Hlavní obsah

Žalobce: Kvůli zakázkám správy jaderných úložišť jsou ve vazbě tři obvinění

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Policie v SÚRAO zasahovala v pondělí.

Reklama

Podle státního zástupce panují obavy, že by trojice mohla ovlivnit dosud nevyslechnuté svědky, případně trestnou činnost opakovat.

Článek

V kauze související s veřejnými zakázkami Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) jsou vedle ředitele organizace Jana Prachaře ve vazbě další dva obvinění.

Policisté v souvislosti s veřejnými zakázkami SÚRAO obvinili dohromady pět lidí a jednu firmu. O vazbě pro Prachaře informovaly Seznam Zprávy už ve středu.

Státní zástupce Jakub Bílý z Vrchního státního zastupitelství v Praze ve čtvrtek uvedl, že vazbu pro obviněné navrhl proto, že by mohli ovlivnit dosud nevyslechnuté svědky, nebo že by mohli trestnou činnost opakovat.

„Obvodní soud pro Prahu 1 návrh vrchního státního zastupitelství dne 18. května akceptoval,“ doplnil.

Bílý už dříve uvedl, že policie v případu vyšetřuje podezření z trestných činů zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) na twitteru napsal, že u Prachaře „nastaly pracovní překážky pro výkon jeho funkce“. Řízením SÚRAO proto dočasně pověřil svého náměstka pro jadernou energetiku Tomáše Ehlera.

SÚRAO se stará o bezpečné ukládání radioaktivních odpadů, provozuje jejich úložiště a podílí se na přípravě hlubinného úložiště jaderného odpadu. Ministerstvo průmyslu a obchodu zřídilo správu úložišť v roce 1997, od roku 2001 je SÚRAO organizační složkou státu.

Reklama

Doporučované