Hlavní obsah

Za mužem z kauzy Hlubuček se zjevují „staří“ kmotři

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Kauza Dozimetr se politicky dotýká především hnutí STAN. Zakaría Nemrah, jedna z ústředních postav organizované skupiny, která podle policie ovlivňovala veřejné zakázky v Praze, ale „vystřídal“ hned několik politických partají.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Politická mapa, kde Zakaría Nemrah zanechal v posledních deseti letech své stopy, by mohla fungovat jako průvodce po českých politických výšinách.

Mladý muž s exotickým jménem, ročník 1990, se už od studentských let uměl „nachomýtnout“ vždy tam, kde byla moc na dosah – ať už šlo o zemanovce, nebo jejich přísně konkurenční TOP 09. Zcela stranou jeho aktivit nezůstalo ani hnutí ANO, a to v době, kdy stoupalo vzhůru.

V souvislosti s Nemrahovou minulostí se přitom zjevují „staří známí“ pražského politického polosvěta: lobbisti Ivo Rittig či Tomáš Hrdlička.

Policie v aktuální pražské korupční aféře tvrdí, že se Zakaría Nemrah podílel na rozdělování úplatků z veřejných zakázek, zejména pražského dopravního podniku.

Soud ho – coby údajně jednu ze špiček organizované skupiny – poslal v pátek do vazby, a to společně s podnikatelem Michalem Redlem a dnes už bývalým náměstkem pražského primátora Petrem Hlubučkem.

Nejedlého muž?

Nemrah na české politické jeviště vstupuje už v roce 2012. V pouhých dvaadvaceti letech neúspěšně kandiduje v krajských volbách za projekt Uzdravme naši politiku. Ten protikorupční organizace Transparency International spojuje s pražským dříve vlivným lobbistou Tomášem Hrdličkou, který je spojen s politicko-podnikatelským projektem, jenž to dotáhl až do vlády – Věcmi veřejnými. 

Lídrem Uzdravme naši politiku pak byl Jiří Pergl, jehož zase protikorupční experti ve svých studiích spojují s Ivo Rittigem.

Nemrahovo první politické dobrodružství šlo do zdi. Záhy se ale chytil u Strany práv občanů – Zemanovců, spjaté s prezidentem Milošem Zemanem. V roce 2013 se objevil na vysokém, třetím místě pražské kandidátky této strany.

Jak se mladý student ocitl před branami Poslanecké sněmovny? „Já si ho vůbec nepamatuju. Zabýval jsem se pak už jen technickými věcmi, tak jsem to možná trochu vytěsnil,“ říká dnes Zdeněk Žák, tehdejší lídr pražské kandidátky SPOZ a také ministr dopravy v prezidentské vládě Jiřího Rusnoka, jež takřka půl roku vládla v demisi.

V partaji měl mít mladík na starosti nová média a také se podle svých slov z té doby angažoval za zájmy seniorů, spravoval například webovou platformou www.zaduchodce.cz.

Sám ale podle vyprávění pamětníků proslul svou zálibou v luxusu, čímž si vysloužil pozornost největšího českého bulvárního deníku Blesk. „Na Designbloku zaujal i Zakaría Nemrah, který v Praze v nastávajících volbách kandiduje za SPOZ do Poslanecké sněmovny. Kdo by řekl, že člen strany zemanovců bude obouvat luxusní polobotky, značkovou koženou bundu a kolem krku omotá šálu módního domu Lanvin,“ napsal list v říjnu 2013.

Sdílnější k minulosti je někdejší zemanovský straník a sám kontroverzní politik a lékař Vladimír Dryml. Ten už před devíti lety kritizoval dosazování kandidátů SPOZ, když se o stranu a tehdy fungl nový „zemanovský“ lesk utkala mladá a stará garda, tedy Miroslav Šlouf, dlouholetý Zemanův souputník, a jeho „žák“ Martin Nejedlý spolu s vedoucím prezidentské kanceláře Vratislavem Mynářem.

„A ti vyhráli. Na kandidátce se pak objevovali lidé, které nikdo předtím neviděl. Nemrah byl pravděpodobně jedním z nich, které tam dosadili,“ řekl Seznam Zprávám Dryml.

„Vazby na politické podnikatele“

Martin Nejedlý, Zemanův externí poradce, byl v letech 2010 až 2018 místopředsedou zemanovců. A již zmíněný vlivný muž zákulisí Hrdlička ho v roce 2017 v rozhovoru pro deník E15 označil za svého rodinného přítele. Sám Nejedlý v pondělí na SMS dotaz Seznam Zpráv ohledně kontaktů s Nemrahem nereagoval.

V roce 2013, krátce po nástupu ještě „neokoukaného“ Miloše Zemana do úřadu, vypadala perspektiva SPOZ růžově. Průzkumy jí v předčasných volbách – po pádu Nečasovy vlády kvůli kauzám jeho partnerky a šéfky kabinetu Jany Nagyové (dnes Nečasové) – přisuzovaly vstup do Poslanecké sněmovny. Volby ale nadějné vyhlídky nepotvrdily a Nemrah „migruje“ dál.

„Bohužel jsem zjistil, že práce ku prospěchu voličů je ve SPOZ až na druhém místě a jako priorita je především udržení si svých funkcí, ať to stojí, co to stojí,“ uvedl Nemrah v rezignačním dopise podle dobových mediálních záznamů.

V následujících letech se zjevuje v blízkosti Radka Klímy, starosty Prahy 5 z TOP 09. Stává se jeho poradcem. A jeho angažmá se podílí na politických turbulencích na jedné z nejméně stabilních pražských radnic.

Za Klímova starostování se například umístily do ulic bizarní betonové květináče za 18 milionů korun, jichž se městská část později horko těžko zbavovala jako zcela nepotřebných. Nutno podotknout, že projekt vznikl již za Klímova předchůdce v čele radnice, Milana Jančíka z ODS.

Někdejší starosta Klíma už je dle svých slov mimo politiku, jak kvůli zdravotním problémům, tak i zklamání z politiky a z „podrazů“.

Na Nemraha si vzpomíná prý hlavně kvůli jeho exotickému jménu, odmítá ale zkazky z anonymních zdrojů, že ho Nemrah řídil. „Byl mým poradcem, ale naprosto odmítám, že by mě tento mladý floutek řídil či kontroloval. Po měsíci jsem s ním ukončil spolupráci, když se ukázalo, co je zač. Byla tam podezření na jeho vazby na pražské politické podnikatele,“ tvrdí dnes Klíma.

Případ STAN a operace Dozimetr

Foto: Seznam Zprávy, ČTK

Tváře kauzy: Michal Redl, Pavel Kos, Petr Hlubuček.

Ve středu 15. června ráno spustili detektivové z NCOZ rozsáhlou akci. Na desítkách míst v Praze i ve Středočeském kraji zatýkali podezřelé, prohledávali jejich kanceláře a důkazy hledali i v soukromí. Akce Dozimetr, jak ji popsali policisté v dokumentech, rozkryla skupinu politiků, manažerů a lobbistů, kteří ovlivňovali veřejné zakázky i chod veřejných firem – především pražského dopravního podniku. Vyšetřování otřáslo i politickou scénou, padl kvůli němu ministr školství a na hraně se ocitlo vládní hnutí Starostové a nezávislí.

Obchodní komora

Ve stejném období se Nemrah přiblížil také k hnutí ANO. Zřejmě i v souvislosti se svým blízkovýchodním původem se ocitá v dozorčí radě Komory pro obchodní vztahy s arabskými státy zálivu, kde působí v letech 2014 až 2016.

Jejím šéfem byl v té době pražský advokát Robert Pergl, který je spojen s již zmiňovaným Tomášem Hrdličkou. Například v roce 2011 společně trávili podle dobových médií dovolenou na Korfu.

Komora, která se záhy přejmenovala na Czech Gulf Business Council, měla od začátku svého působení v roce 2014 za cíl lákat do Česka investory ze zemí Perského zálivu a současně pomáhat tuzemským firmám pronikat na tamní trhy.

Perglerovi se do čela podařilo přilákat podnikatele Alexandra Babiše, mladšího bratra předsedy hnutí ANO. Působil tam rok, od podzimu 2014 do podzimu 2015.

Tato obchodní komora shodou okolností v roce 2015 dala podle údajů protikorupčního webu Hlídač státu stotisícový dar hnutí ANO. A druhý, ve stejné výši, hned další rok.

Seznam Zprávy oslovily předsedu hnutí ANO s tím, zda se s Nemrahem někdy potkal, případně jak zpětně hodnotí tento sponzorský dar. A zda ho – i vzhledem k jeho tvrdým výrokům ke kauze Dozimetr – nepovažuje za problematický. Babiš však na dotaz zaslaný SMS zprávou neodpověděl.

Historický sponzoring hnutí ANO s Nemrahovými „otisky prstů“ připomněl i místopředseda Starostů Petr Gazdík, který kvůli kontaktům s údajným bossem skupiny Michalem Redlem opustil vládní post.

„Dar jsme dostali před šesti lety, v roce 2016, od společnosti Czech Dubai Expo 2020 Business Council. Pan Nemrah Zakaría nebyl v té době majitelem ani v představenstvu společnosti, ale pouze jedním z členů dozorčí rady. Navíc v té době nebyly žádné náznaky o tom, že by byl členem mafiánských struktur,“ reagoval podle webu Novinky.cz hlavní manažer hnutí ANO Jan Richter.

Reklama

Doporučované