Hlavní obsah

Varování z hranic: Kuplíři unášejí uprchlice a zfetované je nutí k prostituci

Foto: Profimedia.cz

Některé ženy přicházející do Česka končí ve spárech zločinců. (ilustrační foto)

Reklama

Spolek na ochranu žen upozorňuje na případy v Česku, kdy jsou ukrajinské běženkyně unášeny z hranic a pod vlivem drog pak nucené k prostituci. Policie prověřuje podezřelé inzeráty.

Článek

Sotva zažily jednu hrůzu, hned spadnou do druhé. Podle Spolku na ochranu žen se v Česku objevily první případy ukrajinských běženkyň, které kuplíři odvezli od ukrajinských hranic s nabídkou pomoci, jenže teď je v Česku nutí k prostituci. „Víme, že jsou to místa v Praze a jejím okolí. Ale bylo by nezodpovědné vyloučit i další místa,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy koordinátorka spolku Zdeňka Pecharová.

Organizace získala informace od skupiny podnikatelů, kteří upozornili na podezřele levné sexuální nabídky na některých internetových stránkách. Podezření nyní prověřují policisté. Na případ upozornily Hospodářské noviny.

Seznam Zprávy nyní zjistily, jak přesně kuplířství funguje. A také například, kam jsou ženy unášeny nejčastěji.

Podle Pecharové jde o závažné příběhy, kdy jsou ženy nucené k prostituci pod vlivem drog.

Můžete říct, jak má tedy k únosům docházet?

V minulosti jsem měla v práci kolegyni Ukrajinku. Popisovala mi to tak, že na Ukrajině se bohužel hodně uplácí a úplatky jsou běžná věc. Když se pak uprchlice dostanou na hranice a někdo po nich chce peníze za to, že je dopraví do Česka, tak jim to nemusí přijít divné a nepozastaví se nad nabídkou. Jsou bohužel zvyklé, že praxe takto funguje a nenapadne je, že služby neziskovek a policie jsou zdarma. Dostanou tedy nabídku, že je za úplatu převezou do Česka. Až tady bohužel zjistí, že je za tím prostituce. Kuplíři je drží násilím a pod vlivem drog.

Tušíte, kam kuplíři běženkyně odvážejí?

Víme, že jsou to místa v Praze a jejím okolí. Zároveň jsme upozornili policii, že by od nás bylo hodně nezodpovědné vyloučit i jiné lokality v Česku. Je potřeba prověřit, jestli se to neděje i v jiných regionech. V Praze a okolních regionech určitě.

Vyjádření policie

Policie potvrdila, že se případem zabývá. „Přijali jsme oznámení a nyní je prověřujeme a vyhodnocujeme. Více informací nyní poskytnout nemůžeme,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. Policisté uvítají případná svědectví, nicméně není běžné, že by klienti privátů či erotických služeb hlásili podezřele levné služby.

Jak jste získali informace, že dochází ke kuplířství s ukrajinskými běženkyněmi?

Dostali jsme upozornění od skupiny podnikatelů, která na internetu sleduje nabídky. Osobně považuji za výhodu, že se tak policie může zaměřit na konkrétní místa, kde se nabídky vyskytují. Může zachytit i případy, které skupina podnikatelů nezaznamenala.

Takže se na příslušných webech objevují levné sexuální nabídky?

Ano, je to tak. Už jsme kontaktovali společnost Annonce (na webu zveřejňuje inzerci v různých oborech, včetně nabídek sexuálních pracovnic – pozn. red.) přímo na pobočce, protože konkrétně tam máme skvělou zkušenost. Jejich zaměstnanci reagují, když jim řekneme o podobných problémech. Obrátili jsme se na ně a popsali jim, jak teď vypadá takový podezřelý inzerát, za nímž se může skrývat nucená prostituce. To stejné jsme udělali s erotickým portálem bezpasaka.cz

Jak tedy vypadá pochybná inzerce?

