavirem 78 lidí, tedy v průměru téměř deset za den. Až do minulé soboty přitom platilo, že více než deset nakažených lidí za jeden den zemřelo v Česku naposledy 5. května. Na tuto sobotu připadá zatím pouze jedno úmrtí, údaje z posledních dní ale většinou při dalších aktualizacích rostou.

Letní covidová vlna je podle odborníků způsobena submutací koronavirové varianty omikron, která je sice nakažlivější, ale proti některým předchozím má mírnější průběh. Potvrzují to i statistiky, a to navzdory vyššímu počtu úmrtí v posledních dnech.

Například letos v lednu bylo obětí 1034, v únoru 1437, v březnu 868 a v dubnu 461. Za loňský březen pak zemřelo dokonce více než 6000 lidí s covidem. V meziročním srovnání je na tom ale letošní červenec výrazně hůř. Za první měsíc loňských prázdnin eviduje ministerstvo pouze 16 úmrtí s koronavirem.

Covid opět sílí

Epidemie koronaviru začala v Česku opět zrychlovat na začátku června. V posledních třech dnech se ale počty nových případů v týdenním srovnání už snížily. V sobotu laboratoře odhalily 635 nakažených, o třetinu méně než před týdnem. Počet hospitalizovaných klesl na 1049, v těžkém stavu je v nemocnicích 38 lidí.

Testovat se v sobotu nechalo téměř 3000 lidí, asi o 800 méně než minulý týden. Mírně se zvýšila pozitivita u preventivních testů. Dosáhla 11,8 procenta, minulou sobotu to bylo 11,22 procenta. U ostatních dvou typů testů ale podíl pozitivních nálezů klesl. U nejčastějších diagnostických testů, které podstupují lidé vykazující příznaky nemoci, to bylo téměř o pět procentních bodů na 30,7 procenta.

Nejhorší je situace v Praze

Na 100 tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní 154 nakažených. Takzvané incidenční číslo v posledních dnech nepatrně klesá. Nejhorší situace je nadále v Praze, kde na 100 tisíc obyvatel připadá za sedm dní 222 nakažených. Naopak v Libereckém kraji má incidenční číslo hodnotu 93. V žádném jiném kraji se pod stovku nedostalo.

Od začátku epidemie v březnu 2020 odhalily laboratoře v Česku více než 3,98 milionu případů nákazy koronavirem. Do toho nejsou zahrnuty případy, kdy se někdo nakazil opakovaně. Podezření na opakovanou nákazu eviduje ministerstvo téměř 285 000.

Kampaň na podporu očkování

První část kampaně na podporu očkování proti covidu-19 začne 15. srpna. Původně ministerstvo zdravotnictví plánovalo kampaň odstartovat se začátkem srpna, rozhodlo se ale začátek spojit se spuštěním centrálního rezervačního systému pro očkování v polovině měsíce. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ondřeje Jakoba se kampaň zaměří nejen na podporu očkování proti covidu, ale i očkování obecně s důrazem na prevenci.

Vizuální návrh kampaně pro ministerstvo připravuje agentura McCann-Erickson Prague, která patří mezi největší hráče na reklamním trhu. Vytvoří vizuály pro očkovací centra, návrhy inzerátů či televizních a rozhlasových spotů. Ministerstvo si od agentury vyžádalo také návrh komunikace v ukrajinském jazyce nebo materiály pro ordinace lékařů.

První část kampaně, která se objeví především na sociálních sítích, začne 15. srpna.

„Tento termín zahájení kampaně je zvolen s přihlédnutím k tomu, že bude spuštěn centrální rezervační systém očkování a také že v období konce prázdnin je nutné pozvat zranitelné skupiny populace k přeočkování další dávkou,“ uvedl Jakob. K tomuto datu ministerstvo představí nové grafiky, které se budou využívat například v očkovacích centrech.

Přeočkovat se druhou posilovací dávkou mohou dospělí lidé v Česku už od 18. července. Do tohoto víkendu si pro ni přišlo přes 42 000. lidí. Zájemci ji mohou získat zpravidla bez objednání, registrační systém s objednáním začne znovu fungovat od 15. srpna.

„Druhá část kampaně, která proběhne ve veřejných sdělovacích prostředcích, bude spuštěna v průběhu září, před očekávanou další, podzimní vlnou covidu-19,“ dodal mluvčí. Dosud totiž nebyly dokončeny veřejné zakázky na výrobu kampaně a na nákup mediálního prostoru. Ministerstvo očekává, že se na podzim nechají přeočkovat dva až tři miliony lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované