Hlavní obsah

První lidé dostali nabídky. Starostové hledají ministra školství

Foto: Profimedia.cz

STAN hledá, kdo nahradí Petra Gazdíka na Ministerstvu školství.

Reklama

aktualizováno •

Petr Gazdík odejde z čela ministerstva na konci června. Strategií Starostů momentálně je místo obsadit svým nominantem.

Článek

Hnutí STAN začalo hledat nového ministra školství, a to místo Petra Gazdíka, který v neděli oznámil, že k 30. červnu na post rezignuje.

Důvodem je fakt, že se v nedávné minulosti stýkal s lobbistou Michalem Redlem, podle policie hlavním aktérem kauzy kolem pražského dopravního podniku. Gazdík nicméně v případu nepatří mezi podezřelé.

Vedení STAN podle informací Seznam Zpráv oslovilo několik politiků, kteří jsou členy hnutí, případně k němu mají blízko. O Gazdíkově nástupci by pak ještě tento týden měl rozhodovat celostátní výbor, tedy širší vedení Starostů.

Bývalí akademici

Že je jedním z oslovených, potvrdil poslanec a právník Vladimír Balaš. „Neformálně ano,“ reagoval na dotaz Seznam Zpráv.

Podle vlastních slov ale nemá ambici být ministrem a ani si nemyslí, že je momentálně favoritem. „Měl by to být spíš někdo, kdo se školstvím zabývá systematicky. Já se zabývám spíš vysokým školstvím,“ uvedl s tím, že pokud by výběr přeci jen padl na něj, dovede si představit, že by se s tím dokázal popasovat.

Balaš například vybudoval právnickou fakultu v Plzni a v letech 1993 až 1999 byl jejím děkanem. Když se ukázalo, jak jeho nástupci udělovali tituly, školu kritizoval. Coby pedagog pak působil i na Karlově univerzitě, nebo vedl Ústav státu a práva Akademie věd České republiky.

Další jména, která zaznívají, jsou rovněž z poslaneckého klubu STAN. Jedním z nich je Jihočech Viktor Vojtko.

I on neformální nabídku potvrdil. „Ale rozhodnutí z mé strany zatím nepadlo a teprve vyplyne z dalšího jednání,“ uvedl pro Seznam Zprávy. Podle něj je ve STAN řada osobností, s nimiž chce svůj případný souhlas nejprve probrat.

Vojtko roky působí jako pedagog a vědec na Jihočeské univerzitě, byl jejím proděkanem pro zahraničí a do roku 2018 vedoucím katedry obchodu a cestovního ruchu. Kariéru v akademické sféře utlumil ve chvíli, kdy uspěl v komunálních volbách v Českých Budějovicích.

Poté se stal náměstkem primátora pro školství, sociální věci a cestovní ruch. Na svých webových stránkách pak uvádí, že vytvořil několik výukových simulátorů pro oblast podnikání, které používají vysoké školy v Česku i zahraničí.

Místo školství kultura?

Obdobně byl osloven i liberecký poslanec Jan Berki. „Nabídku jsem ale odmítl, v tuto chvíli na to nejsem připraven, a to z osobních důvodů, ale i proto, že mám nedodělané projekty na Technické univerzitě,“ řekl Seznam Zprávám.

Berki je poslancem první volební období, do svého sněmovního angažmá působil jako liberecký zastupitel, zkušenosti má jako pedagog na různých stupních škol – od základní až po univerzitu.

Spekuluje se i o senátorovi a někdejším prezidentském kandidátu Jiřím Drahošovi. Ten na dotazy Seznam Zpráv nereagoval.

Vít Rakušan během nedělního interview zmínil i jméno senátora za STAN Miroslava Plevného, který do roku 2018 působil jako děkan Fakulty ekonomické Západočeské univerzity v Plzni.

Oslovena byla vedením STAN i místostarostka středočeských Psár Martina Běťáková, která v současnosti působí na Ministerstvu školství v oddělení podpory škol a má na starost tzv. Střední článek, což je podpora ředitelů přímo v místě působiště. Seznam Zprávám řekla, že jednat o své cestě do čela resortu s vedením Starostů odmítla a chce se věnovat zejména své profesi.

Strategie Starostů momentálně je místo obsadit svým nominantem. Během víkendu se objevily domněnky, že by o Ministerstvo školství mohli přijít a vyměnit ho například za resort kultury. V jeho čele působí občanský demokrat Martin Baxa, shodou okolností rovněž učitel, který měl původně zájem právě o školství.

„Zatím není důvod měnit koaliční smlouvu,“ řekl šéf STAN Vít Rakušan v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce. Od té doby se dle informací Seznam Zpráv postoj Starostů nezměnil.

Reklama

Doporučované