Podíváte se na stránky s erotickou inzercí. Přihlásíte se na konkrétní web a přijde vám soukromá zpráva ve smyslu, proč byste platili tolik peněz za Češku, když můžete dát daleko míň za Ukrajinku.

Levnější nabídky tedy kuplíři takto nepokrytě inzerují?

Ano. Inzertní firmy zároveň upozorňují, že může být problém odmítnout firmu, když je tam podezřele nízká cena. Nevědí, jestli si odmítnutí firmy mohou dovolit. Ale vkládáme do toho naději. Ve chvíli, kdy se problém v Česku rozrůstá, spoléhám i na jiné servery, že se na problematiku zaměří a něco společně vymyslíme. Především, jak odmítnout inzerát už v zárodku, pokud se mi něco jako provozovateli nebude zdát.

Předpokládám, že i tak se podobné případy odhalují těžko?

Lze to poznat podle prostředí privátu. Narazíte na nízkou cenu. Přijdete a na místě vidíte špinavý a hodně neseriózní privát, pak je dobré upozornit policii. Je dobrá zpráva, že se skupina podnikatelů rozhodla a chtějí s tím něco dělat. Často máme v Česku pocit, že je tady všechno špatně a neplatí žádné zásady. Najednou se ukáže, že když se děje nějaký extrém, tak přijdou lidé a řeknou, že tohle už je přes čáru. A chtějí, ať to stát řeší. Jsou prostě nepřekročitelné věci, které jsou i v divokém české podnikatelském prostředí přes čáru.

Komunikace kuplířů funguje hlavně on-line. Troufám si říct, že jakmile se na to policie zaměří, tak dokáže vypátrat i lidi, o nichž se podnikatelé vůbec nedozvěděli. Jak se říká lidově: poberou to všechno najednou.

Vaše organizace dlouhodobě bojuje s prostitucí. Lze z vašich zkušeností dovodit, že půjde o organizovanou skupinu kuplířů, kteří se na běžence zaměřují?

Troufám si říct, že i pro spoustu běžných kuplířů, kteří provozují priváty nebo erotické kluby, je tohle silná káva a nesníží se k tomu. Pravděpodobně za tím budou lidé s kriminální minulostí, možná i se zkušenostmi s kuplířstvím. Předpokládám, že je to úplná spodina, na niž by se i průměrní kuplíři dívali s opovržením.

Na Ukrajině se bohužel hodně uplácí a úplatky jsou běžná věc. Když se pak uprchlice dostanou na hranice a někdo po nich chce peníze za to, že je dopraví do Česka, tak jim to nemusí přijít divné. Dostanou tedy nabídku, že je za úplatu převezou do Česka. Až tady bohužel zjistí, že je za tím prostituce. Kuplíři je drží násilím a pod vlivem drog.
Zdeňka Pecharová, koordinátorka Spolku na ochranu žen

Ministerstvo vnitra má strategii pro boj proti obchodování s lidmi. Daří se je podle vás potírat?

Jsem moc ráda, jak komunikace se státními orgány funguje. Určitě se snaží o dobrou práci, ale v tuhle chvíli nemůžu potvrdit, že se problém zmenšuje. Než se stal tento případ, věděli jsme o nucené prostituci, ale neměli jsme šanci, jak se do problematiky dostat, protože je to dost nebezpečné. Takže nemůžu fundovaně říct, jaká v této oblasti panuje situace. Dostat se k tomu je mnohem složitější než do běžných erotických klubů. Devadesát procent prostituce v Česku je sociálně motivované. V tu chvíli kuplíři nemají motivaci ženy nutit, protože ony přicházejí samy. Chtějí práci, potřebují peníze.

Což ale není případ běženkyň?

Ano. Jak jsem sledovala sociální sítě, zaregistrovala jsem některé komentáře ve smyslu, že by se měla policie zaměřit na nucenou prostituci Ukrajinek, která už tady fungovala před válkou. To je taky pravda. Není vyloučené, že to může souviset. Třeba se nyní situace celkově zlepší a policie se na nucenou prostituci ještě víc zaměří.

Reklama

Doporučované